tiistai 2. joulukuuta 2014

Viikunachutney


Viikunachutney on hyvää vahvojen juustojen parina (erityisen hyvä pari erilaisille sinihomejuustoille), pateiden kanssa (esim. ankkapate) ja liharuokien kanssa. Kaunis purkillinen itsetehtyä viikunachutneytä on myös kiva pieni ruokalahja joulun alla tai maukas osa mm. juustoja sisältävässä herkkukorissa. Tässä chutneyssä viikunoiden lisäksi makua antaa mm. balsamico ja kaneli. Helppoa ja suht nopeaakin chutneyn teko on.


Yllä vaalean kevyesti paahdetun leipäpalan päällä (patonkisiivu toimii hyvin) pinaatinlehtiä, ruusukkeeksi kierrettyä prosciuttoa, jonka keskellä vuohenjuustoa ja creme fraîchea keskenään sekoitettuna, seassa hiukan mustapippuria, juuston päällä vielä nokare viikunachutneytä. Maistui mainiolta kuohuviinin kanssa.


Juustotarjottimella viikunachutney oli toimiva pari mm. ikääntyneen parmesaanin kanssa, sinihomejuustoa tietenkään unohtamatta.
 

VIIKUNACHUTNEY (n. 3 dl)
1 rkl oliiviöljyä
1/4 punasipulia hienonnettuna
200 g (1 pussi) kuivattuja pehmeitä viikunoita
1/2 dl balsamicoa
1 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
3 rkl fariinisokeria
ripaus kanelia
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä
1/2 tl suolaa

Kuumenna kattilassa öljy ja lisää hienonnettu punasipuli. Anna freesautua hetken.

Poista viikunoista kovat kannat ja paloittele viikunat saksilla kattilaan. Lisää muut chutneyn ainekset ja keittele seosta miedohkolla lämmöllä, välillä sekoitellen, n. 20 minuuttia, kunnes viikunat pehmenevät sopivasti ja seos alkaa hilloutua. Lisää tarvittaessa hiukan vettä, mikäli chutneysi uhkaa kuivua liikaa.

Makusi mukaan voit jättää chutneyn hiukan karkeammaksi, eli purkittaa sen kuumana, desinfioituun lasipurkkiin sellaisenaan, jolloin siinä on vielä paloja tai blendata sen tasaisemmaksi. Minä suruttelin chutneyni sauvasekoittimella hienoksi ennen purkitusta.

Hyvin desinfioidussa lasipurkissa chutney säilyy ainakin pari viikkoa jääkaapissa. Avaamattomana luonnollisesti pidempäänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti