lauantai 13. joulukuuta 2014

Sriracha -chilikastikeSrirachan tunnetuinta versiota eli Huy Fong Foodsin "kukkokastiketta" on tullut tyhjennettyä muutama pullollinen, koska Sriracha nyt vain on niin monikäyttöistä. Siksi ilahduinkin löytäessäni havainnollisten vaihekuvien kanssa tehdyn  hyvän DIY Srirachan ohjeen Appelsiineja ja Hunajaa blogista täältä.

Srirachaa on erittäin helppo tehdä itse, mutta chiliseoksen pitää fermentoitua 5 päivää, jotta siihen saadaan oikeanlainen aromi. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, hyvää tuli. Valmis Sriracha -kastike oli melko samanmakuista kuin tuo kukkokastike, mutta maku oli mielestäni jotenkin hedelmäisempi ja raikkaampi. Ja mikä ihana väri. Minulla oli suht mietoja chilejä, joten kastikkeestakin tuli hiukan miedompaa kuin tuosta kukkokastikkeesta, vaikka 4:ään desiin valmista kastiketta käytetäänkin 1/2 kiloa chilejä (minulla chilejä meni tuohon painomäärään 25 kappaletta). Tuskin itse tulen enää kaupan Srirachaa ostaneeksi vastaisuudessa.


SRIRACHA -CHILIKASTIKE (n. 4 dl valmista chilikastiketta)

1/2 kg punaisia chilejä
6 rkl ruokosokeria
6 valkosipulin kynttä (käytin itse yhden kiiinalaisen yksikyntisen valkosipulin)
1 tl suolaa
1,2 dl valkoviinietikkaa (lisätään vasta lopuksi, kun fermentoitunut seos keitetään)

1. päivä:
Poista chileistä kannat, mutta jätä siemenet paikoilleen. Lataa monitoimikoneeseen tai blenderiin chilit, sokeri, valkosipuli ja suola. Aja soseeksi ja siirrä chilisose sitten steriloituun, kannelliseen purkkiin ja sulje kansi. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön.

Päivät 2-5:
Heiluttele joka päivä purkkia kevyesti, kantta aukaisematta. Chili alkaa käymään ja siitä erottuu nestettä.

6.s päivä:
Aukaise purkki ja kaada purkin koko sisältö siivilään, jonka alla on kattila. Painele lusikalla/kauhalla siivilästä kaikki neste ja sose kattilaan.

Lisää etikka ja keittele seosta miedohkolla lämmöllä, silloin tällöin sekoittaen, kunnes seos sakenee.
Itse en blendannut sosetta, mutta ohjeessa oli mainittu, että jäähtyneen kastikkeen voi tarvittaessa blendata.  Kaada jäähtynyt kastike pulloon (mielellään lasiseen) ja säilytä valmis Sriracha jääkaapissa.

Srirachan luvattiin säilyvän jääkaapissa puoli vuotta, mutta tiedän, että meillä se ei tule missään tapauksessa säilymään niin pitkään, koska se syödään parempiin suihin paljon ennen sitä.


2 kommenttia:

  1. Millä tavalla sriracha blendataan? Minulle aivan outo termi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Termi juontuu blenderistä, eli hienonnetaan pieneksi blenderissä. Saman asian ajaa toki esim. sauvasekoittimella hienontaminen tai monitoimikoneessa hienonnus

      Poista