lauantai 29. marraskuuta 2014

Tabbouleh kvinoasta ja karitsaa rucolapedillä



Libanonista kotoisin olevassa tabbouleh´ssa käytetään yleensä bulguria (välillä myös couscousia), mutta gluteenittoman ja proteiinipitoisen version saat siitä käyttämällä kvinoaa. On hiukan makuasia, kuinka paljon sitruunamehua ja persiljaa tämä salaatti sisältää, mutta minun mielestäni molempia saa olla reilulla kädellä. Kannattaa maistella salaattia ja muokata se omaan makuun sopivaksi.

Ostan matkoilta aina mausteita, osittain siksi, ettei kaikkia mausteita täältä koto-Suomesta vielä saa, osittain niiden huomattavasti edullisemman hinnan  takia (esim. vaniljatankoja saa joistain maista puoli-ilmaiseksi verrattuna Suomen hintoihin). Mutta hyvä suuntaus on se, että nykyään ainakin suuremmista kaupoista saa Suomessakin vähän erikoisempia mausteita melko hyvin, mm. karitsareseptissä käytettyä sumakkia. Sumakki antaa mielestäni kivan lisän karitsan makuun, mutta ilman sitäkin pärjää vallan mainiosti. Minä grillasin karitsan, mutta voit paistaa sen (grilli)pannulla tai kypsentää uunissa, jos teillä on jo grillikausi ohi. Voit myös ottaa värin pannulla ja loppukypsentää uunissa 200-asteessa.

Kun karitsan laittaa tarjolle rucolapedille vuohenjuuston kanssa, jokainen ruokailija saa annosteltua itselleen omaan makuunsa sopivan annoksen. Meidän perheen ruokaronkeli ei esim. rucolaa suostu syömään. Rucolaa kannattaakin laittaa tarjolel enemmän kuin kuvassa, jos tietää, että kaikki ruokailijat syövät sitä. Itseä ei  jaksa olla  ihmetyttämästä, miten toinen perheen nuorista aikuisista onkin niin valikoiva (kauniimpi ilmaus tuolle ronkelille), vaikka samoja ruokia on molemmille tarjottu aina.


GRILLATTU KARITSAN KARE RUCOLAPEDILLÄ (4-6 hengelle)

n. 900 g karitsan karetta
1/2 Solo valkosipulista/1-3 kynttä valkosipulia
1/2 - 3/4 sitruunan mehu
1/3 (luomu)sitruunan raastettu kuori
mustapippuria myllystä moninaisia pyöräytyksiä, n. 8 kpl
n. 3/4 rkl suolaa
1/2 tl sumakkia
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta
n. 15 lehteä tuoretta minttua hienonnettuna
hiukan tuoretta persiljaa hienonnettuna
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

Rucolapeti:
Tuoretta rucolaa noin neljä kourallista/1 paketti
100 g Président Petit Chévres Doux vuohenjuustoa (=1/2 pkt 2x6 paketista)
1/2 granaattiomenan siemenet
1 sitruuna lohkoina
Pari oksaa tuoretta minttua

KVINOA TABBOULEH (n. 4:lle hengelle)

2 dl kvinoaa
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio

n. 1/2 - 1 sitruunan mehu
n. 3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria, pari pyöräytystä myllystä
n. 1/2 tl suolaa

n. 1 nippu kevätsipulia
1 rasia (250 g) keltaisia kirsikkatomaatteja
1 rasia (250 g) punaisia kirsikkatomaatteja
1/2 kasvihuonekurkkua (keskusta/siemenet poistettuna)
reilusti sileälehtistä  persiljaa, minimissään 2 ruukullista
reilusti minttua, noin 1/2 ruukkua

Huuhtele kvinoa lämpimällä vedellä siivilässä.

Laita vesi kattilaan kiehumaan, lisää sekaan kasvisliemikutio ja kvinoa. Keitä miedohkolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia.

Valuta kvinoasta tarvittaessa ylimääräinen kosteus siivilässä pois ja kaada kvinoa sitten tarjoiluastiaan.

Lisää  kvinoan joukkoon oliiviöljy, sitruunamehu ja mustapippuria sekä suolaa.

Leikkaa kevätsipuli ohuiksi renkaiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Jos kirsikkatomaatit ovat vetisiä, valuta niistä hiukan tomaattimehua pois. Leikkaa kasvihuonekurkun puolikas pituussuunnassa kahtia ja koverra lusikalla kurkun sisus siemenineen pois. Sisusta ei käytetä tabboulehiin, jotta tabbouleh´sta ei tule liian kosteaa. Lisää tomaatit ja kurkku tabboulehiin.

Hienonna persilja ja minttu ja lisää ne tarjoiluastiaan. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja maista. Hienosäädä maku kohdalleen tarvittaessa lisäämällä sitruunamehua/oliiviöljyä/persiljaa.

Karitsan kare:

Siisti tarvittaessa karitsan kareesta luiden kohdalta ylimääräiset lihariekaleet pois veitsellä raaputtamalla. Leikkaa kareet yksittäisiin annospaloihin. Laita karitsa kulhoon tai tukevaan pakastepussiin.

Tee marinadi lasiin, hienontamalla valkosipuli raastamalla tai veitsellä. Lisää muut marinadin aineet ja sekoita ne lasissa keskenään. Lsiää marinadi karitsan sekaan ja kääntele, jotta saat marinadia joka puolelle karitsaa. Jätä huoneenlämpöön marinoitumaan 1/2 - 1 tunniksi ennen kypsennystä. Tai marinoi yön yli jääkaappissa ja ota hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen kypsennystä.

Kypsennä grillaamalla/(grilli)pannulla/uunissa (ruskista ensin pannulla), haluamaasi kypsyysasteeseen. Grillissä kypsyi parissa minuutissa itselle mieluisaksi.


Granaattiomenan siemenet ovat kuin pieniä rubiineja. Käytän niitä usein ruoassa niiden kauniin ulkonäön ja hyvän maun takia. Ja terveellistäkin granaattiomena on.

Rucolapeti:

Levitä rucola leikkuulaudalle tai muulle valitsemallesi tarjoilualustalle. Paloittele vuohenjuusto rucolan päälle.

Pyöritä granaattiomenaa työtasoa vasten pari kierrosta, jotta saat siemenet irtoamaan helpommin. Puolita granaattiomena ja kopauta leikattua puolikasta kauhalla tai vastaavalla lautasen/kulhon päällä, jotta saat siemenet irtoamaan. Auta tarvittaessa käsin, ellei kaikki irtoa kopauttamalla.

Poista kaikki valkoiset välikalvot tarkasti pois, koska ne ovat kitkeriä. Ripottele granaattiomenan siemenet rucolapedille.

Lohko sitruuna ja asettele sitruunanpaloja rucolapedille ja ripota mintunlehtiä rucolapedille.


Asettele vielä kypsennetyt karitsankyljykset rucolapedille.

2 kommenttia:

  1. Oi nam mikä ruoka, kelpaisi vaikka kuninkaallisillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos Rommirusina. Vai että kelpaisi kuninkaallisillekin, aika suitsutusta ;).

      Poista