sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Pehmeät kinuskicookiet

 
 

Tässä nyt ennen joulua lupaamani kinuskicookiesien ohje, joihin käytin aiemmin tekemääni fudgea/kermatoffeeta.  Cookieseista tuli todella hyviä tuon itsetehdyn fudgen ansiosta. Jos herkuttelukiintiösi ei ole täyttynyt joulunpyhinä,  näitä kannattaa kokeilla hetimiten, muuten laita ohje mieleen seuraavaa herkkuhetkeä silmälläpitäen. Fudgea/kermatoffeeta kannattaa tehdä vaikka pelkästään näitä cookieseja varten, niin hyviä näistä mielestäni tuli tuon fudgen kanssa. Ja fudgen ohjeen löydät täältä.


Tämä oli taas ohjeita, joissa suurin päänvaiva muodostui siitä, miten nämä pitäisi nimetä. Fudge Cookiet kuulostivat kuitenkin korvissani omituiselta, joten olkoot nämä siis kinuskicookiet. Cookies -taikinaan laitetut fudgen palat antavat paistuessaan hiukan erilaisen maun ja koostumuksen kekseihin kuin cookiesien päälle paiston jälkeen lisätyt fudge -palat. Fudge kuitenkin sulaa jonkun verran paistuessaan, joten siksi koko fudgea ei kannata laittaa taikinaan, vaan jättää osa cookiesien päälle painettavaksi paiston jälkeen, kuten olen ohjeeseen kirjoittanut. Nämä ovat muuten meidän perheen tämänhetkiset suosikki cookiet.

PEHMEÄT KINUSKICOOKIET (20 kpl)

200 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
2 rkl siirappia
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
2 tl leivinjauhetta
75 g paloiteltua fudgea/kermatoffeeta

Kuumien Cookiesien päälle heti uunista oton jälkeen:
85 g  paloiteltua fudgea/kermatoffeeta


Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Paloittele koko 160 grammaa fudgea veitsellä pienehköiksi paloiksi. Jaa fudge taikinaan tulevaan osaan (75 g) ja cookiesien päälle tulevaan osaan (85 g). Paras tulos tulee mielestäni ehdottomasti niin, että osa fudgea käytetään taikinaan ja osa vasta kypsennettyjen cookiesien päälle.

Vaahdota voi + sokerit ja siirappi. Lisää munat sekaan hyvin vatkaten.

Sekoita jauhot, maissitärkkelys ja leivinjauhe keskenään ja sekoita ne taikinaan. Lisää lopuksi sekaan 75 grammaa paloiteltua fudgea ja sekoita se taikinan sekaan.

Nostele leivinpaperoiduille pelleille cookie -kauhalla tai ruokalusikalla 20 kpl taikinapalloja. Älä tasaa palloja, taikina leviää paistamisen aikana juuri sopivasti.

Paista uunin keskitasolla 175-asteessa pelti kerrallaan, tai kiertoilmalla molemmat pellit kerrallaan 155-asteessa noin 10 minuuttia. Minä paistoin näitä omaan makuuni sopivaksi kiertoilmalla 155-asteessa 12,5 minuuttia. Cookiesit ovat uunista otettaessa vielä hyvin pehmeitä, mutta ne kypsyvät vielä hiukan uunista oton jälkeen. Jos pidät pehmeistä cookieseista, älä siis ylipaista niitä.

Anna cookiesien olla pellillä noin 5 minuuttia paiston jälkeen, mutta paina niiden pinnalle heti uunista oton jälkeen valmiiksi paloittelemiasi fudgen paloja noin 3-4 palaa per cookie, rippuen fudge -palojen koosta.  Nosta cookiesit 5-10 minuutin päästä ritilälle jäähtymään loppuun.

Paistoajalla voit säädellä cookiesien rapeutta. Jos pidät melko pehmeistä cookieseista, paista vähemmän aikaa, vastaavasti jos pidät rapeista, paista pidempään. Säilytä ylijääneet cookiet ilmatiiviissä rasiassa (jos niitä sattuu jäämään yli...).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti