SITRUUNATORTUT (n. 16 pientä torttua)
Torttupohjat:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1,5 dl tomusokeria
1 kananmuna
Täyte/eilisen blogipäivityksen Lemon Curd
Torttupohjat:
Laita kaikki torttupohja-aineet monitoimikoneeseen ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 45 minuutiksi.
Voitele vuoat kevyesti voilla/vuokaspraylla. Kauli taikina useammassa osassa (leikkaa se vaikka kolmeen osaan) kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja nosta taikinalevy varovasti 3-4:n lähekkäin olevan torttuvuoan päälle. Kauli torttuvuokien päältä kaulimella ja painele taikina vielä sormin vuokaan. Toista sama muilla taikinapaloilla. Laita torttuvuoat kylmään noin 20 minuutiksi.
Pistele pohjat haarukalla ja esipaista pohjat 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa 13 minuuttia. Esipaiston ansiosta pohjasta tulee mukavan rapea.
Lisää pohjiin Lemon curdia ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes Lemon Curd asettuu.
Jäähdytä ja pursota/levitä halutessasi marenki torttujen päälle. Näihin sitruunatorttuihin marengin makeus antaa mukavaa vastapainoa, koska täytteen Lemon Curd on aika kirpeää. Jos et halua tehdä marenkia, niin voit vaikka ripotella hiukan tomusokeria sitruunatorttujen päälle juuri ennen tarjoilua taittamaan täytteen kirpakkuutta.
SVEITSILÄINEN MARENKI
3 valkuaista
2 dl Siro erikoishienoa sokeria
Tavallistakin sokeria voit käyttää, mutta jotkut tavalliset sokerit ovat niin isokiteisiä, että ne eivät sula niin helposti ja marenkiin saattaa jäädä kokonaisia sokerikiteitä, jotka ratisevat hampaissa. Siro -sokerin kanssa tuota ongelmaa ei ole.
Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle, jossa vesi poreilee hiljakseen. Älä anna kulhon pohjan koskettaa kiehuvaa vettä. Sekoittele/vatkaa valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet ja valkuaisseos on noin 60-asteista. Kokeile valkuaisseosta sormien välissä. Jos siinä on vielä sokerikiteitä, jatka kuumennusta ja vatkausta.
Siirrä seos yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain ja vatkaa marenki kuohkeaksi ja viileäksi, noin 10 minuuttia. Tai vatkaa kulhossa sähkövatkaimella.
Levitä tai pursota marenkia sitruunatorttujen päälle ja ruskista halutessasi marengin pintaa hiukan joko tohottimella tai uunissa hetki kuuman grillivastuksen alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti