perjantai 2. toukokuuta 2014

Broileri-pastasalaattiMeidän perheessä tykätään salaateista ja niitä pystyy muuntelemaan lähes loputtomasti, yksinkertaisesta lisukesalaatista koko ateriaksi. Olen vähän nihkeästi laittanut blogiini salaattiohjeita, mutta nyt ajattelin alkaa niitäkin lisäilemään blogiin. Tällaiset ruokaisat salaatit käyvät hyvin buffetpöytään, lounaaksi, iltapalaksi, picnicille. Näyttävyyttä pastasalaattiin saa käyttämällä jotain hiukan erikoisempaa pastaa, kuten kuvissa näkyvää raidallista farfallea (perhospastaa tai rusettipastaa, miten sitä nyt haluatkin nimittää). Marinoitu punasipuli ja tuore ananas taas antavat salaatille luonnetta.


Salaatin riittävyyttä on vaikea tarkasti arvioida. Jos se on koko ateria esim. pelkän patongin kera, sitä menee tietenkin paljon enemmän, kuin esimerkiksi buffetpöydässä, jossa on muutakin tarjolla. Tässä olen arvioinut menekin sen mukaan, että salaatti ja leipä olisivat ateria yksinään. Jos se on osana buffetpöydän antimia, arvioisin sen riittävän n. 15 hengelle, riippuen, paljonko on muita tarjottavia.

BROILERI-PASTASALAATTI (n. 8-10 hengelle)

Broileri:
n. 700 g broilerfileitä, maustamattomia
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 limen mehu
n. 5 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1 tl suolaa
2 rkl balsamicoa
2 rkl oliiviöljyä

Marinoitu punasipuli:
1 suuri tai 2 pientä punasipulia
3 rkl balsamicoa
1 tl Dijon -sinappia
mustapippuria myllystä n. 4 pyöräytystä
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria

Pasta:
n. 250 g kuviopastaa
vettä ja (meri)suolaa keittämiseen

Muut salaattiainekset:
1/2 -3/4 tuoretta ananasta
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 tuore kurkku
1 iso tai 2 pientä punaista/oranssia paprikaa
n. 20 kpl mustia oliiveja
1/2 ruukkua basilikaa
2 pussia jääsalaattia
1 rasia babypinaattia (100 g)

Broileri/marinointi:
Marinoi broileri ja jätä se huoneenlämpöön n. 1/2 tunniksi marinoituna. Sekoita lasissa marinadin ainekset keskenään haarukalla ja kaada marinadi broilerifileiden päälle. Kääntele, jotta marinadi leviää joka puolelle broilerifileitä.

Marinoitu punasipuli:
Marinoi sillä välin punasipuli. Kuori ja leikkaa punasipuli puoliksi ja sitten ohuehkoiksi puoliympyröiksi. Laita sipuliviipaleet lasiin ja lisää lasiin muuta aineet. Sekoita yhteen ja jätä marinoitumaan. Punasipulin voi halutessaan marinoida pari päivää aiemminkin ja säilyttää jääkaapissa suljetussa rasiassa.

Broileri/paisto:
Kuumenna paistinpannu ja ripauta sille hiukan öljyä. Paista marinoimasi broilerifileet kauniin ruskeiksi joka puolelta n. 10-15 minuuttia riippuen broilerfileiden paksuudesta. Jätä jäähtymään salaatin teon ajaksi.

Pasta:
Laita vesi kiehumaan suurehkoon kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää siihen (meri)suolaa ja pasta. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, mutta jätä se napakaksi/al denteksi. Usein pastapakkauksissa on hiukan liian pitkä keittoaika, joten testaa keittoajan loppupuolella, onko pasta sopivaa. Kaada pasta lävikköön ja huuhdo se kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu. Jätä pasta valumaan.

Salaatin kasaus:
Huuhtele salaatit, pinaatit, kurkku, tomaatti ja paprika. Jätä ne valumaan puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Puolita tuore ananas ja paloittele sopivan kokoisiin paloihin. Kun kasaat salaatin, laita ananaspaloja mielestäsi sopiva määrä. Niitä saa olla salaatissa melko paljon, koska tuore ananas on ihanan aromikasta ja raikasta.

Paloittele jäähtynyt broileri sopivan kokoisiin paloihin. Paloittele kurkku ja paprika ja revi jääsalaatti salaattiin sopiviksi paloiksi.

Kasaa salaatti mielellään laakealle vadille kerrostamalla muita salaattiaineksia, paitsi punasipulia salaattivadille. Laita lopuksi marinoitua punasipulia salaatin päälle sinne tänne pieniksi keoiksi. Näin ne, jotka eivät niin välitä sipulista, voivat halutessaan vältellä sitä. Marinoitu punasipuli on kyllä maultaan paljon pehmeämpää kuin raaka sipuli, kun balsamico ja muut marinadin aineet antavat siihen makeutta ja aromia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti