Kannatan hävikistä herkuksi ideaa. Tämä risotto lähti siitä liikkeelle, että jääkaapissa oli avatut paketit kylmäsavulohta ja pinaattia. Kumpikaan ei ole kovin hyvin säilyvää, joten päätin tehdä niistä tämän päivän ruoan. Kun mukaan laittoi vielä mm. parsaa, parmesaania ja sitruunaa, risotosta tuli tosi hyvää. Risotto on lisäksi mukavan nopeasti valmistuvaa ruokaa.
Useimmiten risotto-ohjeissa laitetaan riisin sekan aluksi valkoviiniä, mutta mielestäni omenasiideri käy myös erinomaisesti. Itse asiassa siideri on risotossa pehmeämmän makuista, eikä niin hallitsevaa kuin valkoviini.
PARSA-SAVULOHI-PINAATTIRISOTTO (4:lle hengelle)
2 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli tai pieni keltasipuli
3 dl Carnaroli -risottoriisiä
1 dl omenasiideriä TAI valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
6 dl vettä
n. 6 rkl sitruunamehua
vähän sitruunankuorta
rasia babypinaattia (100 g)
150 g kylmäsavulohta
vajaa nippu vihreää tankoparsaa
n. 1 dl parmesaania, raastettua
2 rkl voita
Huuhdo babypinaatti ja jätä se valumaan puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperien päälle.
Kuullota kasarissa silputtua sipulia 2 rkl:ssa oliiviöljyä noin 1 minuutti välillä sekoitellen. Lisää risottoriisi ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää siideri/valkoviini ja anna sen imeytyä.
Laita kasvisliemikuutio ja vesi pieneen kattilaan. Kiehauta kasvisliemi ja pidä se kuumana. Lisää siiderin/viinin imeydyttyä riisiin kauhallinen kuumaa kasvislientä riisin sekaan ja sekoita. Anna sen taas imeytyä välillä sekoitellen ja lisää jälleen kauhallinen ja anna imeytyä. Älä annan riisin kuivua välillä ja pidä huolta, että lisäämäsi kasvisliemi on koko ajan kuumaa. Toista niin kauan, että riisi alkaa olla melkein kypsää (kestää n. 16-20 minuuttia). Samaan aikaan, kun risottoriisi valmistuu, voit valmistella risoton muuta aineosat.
Paloittele kylmäsavulohi pienehköihin paloihin ja kypsennä sitä ihan hetki pannulla. Pannua ei edelleenkään tarvitse pestä parsan ja pinaatin jäljiltä. Ota pannu pois lämmöltä ja jätä odottamaan.
Kun risottoriisi alkaa olla suht valmista, lisää risoton sekaan lohi, parsat (jätä nuppuosia muutama annoksien koristeluun), pinaatti, sitruunamehu ja vähän raastettua sitruunankuorta. Raasta parmesaani ja lisää se risoton sekaan. Lisää myös voi ja sekoita kaikki yhteen.
Lisää tarvittaessa vielä hiukan kasvislientä. Risoton kuuluu olla melko löysää eikä risottoriisi saisi olla täysin pehmeää, vaan siinä tulisi olla vielä aavistus purutuntumaa. En laittanut tällä kertaa risottoon edes mustapippuria, mutta jos haluat, voit sitä rouhaista sekaan. Suolaa ei kannata lisätä, koska lohi ja parmesaani ovat suolaisia ja kasvisliemestäkin tulee suolaa, ellet sitten ole runsaan suolan ystävä.
Risottoa meidän perheessä tehdään aika harvoin, koska minä ja vanhempi poikani olemme ainoat risoton ystävät. Kyllä se muillekin menee alas, mutta ei kuulu heillä ruokasuosikkeihin. Sinänsä sääli, koska risotto on aika monipuolista, kun se voi olla koko ruoka tai esim. ruoan osa, sitruunarisotto esim. on hyvää kalan kanssa ja sahramirisotto liharuokien kanssa. Lisäksi risottoa voi varioida aika loputtomiin ja se valmistuu myös aika nopeasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti