maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kesäkurpitsakeitto ja oregano-pesto -puustit

Olen aiemminkin hehkuttanut, miten monikäyttöinen kesäkurpitsa on. Loppukesällä tulee tehtyä omista kesäkurpitsoista hyvin paljon kaikenlaista, mutta kyllä minä muuna aikanakin käytän kesäkurpitsaa aika paljon. Tällä kertaa kesäkurpitsa saa parikseen mm. perunaa sekä Koskenlaskija sulatejuustoa tässä nopeahkossa ja helpossa keitossa.



Jos haluat leipoa keitolle lisukkeeksi nämä oregano-pesto -puustit, kannattaa ruoanlaitto aloittaa niistä, koska taikinan kohotukseen sekä puustien kohotukseen menee kuitenkin oma aikansa. Sillä aikaa, kun puustit ovat kohoamassa, valmistelet keiton. Keiton kanssa toki käy hyvin esim. kaupan ruisleipä, jos jauhopeukaloasi ei juuri samaan aikaa kutita.

Nämä puustit kävisivät hyvin myös esim. buffetpöydässä tai piknikillä tarjottaviksi, koska ne eivät välttämättä kaipaa mitään päällysteitä, kun niiden täytteenä on hiukan voita ja sitruunapestoa.


OREGANO-PESTOPUUSTIT (N. 24 KPL)

Taikina:
6 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
1 rkl kuivattua oreganoa
3 dl kokojyväspelttijauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä (kuorittuja)
1 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
4 dl + n. 8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Täyte:
n. 3 rkl voita
n. 4 tl sitruunapestoa

Tee taikina joko yleiskoneessa tai käsin taikinakulhossa. Sekoita kuivahiiva, oregano ja kokojyväspelttijauhot keskenään.

Laita taikinakulhoon lämmintä n. 42-asteista vettä, eli selkeästi kättä lämpimämpää (37-astetta). Lisää veden sekaan kuivahiivaseos.

Lisää taikinaan auringonkukansiemenet, kauraleseet, suola ja hunaja sekä 4 dl vehnäjauhoja. Anna koneen käydä hetken aikaa tai käsin tehdessäsi sekoita esim. puuhaarukalla voimakkaasti, jotta taikinaan saa hyvän sitkon alulle.

Lisää sitten pikkuhiljaa lisää vehnäjauhoja koko ajan samala alustaen taikinaa. Lisää alustuksen loppupuolella öljy ja vehnäjauhoja vielä niin paljon, että saat pehmeähkön, hiukan kulhon reunoista irtoavan taikinan. Käsin  pitäisi alustaa n.10-15 minuuttia, koneella hiukan vajaa 10 minuuttia riittää.

Peitä taikinakulho puhtaalla muovilla ja nostata taikinaa noin puoli tuntia lämpimässä paikassa.

Kumoa kohonnut taikina leivinpaperoidulle ja jauhotetulle työtasolle ja vaivaa taikinaa hetki. Kauli taikina siten suureksi suorakaiteen malliseksi levyksi, kuten tekisit korvapuusteja tehdessäsi. Levitä levynn päälle ensin voi veitsellä ja sitten sen päälle sitruunapesto tasaisesti.

Kääri tiukaksi rullaksi ja leikkaa rullasta n. 3 cm levyisiä suoria paloja. Nosta palat lappeelleen (eli täyte näkyy ylöspäin) joko vahvoihin muffinsipapereihin (tyyliä amerikanmuffinsivuoat) tai sitten suoraan leivinpaperoiduille pelleille.

Peitä puustit ja jätä ne kohoamaan n. 40 minuutiksi.

Laita uuni lämpenemään kohotusajan loppupuoliskolla 250-asteeseen, kiertoilma 230-asteeseen.

Voitele kohonneet puustit lämpöisellä vedellä päältä ja paista niitä ensin 250-asteessa, kiertoilma 230-asteessa 8 minuuttia. Laske lämpö sitten 215-asteeseen, kiertoilma 195-asteeseen ja paista vielä n. 10 minuuttia.

Tarkista puustien kypsyys kopauttamalla niitä pohjaan. Jos kuuluu kumea ääni, ovat kypsiä, muuten paista niitä vielä hetki.

Jäähdytä valmiit puustit ritilällä peittämättä, jotta niissä säilyy rapeahko pinta.




KESÄKURPITSAKEITTO (n. 4:lle hengelle)

2 rkl oliiviöljyä
2 pienehköä kesäkurpitsaa (yht. 600 g)
3 isohkoa jauhoista perunaa (yhtn. n. 350 g)
1 sipuli
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
mustapippuria myllystä n. 8 kierrosta
1 rkl Herbes de Provencea
1 tl soijakastiketta

1/3 pkt Koskenlaskija voimakas sulatejuustoa

Kuori perunat ja sipuli ja paloittele ne melko pieniksi paloiksi. Paloittele kesäkurpitsat myös pienehköiksi paloiksi.

Kuumenna kattila ja laita sen pohjalle oliiviöljy. Freesaa kattilassa kasviksia reilu 5 minuuttia silloin tällöin käännellen. Lisää stten vesi, kanaliemikuutio, mustapippuri, Herbes de Provence ja soijakastike.

Anna kiehua hiljaisella kannen alla n. 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kunnolla pehmenneet.

Ota keitinlientä talteen n. 2 dl ja soseuta sitten keitto kattilassa sauvasekoittimella.

Laita kattila takaisin levylle ja paloittele keiton sekaan Koskenlaskija pieninä paloina. Sekoittele keittoa, kunnes juusto sulaa ja sekoaa tasaisesti keiton sekaan. Tarkista keiton maku ja paksuus. Lisää tarvittaessa sivuun ottamaasi keitinlientä ja/tai suolaa. Liemikuutio, soija ja juusto ovat aika suolaisia, joten siksi suola kannattaa maistaa vasta valmiista keitosta ja lisätä sitä tarvittaessa. Minä en ainakaan kaivannut enää suolaa lisää, mutta sehän on makukysymys.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti