sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Mahtileipä aamupalaksi - BLT+


Viikonloppuaamuna ennen pihahommiin siirtymistä tuhti aamupala on paikallaan. Vaihteeksi sen voi tehdä vaikka leikkaamalla kaksi paksua siivua hyvää maalaisleipää, voitelemalla ne majoneesilla, kasaamalla niiden väliin salaattia, pihvitomaattia, paistettua pekonia ja vielä vaikka siivutettua avokadoa. Eli klassinen BLT -leipä, jossa lisähöysteenä vielä tuo avokado.

Minä olen meidän perheessä ainoa avokadon ystävä, joten isännälle tein vielä hevimmän setin. Paistoin avokadon tilalle leipään molemmin puolin paistetun kananmunan. Voin taata, että näillä lähtee isompikin nälkä. Kummankohan sinä söisit mieluummin?


Meillä on aika harvoin muuta ostoleipää kuin ruisleipää, mutta tällä kertaa leivät on kasattu kaupan maalaisleivästä. Majoneesikin oli kaupan kevytmajoneesia. Laitan kuitenkin tähän majoneesin ohjeen, jolla teen yleensä majoneesin itse, jos haluat tehdä majoneesin itse.

BLT+ -LEIVÄT KAHDELLA TAPAA (2-3 hengelle)

2 siivua maalaisleipää per ruokailija
1 pkt pekonia (170 g)
majoneesia leiville
pihvitomaattia siivuina
jääsalaattia

lisäksi per leipä:
1/2  avocadoa siivutettuna TAI molemmin puolin paistettu kananmuna

Uunissa pekonin paistaminen käy näppärästi. Levitä leivinpaperoidulle pellille pekonisiivut. Säädä uunin lämpötila 160-asteeseen ja laita pekonit samantien uuniin paistumaan. Noin 20 minuutissa pekonit ovat paistuneet rapeiksi. Voit käyttää ne talouspaperilla, joka imee ylimääräisen rasvan ennen leiville laittoa.

Leikkaa leivistä paksuhkot siivut, voitele siivut kevyesti majoneesilla ja kasaa haluamasi ainekset leipien väliin.

MAJONEESI

1 keltuainen
1 tl Dijon-sinappia
ripaus suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria pari pyöräytystä myllystä
2 tl valkoista balsamicoa
1 rkl sitruunamehua
n. 1,25 dl rypsiölyä
n. 0,5 dl oliiviöljyä

Voit tehdä majoneesin joko käsin kulhossa kierrevatkaimella tai sitten sauvasekoittimella korkeassa kapeahkossa kulhossa.

Majoneesissa kannattaa käyttää suurimmaksi osaksi neutraalin makuista öljyä. Voit tehdä sen kokonaankin rypsiöljystä, mutta mielestäni pieni oliiviöljyn lisäys antaa siihen hyvän maun. Pelkästä oliiviöljystä majoa ei kuitenkaan kannata tehdä, koska oliiviöljy on yksinään liian vahvan makuinen majoneesissa.

Käsin: Vatkaa keltuainen ja mausteet keskenään sekaisin kierrevatkaimella kulhossa. Lisää öljyä aluksi tipoittain koko ajan vatkaten. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä öljyä ohuena nauhana samalla jälleen koko ajan vatkaten.  Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi.

Sauvasekoittimella: Laita keltuainen ja mausteet kulhoon ja pyöräytä ne sauvasekoittimella sekaisin.  Lisää sitten öljyä aluksi tipoittain koko ajan konetta käyttäen ja samalla sauvasekoitinta hitaasti nostaen ylöspäin ja sitten painaen alaspäin. Voit sitten pikkuhiljaa lisätä öljyä ohuena nauhana samalla jälleen koko ajan sauvasekoitinta käyttäen samalla metodilla. Lisää öljyä, kunnes koostumus on mieleisesi.

Makuja kun on erilaisia, niin kannattaa maistaa majoneesia ja lisätä sitten oman maun mukaan tarvittaessa pippuria, suolaa tai sitruunamehua. Tarvittaessa voit ohentaa/keventää majoneesia vedellä tai kermaviilillä/turkkilaisella jogurtilla tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti