keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Juuressipsit

 

Itsetehdyt juuressipsit ovat maukkaita ja niitä voi tehdä oikeastaan melkein mistä tahansa juureksista, esim. porkkana, punajuuri, lanttu, nauris, peruna ja bataatti ainakin käyvät erinomaisesti juuressipseihin. Parhaiten juuressipsit onnistuvat hyvin ohueksi siivutettuina, joten mandoliini on paras väline esivalmisteluun. Hyvällä terävällä veitsellä ja taitavalla veitsenkäytöllä pääsee toki melko samaan lopputulokseen. Halutessaan juuressipsejä voi maustaa hyvinkin eri tavoin, mutta omaaan makuuni ne ovat pelkällä suolalla maustettuna, jolloin juuresten oma maku pääsee parhaiten esiin.

Juuressipsejä voi tehdä uunissakin, mutta se on aika paljon hitaampaa ja tämä ohjeeni onkin friteerattuihin juuressipseihin, jolloin sipseistä saa eityisen rapeita ja hyvänmakuisia. Kun sipsit kuumentaa sopivan lämpöisessä öljyssä, jolloin ne eivät ime itseensä öljyä ja valuttaa ylimäääräisen öljyn pois talouspaperin päällä paiston jälkeen, ei niihin ihan mahdotonta määrää öljyä jää.

FRITEERATUT JUURESSIPSIT - KATTILASSA/PADASSA

isohko paksupohjainen kattila/pata
n. 1 L rypsi-/rapsi-/auringonkukkaöljyä tai muuta friteeraamiseen sopivaa öljyä
valitsemiasi juureksia (porkkanoita, perunoita, bataatia, lanttua tms.)
suolaa

reikäkauha

Juuresispsit säilyvät ilmatiiviisti säilytettynä hyvänä melko pitkään, joten niitä voi kerralla tehdä isohkonkin määrän. Mm. yhdestä isosta bataatista tulee aika paljon jo juuressipsejä.

Pese juurekset hyvin ja kuori ne tarvittaessa. Itse tein juuressipsejä bataatista, perunasta ja porkkanasta. Perunat ja porkkanat jätin  kuorimatta, mutta bataatin kuorin,  koska bataattini olivat melko röpelöisiä.

Leikkaa juurekset ohuiksi lastuiksi joko mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Itse höyläsin juureslastut mandoliinilla. Porkkanat siivutin lanteiksi, mutta ne kutistuivat aika paljon friteerattaessa. Jos haluat reilun kokoisia porkkanasipsejä, kannattaa siivuttaa porkkanat pituussuunnassa.

Jos teet juuressipsejä perunasta tai bataatista, huuhdo juuressiivut hyvin, jotta niistä irtoaa tärkkelystä. Jätä ne sitten kylmään veteen n. 45 min. - 1 h ja valuta ne hyvin ja kuivaa ennen friteerausta. Kuivaaminen on tärkeää, koska öljy roiskuu herkästi, mikäli sen sekaan joutuu vettä.

Kaada kattilaan/pataan öljyä niin, että saat öljyä minimissään noin reilun 5:n sentin kerroksen tai enemmän. Kuumenna öljy ja laita mielellään kattilaan digitaalinen kuumuutta kestävä lämpömittari. Kuumenna öljy n. 175-asteiseksi. Älä päästä öljyä  kuumenemaan yli 180-asteiseksi, eli pienennä välillä tarvittaessa lämpöä. Tuo lämpötilahaitari ainakin itsellä oli sopiva kaikkien juuresispsien friteeraamiseen. Jos sinulla ei ole mittaria, voit testata sopivan lämmön vaalealla leipäpalalla. Tipauta kuumentuneeseen öljyyn leipäpala. Jos se alkaa heti kypsyä ja ruskistua ja siitä tulee noin minuutissa kauniin ruskea, lämpö on kutakuinkin ok. Muuten kuumenna vielä hiukan lisää. Jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, juuresispsit imevät liikaa öljyä, eikä niistä tule hyviä.

Friteeraa kerrallaan maltillinen määrä juuressiivuja, jotta niillä on tilaa liikkua kattilassa. Kääntele niitä tarvittaessa välillä. Jos laitat kerrallaan liikaa juuressiivuja, niiden kypsyminen hidastuu ja ne kypsyvät epätasaisesti. Ohuet juuressipsit valmistuvat melko nopeasti, jokusessa minuutissa.

Nosta valmiit juuresispsit reikäkauhalla tarjottimelle/lautaselle, jonka olet vuorannut talouspaperilla. Suolaa juuressipsit lämpöisenä ja sekoita ne hyvin keskenään, jotta suolaa on joka puolella samanlainen määrä. Maista, että suolan määrä on sopiva. Eri juurekset saattavat tarvita erilaisen suolamäärän.

Perunalastut olivat mielestäni parhaan makuisia, kun ne olivat jo selkeästi ruskistuneet, jolloin ne olivat ihanan rapeita. Perunalajikkeestakin tietenkin riippuu, miten ne frittautuvat.

Pidä friteeratessasi aina kattilan/padan kansi lähettyvillä varmuuden vuoksi. Jos öljysi ylikuumenee ja leimahtaa, laita kattilan/padan päälle kansi, jolloin liekit tukahtuvat. Olen friteerannut kaikenlaista monia kertoja, eikä minulla koskaan ole ollut ongelmia friteerauksen kanssa, mutta varmuuden vuoksi tuo kansi on silti hyvä pitää nk. käsillä.


FRITEERATUT JUURESSIPSIT - FRITTIKEITTIMESSÄ

n. 3 L rypsi-/rapsi-/auringonkukkaöljyä tai muuta friteeraamiseen sopivaa öljyä
valitsemiasi juureksia
suolaa

Tee juuresten esivalmistelut, kuten yllä kuvattu.

Kaada öljyä vähintään oman frittikeittimesi  minimimerkkiin asti. Laita öljy kuumenemaan ja säädä termostaatti n. 175-asteeseen. Säädä tarvittaessa oman frittikeittimesi lämpötilaa hiukan suuntaan tai toiseen.

Friteeraa kerrallaan maltillinen määrä juuressiivuja, jotta niillä on tilaa liikkua. Ei kannata täyttää frittikoria maksimimerkkiin asti, koska juuresipsien rapeus kärsii, jos frittikori on liian täysinäinen.
Ohuet juuressipsit valmistuvat melko nopeasti, jokusessa minuutissa.

Valuta valmiita juuressipsejä hetki frittikorissa ennen kuin kumoat ne tarjottimelle/lautaselle, jonka olet vuorannut talouspaperilla. Toimi kuten yllä kuvattu suolauksen kanssa.

Juuressipsien lisäksi friteerasin samalla myös lehtikaalia, mutta vaikka siitä tulikin todella rapeaa ja sen rakenne oli hyvä, en oikein innostunut lehtikaalisipsien mausta. Jos pidät kovasti lehtikaalin omintakeisesta mausta, pidät luultavimmin lehtikaalisipseistäkin, mutta minun makuuni nuo olivat jotenkin liian vahvan makuisia, vaikka muuten lehtikaalia käytänkin. Friteeraus voimisti lehtikaalin makua mielestäni aika paljon. Taidankin käyttää nuo lehtikaalisipsit murusteltuna johonkin ruokaan.

Juuressipsit säilyvät ilmatiiviisti säilytettynä hyvänä melko pitkään.
Juuresipsit ovat hyviä sellaisenaan rouskuteltuna, mutta niitä kannattaa käyttää myös ruoan/annosten koristelussa ja esimerkiksi salaateissa antamassa rapeaa suutuntumaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti