perjantai 7. maaliskuuta 2014

Italialainen broileri-kasvispasta


Tämä italiaisvaikutteinen broileri-kasvispasta on melko nopea vähärasvainen arkiruoka, joka uppoaa meillä hyvin koko perheelle, vaikka siinä on sipulia ja valkosipulia. Kun jätän sipulit melko suuriksi lohkoiksi, meidän perheen sipuli-inhoajan on ne helppo kaivella pois ruoan seasta.

Kesällä oli helppoa, kun omasta pihasta voi käydä napsimassa basilikaa, mutta talvella pitää yrittää hoivata kaupan ruukkubasilikaa, jotta siitä saa edes muutamaan ruokaan tuoretta basilikaa. Kesää toki odotan muutenkin, mutta myös siis ruoanlaiton/leivonnan takia, koska silloin saa omasta pihasta kaikkea ihanaa ruonlaittoa/leivontaa varten. Tällä hetkellä esimerkiksi kaupan kurkut ei maistu pääsääntöisesti yhtään miltään, tai no joo vedeltä, jota toki kurkussa onkin paljon. Plääh! Tulisi äkkiä kesä ja uusi kasvukausi. Saan taas yrittää tunkea koko pienen kasvihuoneeni täyteen kaikkea mahdollista, jota ei voi kasvattaa ulkosalla. Mutta oikeaan suuntaan ollaan onneksi kovaa vauhtia menossa, päivä on pidentynyt jo huimasti sekä aamusta että illasta! Ihanaa, että on jo kevät.


ITALIALAINEN BROILERI-KASVISPASTA (n.5:lle hengelle)

3 broilerin filettä TAI filesuikaleita vastava määrä (n. 350 g)
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1/2 yksikyntisestä valkosipulista TAI 3 valkosipulin kynttä
2 rkl hunajaa
1 tl Herbes de Provence
1 tl oreganoa
1/4 chiliä TAI 1/2 tl kuivattua peperoncinoa
Mustapippuria myllystä, ainakin 6 pyöräytystä
1 tl suolaa 
1 rkl soijaa

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 kesäkurpitsa

6 rkl balsamicoa
1 (luomu)sitruunan mehu +  1/2 kuorta raastettuna
1 tölkki kirsikkatomaatteja (Mutti)
1/2 ruukkua basilikaa

1 pussi Rigatoni TAI Fusilli TAI Penne tms. pastaa
suolaa keitinveteen

Lohko sipuli melko isoksi paloiksi ja paloittele valkosipuli pieneksi. Laita isolle pannulle tai paistokasariin 2 rkl öljyä, kuumenna ja laita molemmat sipulit  hetkeksi freesaantumaan. Sekoittele silloin tällöin. Paloittele sitten broileri joukkoon tai lisää broilerisuikaleet.

Lisää pannulle hunaja, Herbes de Provence, oregano, chili/peproncino,mustapippuri, suola ja soija. Sekoittele silloin tällöin ja kypsennä broileria n. 8 minuuttia.

Laita samalla pastavesi kiehumaan suureen kattilaan. Kun pastavesi kiehuu, lisää suolaa reiluhkosti ja kaada pasta kiehumaan. Sekoittele alussa hetki. Pidä vesi koko ajan kunnolla kiehuvana. Kypsennä pastasi al dente asteelle, eli vielä hiukan purutuntumaa antavaksi. Yleensä pastapakettiin merkityt ajat ovat hiukan liian pitkiä, eli ideaalia pasta on useimmiten hiukan aiemmin. Ota siis keittoajan loppupuolella pastaa ja maista sitä. Pasta jäkikypsyy kuitenkin vielä hiukan.

Paloittele pastan kiehuessa pestyt paprikat ja kesäkurpitsat isohkoiksi paloiksi. Lisää ne pannulle ja sekoittele taas hetki.

Laita pannulle nyt balsamico, kirsikkatomaattitölkin sisältö ja revi basilikan lehdistä suurin osa sekaan. Lisää vielä sitruunamehu ja 1/2 sitruunan raastettu kuori. Tarkista, että broilerit ja kasvikset ovat sopivan kypsiä. Kasvikset saavat jäädä vielä hiukan napakoiksi. Voit painella osan kirsikkatomaateista haarukalla rikki, jotta saat enemmän "kastiketta" aikaiseksi.

Valuta kypsä pasta lävikössä puolihuolimattomasti, eli siihen saa jäädä hiukan keitinvettä sekaan ja kaada broileri-kasvishöystösi pastan sekaan. Lisää nyt loput revityt basilikan lehdet sekaan, sekoita kaikki yhteen ja tarkista vielä suolan ja mustapippurin maku, lisää tarvittaessa.


2 kommenttia:

  1. Kiitos, tästä saatiin maistuva isänpäivälounas punaviinin kera 😋

    VastaaPoista