tiistai 27. toukokuuta 2014

Hallongrottor - minikoossa juhlapöytään


Hallongrottonit ovat hyviä ja ne on helppo valmistaa. Useimmiten nämä ruotsalaiset perinneleivonnaiset tehdään muffinsivuokiin, mutta voi ne tehdä ilman vuokaakin pellille litteämpään muotoon, jolloin ne ovat enemmän peruskeksin tyylisiä. Jos ne tekee pellillä ilman paperivuokaa, taikinaan pitää laittaa hiukan enemmän jauhoja, jotta ne pysyvät muodossaan. Olen tehnyt ensimmäisen kerran hallongrottoneita varmaan 15 vuotta sitten, mutta edelleen en oikein tiedä, miten näitä pitäisi suomeksi nimittää, esim. vadelmaluolat kuulostaa hiukka oudolta, joten minä puhun aina hallongrottoneista.

Koska juhlapöydässä on yleensä paljon erilaisia herkkuja, minikokoisena makeispaperivuokiin tehtynä hallongrottonit ovat kivoja juhlapöydän tarjottavia.

HALLONGROTTONIT MINIKOOSSA (n. 85 kpl minikokoisena)

4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
250 g voita

Täyte:
1 prk paistonkestävää vadelmamarmeladia

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Vuoraa pari peltiä leivinpaperilla ja nostele pelleille pienet makeismuotit vierekkäin.

Jos sinulla on monitoimikone, mittaa kaikki muut ainekset, paitsi voi,  monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä. Paloittele jääkaappikylmä voi hiukan pienempiin paloihin ja aja sitten massa tasaiseksi palloksi. Älä käytä konetta liian kauan, ettei taikina sitkisty ja siihen muodostu sitkoa.

Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, mittaa kulhoon kaikki muut ainekset, paitsi voi. Paloittele jääkaappikylmä voi hiukan pienempiin paloihin, ja nypi se sormilla jauhoseoksen sekaan ja muodosta taikinasta sitten yhtenäinen pallo leivinpaperin päällä työtasolla.

Jos voi kerkeää lämmetä ja taikina tuntuu liian löysältä, laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen hallongrottonien leipomista.

Leikkaa taikinapallosta aina pienehkö pala kerrallaan, rullaa se tangoksi ja paloittele veitsellä sopivan kokoisiin paloihin. Pyöritä palat palloksi ja nosta ne pellillä oleviin makeismuotteihin.

Paina jauhotetulla sormella pallojen keskelle syvennys/kuoppa.

Notkista vadelmamarmeladi lusikalla ja lusikoi se vahvaan pakastepussiin tai pursotinpussiin. Leikkaa kulmaan pieni reikä saksilla ja pursota syvennyksiin vadelmamarmeladia.

Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.

Säilytä hallongrottonit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Parhaimmillaan ne ovat mielestäni leivontapäivänä, kun ne ovat vielä hiukan rapeita, mutta esim.  juhliin ei kaikkea oikein voi tehdä vasta juhla-aamuna. En ole koskaan kokeillut pakastaa näitä, mutta uskoisin, että pakastus onnistuu ihan hyvin.

Meillä on lauantaina nuoremman pojan lakkiaiset ja näistä tänään aloitin juhlaleivonnaiset. Kaikkea kun ei voi jättää perjantain/lauantain ratoksi. Nyt meillä vähän jännitetään lauantain säätä. Kaksi vuotta sitten vanhemman pojan lakkiaisissa ilma oli kaikkea muuta kuin morsian, joten juhlavieraiden kanssa oli pakkauduttava tiiviisti sisätiloihin. Silloin ajateltiin, ettei nyt nuoremman pojan lakkiaisissa voi olla ilman suhteen yhtä huono tuuri, kun oman muistin mukaan yleensä päättäjäisviikonloppuna ilma on suosinut juhlijoita. Tällä hetkellä säätiedotus näyttää onneksi aika lupaavalle lauantain suhteen, vaikka muut päivät ovatkin sateisia ja viileitä säätiedotuksen mukaan. No, onpahan ainakin tiivis tunnelma, jos menee sisäjuhliksi taas.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti