lauantai 20. joulukuuta 2014

Piparirasiat
Piparitaikinasta saa tehtyä kaikkea hauskaa. Tällä kertaa piparitaikina muotoutui kahdeksi piparirasiaksi, joiden sisälle voi laittaa vaikka pipareita, suklaata tai muita herkkuja. Minulla on puinen rasia, jonka pohjalta piirsin kaavat näihin piparirasioihin, kuitenkin hiukan pienemmässä mittakaavassa, kuin alkuperäinen puurasia. Molemmat piparirasiat on tehty saman kaavan mukaan, vain koristelu on erilainen. Täältä löydät tarvittaessa Piparirasian kaavat. Piparitaikinaa tarvitset kahteen rasiaan noin 600 grammaa, mutta silloinkin kaavat kannattaa asetella tarkasti, jotta taikina riittää niihin.


En halunnut koristella rasioita kovin yltäkylläisesti, vaan pitää rasiat suht simppelillä koristelulla. Mutta jokainen tyylillään, eli jos pidät hempeämmästä linjasta, käytä toki enemmän koristeita omiin rasioihisi. Käytin vasemmanpuoleisen, eli tuon kullanvärisen silkkinauhan omaavan rasian koristelussa pipareita, pikeeriä, kultahelmiä ja valmiita suklaakuvioita. Punasilkkinauhaisessa rasiassa vastaavasti pikeeriä, pipareita sekä sulatettua sokeria, jota ovat nuo kannessa näkyvät "meripihkapisarat". Allaolevassa kuvassa ne näkyvät lähempää.


Nämä "meripihkapisarat" tulivat koristeeksi puolivahingossa. Kasasin piparirasiat sulatetun sokerin avulla ja kasausvaiheessa minulla tipahti muutama pisara sulatettua sokeria induktiotasolle,  jossa se jähmettyi kauniiksi meripihkapisaraksi. Koska ne näyttivät mielestäni kauniilta, tein meripihkapisaroita tarkoituksella lisää, tipauttamalla sulatettua sokeria lasilautaselle. Valo kuultaa kauniisti niistä läpi, mutta niitä ei voi kiinnittää rasiaan pikeerillä, kuten muut osat, koska muuten niiden kauneus katoaa, kun niiden läpi kuultaa valkoista pikeeriä. Niiden kiinnityksessä voi käyttää joko elintarvikeliimaa tai samaa sulatettua sokeria, jota ne itsekin ovat.

Mallina olleessa puurasiassa kansi on saranoitu, mutta näihin piparirasioihin ratkaisin tuon kannen kiinnityksen rusettinauhalla, joka on samalla koriste. Tein pillillä reiät uunista otettuihin vielä lämpimiin osiin, eli kanteen ja rasian takaosaan.  Eli pujota silkkinauha sekä rasian takaosan reiän läpi että kannen reiän läpi ja solmi kauniille rusetille. Rusettiin kannattaa tehdä umpisolmu, jotta rusetti ei aukea ja rusetin solmukohdasta tulee sen verran iso, että se ei luikahda reiästä läpi. Silkkinauhan kireyttä säätelemällä saa säädettyä kannen liikkumavaraa. Tässä rasian takaosasta otetussa kuvassa näkyy hyvin tuo silkkinauhaviritelmä.


Piparirasian kannen sisäosaan voi halutessaan vielä kirjoittaa joulutoivotukset pikeerillä. Minulla tuo idea tekstistä tuli vasta siinä vaiheessa, kun olin jo kasannut piparirasiat ja kiinnittänyt kannet kiinni. Hiukan hankalaa olikin sitten kirjoittaa pikeerillä tuo joulutoivotus kanteen. Kannattaa kirjoittaa teksti jo ennen kannen kiinnitystä, niin tekstistä saa hiukan kauniimman.


Tässä piparirasia lastattu koristelluilla joulupipareilla. Mitä sinä laittaisit rasiaan täytteeksi tai mitä haluaisit siinä olevan, jos saisit ne joltain lahjaksi? Yksi hyvä vaihtoehto piparirasian sisällöksi, tai muuten vain herkkulahjaksi, on tulossa blogiin vielä ennen joulua.


Mihinköhän tuo joulunalusaika muuten on taas kadonnut, kun jotenkin ei ole vielä ihan sisäistänyt, että jouluun on enää viitisen päivää. Kai se on tuo musta, lumeton maisema, joka hiukan hämää. Nytkin ulkona sataa vettä ja on 4 astetta lämmintä.

Tässä linkki vielä minikokoisten piparitalojen postaukseen, josta löydät sekä pikeerin että sulatetun sokerin ohjeistuksen, mikäli olet jompaa kumpaa vailla.

EDIT 14.10.2015 Piparirasioiden teko onnistuu myös jämäkästä keksitaikinasta, jos haluat rasioista muun kuin piparinmakuisia. Esimerkiksi tästä vaniljakeksitaikinasta. Kiitos tiedosta blogini lukijalle, joka oli testannut rasioiden teon vinkkamastani taikinasta :).

8 kommenttia:

 1. Voiko keksirasioita tehdä jostain muusta keksistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki vastaavanlaisten rasioiden teko onnistuu muustakin keksitaikinasta, kunhan keksitaikina, josta ne rakentelee on tarpeeksi jämäkkää eikä murenevaista keksitaikinaa.

   Poista
 2. Osaisitko antaa jonkin reseptin erilaiseen keksitaikinaan joka sopisi tähän? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tämä keksitaikina on sopivan napakkaa tällaiseen tarkoitukseen: http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2014/01/lime-cupcaket-valkosuklaa-lime.html

   Poista
 3. Suurkiitokset, täytyy heti huomenna kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :). Ja olisi hauska kuulla, miten onnistui tuosta taikinasta.

   Poista
 4. Heipähei
  Kokeilin tehdä näitä ja teoriassa näiden rasioiden teko varmasti onnistuu.. Tässä projektissa ongelmaksi muodostui lähinnä käytännön toteutus, rasiat eivät ehkä aivan miellyttäneet minun esteettistä silmää :D Täytyy jatkaa harjoituksia, niin enköhän minäkin jonain päivänä saa aikaiseksi kauniita rasioita.. Omista rajoituksista huolimatta taikina toimi tässä hyvin ja rasiat onnistuvat tästäkin taikinasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :). Tosi kiva kun tulit vielä kertomaan, miten rasiat onnistuivat tuosta vinkkaamastani taikinasta. Taidankin sen editoida tuohon ohjeeseen, jos joku muukin haluaa kokeilla muusta kuin piparitaikinasta. Ja varmasti tosiaan pienellä harjoittelulla seuraavista rasioista tulee kauniimpia kuin nk. harjoitteluversiot :).

   Poista