lauantai 28. marraskuuta 2015

Lusikkaleivät



Lusikkaleivät ovat tuttuja leivonnaisia jo omasta lapsuudesta ja usein niitä tarjotaan erilaisissa juhlissa. Torstaisen Lime Curd -ohjeen yhteydessä lupailin laittavani lusikkaleipien ohjeen blogiini lähiaikoina ja ajattelin laittaa sen nyt melko nopeasti, ettei se unohdu. Lusikkaleivät täytetään perinteisimmin vadelmamarmeladilla, mutta ne voi täyttää millä tahansa marmeladilla/tarpeeksi napakalla hillolla ihan oman maun mukaan. Myös esimerkiksi Lemon/Lime Curd, Nutella tms. käy hyvin täytteeksi. Nämä on täytetty itsetehdyllä Lime Curdilla, mutta kaupan vastaava käy myös hyvin.

Saadaksesi kauniinmallisia lusikkaleipiä, tarvitset syväpesäisen soikean lusikan, matalapesäisellä lusikalla et saa kauniita lusikkaleipiä aikaiseksi. Minulla on käytössä alakuvassa näkyvä äidiltä peritty vanha lusikka, jolla saan juuri omaan makuuni sopivankokoisia ja -mallisia lusikkaleipiä.



LUSIKKALEIVÄT (n. 40 kpl lusikan koosta riippuen)


200 g voita
1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja (tarvittaessa hiukan lisää)
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria

Täyte:
Marmeladia/curdia tms.

Siro -sokeria, jossa lusikkaleivät pyöritellään

Leivinpaperoi  pari peltiä leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Mittaa voi teräskattilaan ja anna sen sulaa ja kiehahtaa kunnolla, sekoittele. Anna voin paahtua miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes se saa hiukan väriä. Varo käräyttämästä voita, muuten mausta tulee kitkerä. Ota pois lämmöltä, anna jäähtyä hetkisen ja sekoita sitten sokeri sekaan. Jätä jäähtymään ja sekoita jauhoseos (jauhot, sooda ja vanilja keskenään sekoitettuna) sekaan siivilän läpi.

Ota taikinaa lusikan pesään, painele tasaiseksi ja tiiviiksi ja liu'uta leivinpaperoidulle pellille niin, että kupera puoli tulee ylöspäin.  Jos taikina tuntuu liian pehmeältä, eikä pysy kunnolla kasassa, lisää hiukan jauhoja. Tee kaikki lusikkaleivät samoin, kunnes saat pellin täyteen. Jos sinulla on kiertoilmatoiminto uunissasi, voit paistaa molemmat pellit kerrallaan, muuten paista pelti kerrallaan.

Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.  Anna jäähtyä ja sivele sitten lusikkaleivän tasaiselle puoliskolle täytettä ja paina toinen puolisko siihen kiinni. Kierittele sokerissa. Minä olen tottunut lusikkaleipiin, jotka on kieritelty sokerissa, mutta osa ei halua kierittää lusikkaleipiään sokerissa, joten päätä itse, kieritätkö niitä sokerissa vai et.

Lusikkaleivät säilyvät täyttämättä noin viikon ilmatiiviisti säilytettynä huoneenlämmössä, täytettynä noin päivän niiden rakenteen kärsimättä. Ne voi myös pakastaa, sulavat nopeasti.


4 kommenttia:

  1. Näitä voisikin tehä jouluksi. Meillä kun ei tykätä piparkakuista, kun niissä on ne mausteet. Tämä oisi ihana vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kävisivät tosiaan hyvin myös jouluksi. Meidän perheessä taas tykätään piparkakkujen mausteisuudesta ja laitankin taikinaan melko reippaasti mausteita ;). Näin ne maut vaihtelevat eri perheissä. Onneksi kaikille löytyy vaihtoehtoja :). Mukavaa sunnuntain jatkoa!

      Poista
  2. Lusikkaleivät on kyllä keksien parhaimmistoa! Ensi kerralla voisi kokeilla jotain muuta täytettä kuin sitä perinteistä vadelmahilloa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä lusikkaleivät sillä perinteisellä vadelmallakin on hyviä :), mutta välillä on kiva hiukan poiketa totutusta.

      Poista