sunnuntai 30. elokuuta 2015

Vähän erilaisia tikkareita - RKT -tikkarit

Nämä vähän erilaiset tikkarit ovat esimerkiksi lastenjuhlissa hauskaa tarjottavaa, vaikka kyllä ne aikuisillekin maistuu yhtälailla. Pohjana on Rice Krispies -muroista, sulatetuista vaahtokarkeista ja voista tehty Rice Krispies Treats -massa. Painelin massan levyksi ja otin heti pyöreällä keksimuotilla paloja ja kiinnitin ne puoliksi leikattuihin pahvipilleihin heti tuoreeltaan, jolloin Rice Krispies Treats -massaa on helppo muotoilla ja se on vielä melko tahmeaa. Annoin niiden kuivahtaa jonkun aikaa, ennen kuin dippasin ne sulatettuun minttukaakaon makuiseen Candy Melts -sulaan.

Blogissani on aiemminkin Rice Krispies Treatsin teko-ohjeet, mutta laitan sen nyt tähän kuitenkin, koska laitoin näihin hiukan enemmän vaahtokarkkeja kuin aiemmin tekemiini, jotta massa on vielä tahmeampaa ja pysyy hyvin kiinni tuossa tikkaritikussa.

RICE KRISPIES TREATS -TIKKARIT (n. 30 kpl)

15 dl Rice Kripies -muroja
3 rkl voita
50 vaahtokarkkia

18 kpl pahvisia pillejä, jotka leikkaat puoliksi, jolloin yhdestä pillistä saat 2 tikkaritikkua
Pyöreä n. 4 cm halkaisijaltaan oleva keksimuotti tai vastaava

Kuorrutukseen:
n. 3/4 pussia Candy Melts nappeja maussa: Minttukaakao (Dark Cocoa Mint)
(tarvittaessa hiukan ruokaöljyä)

Koristeluun esim.:
Erivärisiä Candy Melts nappeja,
kaulittavasta massasta otettuja koristeita, väriraesokeria jne.

Vuoraa noin 20 x 30 cm:n kokoinen suorakaiteen mutoinen vuoka leivinpaperilla. Voitele leivinpaperi ja jätä valmisteltu vuoka hetkeksi odottamaan. Mittaa suureen kulhoon Rice Krispies -murot. Jätä odottamaan.

Laita voi ja vaahtokarkit laakeaan pannuun ja sulata suht maltillisella lämmöllä sekoitellen, kunnes vaahtokarkit sulavat ja saat tasaisen massan.

Kaada sula massa Rice Krispies -murojen sekaan ja nostele massaa sekaisin tukevalla lusikalla. Seos on erittäin tarttuvaa ja säikeistä, sellaista sen kuuluu ollakin. Painele sitten puhtain, kostutetuin käsin massa esivalmistelemaasi vuokaan tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi.

Kumoa vuokaan painelemasi massa puhtaalle leivinpaperille ja ota siitä pyöreällä keksimuotilla tai vastaavalla paloja. Minulla muotin halkaisija oli 4 cm, se oli mielestäni juuri sopivan kokoinen.

Työnnä puolitetut pahvipillit tikkareihin ja painele käsin massa tikun ympärille tiiviiksi. Laita ne laakealle alustalle kuivahtamaan noin puoleksi tunniksi, ennen kuin kuorrutat ne.

Kuorrutus:
HUOM! Suosittelen näihin tikkareihin kuorrutukseksi nimenomaan minttukaakaon (Dark Cocoa Mint) -makuisia Candy Meltsejä, koska se leikkaa sopivasti tikkarien makeutta ja mintun maku kävi hyvin yhteen Rice Krispies Treats -massan kanssa. Kokeilin dipata pari myös vaaleansiniseen Candy Melts -sulaan, joka maistuu hiukan valkosuklaalta, mutta sillä tavalla tuli mielestäni aivan liian makeita tikkareita, eikä muutenkaan maku toiminut niin hyvin.

Candy Melts -sulan sijaan tumma bitteri, noin 70 % suklaa toimisi varmasti myös hyvin kuorrutukseen. Jos kuorrutat nämä suklaalla etkä temperoi suklaata, ne pitää säilyttää jääkaapissa.
 
Sulata Candy Melts -napit kuumuutta kestävässä mukissa, esimerkiksi mikrossa, noin 40 sekuntia kerrallaan puoliteholla tai hiukan kuumemmalla. Sekoita ja jatka kuumennusta, kunnes massa on sulaa. Melko usein Candy Meltsit sulatettua huomaa, että kuorrutusta/dippausta varten sulatettu Candy Melts on liian paksua. Sekoita silloin Candy Melts -sulaan ruokalusikallinen neutraalia ruokaöljyä  ja sekoita kunnolla sekaisin. Lisää tarvittaessa vielä hiukan ruokaöljyä, mikäli Candy Melts -sula on edelleen liian paksua.

Dippaa tikkarit yksitellen sulaan Candy Meltsiin ja valuttele hetki ylimääräistä kuorrutusta mukin pääll pois, ennen kuin nostat ne jähmettymään.  Voit tarvittaessa auttaa kuorruttamista lusikan avulla. Siisteimmät tikkarit saat, jos saat laitettua tikkarit johonkin pystyyn jähmettymään. Minulla oli esimerkiksi laakea kulho, jonka olin täyttänyt sokerilla. Siihen on helppo painella tikkarit jähmettymään. Yhtähyvin tarkoitukseen käy esimerkiksi oasis -sieni, styrox tai vastaava.

Tikkarit jähmettyvät nopeimmin kylmässä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse säilyttää kylmässä, vaan ne säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa.

Voit halutessasi vielä koristella tikkarit joko heti kostean kuorrutuksen päälle, jolloin koristeet tarttuvat kosteaan pintaan kiinni tai sitten kun kuorrutus on jo jähmettynyt, sulata erivärisiä Candy Melts -nappeja omissa pienissä Minigrip -pusseissa. Leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota haluamiasi koristeita. Candy Melts -sulalla saat myös esimerkiksi sokerimassakoristeet kiinnitettyä kuorrutukseen.

VINKKI:
Helpoimman koristelun teet ripottelemalla vielä kostean kuorrutuksen päälle strösseliä tai muita pieniä sokerirakeita tai esimerkiksi pieniä karamelleja tai vaikka pähkinärouhetta.

Tikkarit säilyvät noin 1,5 viikkoa ilmatiiviisti säilytettynä.

2 kommenttia:

  1. Todella hienoja tikkareita olet tehnyt. Kyllä maistuisi vähän vanhemmallekin lapselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack B. :). Meilläkin isäntä on tähän mennessä syönyt näitä eniten, vaikka onkin perheen vanhin ;).

      Poista