sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kotimaisten omppujen aika - Omenahillo/-sose




Vaikka olenkin kesäihminen sormenpäitäni myöten, niin kyllä syksyssäkin on hyvät puolensa. Yksi niistä on kotimaisten omenien kypsyminen. Meidän kääpiöomenapuihin tulee tänä vuonna vain 1 omena, mutta kiitos ihanien naapurien, sain kaksi isoa muovikassillista Valkeita Kuulaita, joista saa mm. mahtavaa omenahilloa. Kun käytin omenahilloon ihan pienetkin omenat, joita ei sellaisenaan tulisi syötyä, kahdesta muovikassillisesta tuli aikamoinen määrä omenahilloa/-sosetta. Omenahilloa/-sosetta meillä käytetään kaikista eniten aamupuuron ja maustamattoman jogurtin mausteeksi, mutta osan siitä käytän myös leivonnassa.

Laitoin aika paljon hillosta pakastimeen pienissä rasioissa, koska käytän hilloon vain vähän sokeria, jotta omenien maku tulee paremmin esille, eikä hillo ole kauhea sokeripommi. Niihin hilloihin, jotka on tarkoitus säilyttää pakastamatta, laitoin hiukan enemmän sokeria, jotta ne säilyvät paremmin. Niihinkin käytän kuitenkin Hillo-marmeladisokeria huomattavasti vähemmän kuin paketissa ohjeistetaan ja kokemuksesta voin sanoa, että hyvin säilyvät niinkin, kunhan ne säilyttää viileässä ja steriloi purkit ja kannet kunnolla.

HUOM! Omenalajikkeesta riippuen käytän Hillo-marmeladisokeria hiukan erilaisen määrän omenahillooni. Tämä allaoleva on minimimäärä, kun omenat itsessään eivät ole kovin hapokkaita. Kannattaa maistaa hilloa, ja laittaa sitten tästä sokerimäärästä suurempi määrä sokeria tarvittaessa. Lisäksi käytän nimenomaan Hillo-marmeladisokeria, koska se myös hyydyttää hillon tarpeeksi pienemmälläkin sokerimäärällä. Hillo-marmeladisokerilla tehty omenasose/-hillo pitää säilyttää viileässä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta säilyttää hillojasi viileässä, käytä silloin Hillosokeria ja laita sitä enemmän sekä keitä kauemmin.

Myös tapa, jolla hillon teen, poikkeaa ainakin useimmista ohjeista, mutta mielestäni oma tapani on helpoin tapa tehdä hilloa, kun hilloon käytetään myös ihan pienet omput. Ja koska omenan kuoren alla on omenan terveellisin osa, myös se tulee tällä tavalla hyödynnettyä ja omena itsessään muutenkin tulee tarkkaan hyödynnettyä.

OMENAHILLO/-SOSE HILLO-MARMELADISOKERILLA (n. 4 litraa hilloa)

2 kg soseutettuja omenia
Hiukan vajaa paketillinen Hillo-marmeladisokeria (tai halutessasi enemmän)

Jos haluat, hillon voit maustaa esim. vaniljalla, kanelilla, inkiväärillä tai jollain yrtillä tai rommi-/viski- konajkkitilkalla tai calvadosilla.

Itse teen omenahilloni/-soseeni suuressa 10 litran kattilassa, jossa kypsyy kerralla noin 5 kiloa omenia sosetta varten. Laita kattilan pohjalle noin 1,5-2 dl vettä. Jos kypsennät pienemmän määrän omenia, laita vähemmän vettä ja käytä pienempää kattilaa.

Pese omenat hyvin ja lohko ne sitten sellaisenaan veitsellä 4-8 osaan omenien koosta riippuen. Leikkaa pois samalla kaikki viottuneet kohdat tarkasti ja heitä ne pois.  Lisää kattilaan kerrallaan niin paljon omenia, kuin siihen mahtuu. Laita kattilaan kansi päälle ja hauduta omenalohkot miedohkolla lämmöllä kunnolla kypsiksi välillä sekoitellen niin kauan, että ne alkavat soseutua. Omenalajikkeesta riippuen siihen menee noin 30 minuuttia. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois reikäkauhalla.

Ota toinen kattila, jonka päälle nostat tiheähkön siivilän. Nosta kattila vaa'alle ja taaraa vaaka.  Painele sitten keitettyjä omenalohkoja kauhan/lusikan avulla siivilän läpi. Näin siivilään jää siemenet, kuoret ja omenankarat ja kattilaan saat sileää omenasosetta. Punnitse kattilaan 2 kg omenasosetta, nosta kattila levylle ja lisää sekaan vajaa paketillinen (tai enemmän) Hillo-marmeladisokeria. Anna soseen hiljalleen kuumentua kiehuvaksi ja keitä sitten noin 5 minuuttia silloin tällöin sekoitellen.

Jos sinulla ei ole kettiövaakaa, joudut arvioimaan tuota soseen painoa. Mutta ei se niin hirveän tarkkaa ole, keskikokoiseen kattilalliseen noin paketti Hillo-marmeladisokeria voisi olla näppituntuma, kun tavoitellaan tätä makeusastetta.

Tee samoin niin kauan, että kaikki sose on valmista. Jos omenoita on paljon, varaudu siihen, että projektiin kuluu lähes koko päivä. Itselläni kahdesta isosta muovikassillisesta Valkeita Kuulaita tuli noin 5 kattilallista (10 litran kattila) kypsennettäviä omenalohkoja. Mutta kyllä se on sen arvoista, kun nauttii sitten valmiista omenahillosta myöhemmin. Jos haluat hiukan nopeuttaa urakkaa, käytä 2 kattilaa kerrallaan, eli kypsennä omenalohkoja samaan aikaan kahdessa kattilassa.

Purkita sokeroitu ja uudelleen kuumennettu sose ylläolevien ohjeiden mukaan kuumana steriloituihin purkkeihin melko piripintaan ja sulje ne steriloiduilla kansilla samantien. Tai jos pakastat hillon, anna sen jäähtyä ennen kannen laittoa ja pakastimeen siirtoa. Hillo-/sose on kuumana melko löysää, mutta se kiinteytyy jäähtyessään. Pienemmällä sokerimäärällä hillo/sose jää kuitenkin melko löysäksi. Me pidämme soseesta juuri sellaisena. Jos kuitenkin  haluat kiinteämpää hilloa, laita sokeria enemmän. Myös pidempi keittoaika kiinteyttää hilloa.

Ohjeet purkkien ja kansien sterilointiin löydät tarvittaessa täältä



torstai 28. elokuuta 2014

Lemon Curd-marenkijäätelö ilman jäätelökonetta




Tämän jäätelön tekoon et tarvitse jäätelökonetta, eikä jäätelöön käytetä kananmunia ja silti jäätelöstä tulee kermaisen täyteläistä ilman jäähileitä, kondensoidun maidon ja glukoosisiirapin ansiosta. Olin tehnyt aiemmin ylimääräisistä valkuaisista minimarenkeja ja mielessä oli pyörinyt jo jonkin aikaa tehdä jäätelöä, jossa Lemon Curdin makeankirpeä sitruunaisuus ja marengit kohtaisivat. Nyt oli siis sopiva hetki kokeilla, miten makuyhdistelmä toimii. Olin lähes varma, että itse ainakin pidän tästä jäätelöstä, mutta makuyhdistelmä iski hyvin koko perheelle, joten tätä tehdään meillä takuulla toistekin. Jos teet Lemon Curdin ja marengin aiemmin valmiiksi, itse jäätelön teko sujuu noin 5 minuutissa. Ehkä tämä toimisi kaupankin valmiista Lemon Curdista ja ainakin kaupan valmiit marengit toimivat ilman muuta.


LEMON CURD-MARENKI JÄÄTELÖ (Reilu litra valmista jäätelöä)

1 prk/2,5 dl Flora Vispi vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta
4 rkl glukoosisiirappia
1 dl (jätä aavistus vajaaksi) Siro erikoishienoa sokeria
2 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1 tl vaniljajauhetta tai vaniljatangon siemenet kaavittuna (vaniljasokerikin käy, laita sitä 1,5 tl)
1 kondensoitu maito

Lemon Curdia n. 2 dl, ohje täällä
 n. 10 pikkumarenkia tai 1/2 isommasta marenkilevystä, ohje marenkiin täältä
Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi joko yleiskoneessa tai kulhossa sähkövatkaimella.

Sekoita kondensoitu maito, glukoosisiirappi, sokeri, vanilja ja jogurtti keskenään.

Nostele maitoseos vaahdon sekaan nuolijalla kevyesti nostellen.

Kerrosta isoon, mielellään kannelliseen rasiaan jäätelömassaa ja Lemon Curdia sekä murennettuja marenkeja aloittaen laittamalla jäätelömassaa kerros (n. 1/3 jäätelömassasta). Valuta sitten Lemon Curdia lusikalla sinne tänne ja ripota myös murennettuja marenkeja sattumiksi . Älä murusta marenkeja liian pieniksi paloiksi. Lisää sitten taas jäätelömassaa,  Lemon Curdia ja marenkipaloja, kunnes kaikki jäätelömassa on käytetty. Valuttele päällimmäiseksi vielä Lemon Curdia ja lisää marenkia. Jos sinulla on minimarenkeja, voit jättää niistä muutaman kokonaiseksi jäätelön pintaan.

Laita kansi päälle tai jos sinulla ei ole kannellista rasiaa, peitä rasia tuorekelmulla ja laita pakastimeen pariksi tunniksi tai kunnes jäätelön koostumus on mieleisesi. Jos syöt jäätelöä vasta seuraavana päivänä, ota jäätelö noin 10-15 minuuttia ennen sen nauttimista lämpenemään.

Koska jäätelömassaa ei kuumenneta, jäätelöä ei kannata säilyttää pakastimessa pitkään.



tiistai 26. elokuuta 2014

Pizzetat - Pikkupizzat grillissä


Tässä vielä viimeinen Ravintolapäivän kahvilassa tarjolla olleiden leivonnaisten ohjeista, jonka laitan blogiin, eli pienet pitkulaiset annospizzat. Pizzoja oli kahta makua, toisten täytteenä oli grillattuja kasviksia, punaista pestoa ja mozzarellaa, toisten täyte oli vastaavasti tomaattipohjainen pizzakastike, grillatut kasvikset, pepperoni ja mozzarella. Paistoin pizzat grillissä, jolloin pizzoihin saa erityisen rapean pohjan, mutta voit toki paistaa pizzat myös uunissa. Nämäkin kuvat ovat testiversioista, siksi osassa pizzoista on erilaista juustoa. Päädyin kuitenkin tekemään molemmat pizzat mozzarellalla Ravintolapäivään.

 PIZZATAIKINA (n. 16 kpl  n. 20 cm pitkiä pitkulaisia annospizzoja, vaihtoehtoisesti 4 isohkoa pyöreää pizzaa)

4 dl lämmintä vettä
n. 10 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
n. 1/4 dl öljyä

GRILLATUT KASVIKSET

2 kesäkurpitsaa
2 punaista paprikaa
2 keltaista paprikaa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
n. 3 rkl sitruunamehua
mustapippuria n. 5 pyöräytystä myllystä
n. 2 tl suolaa
tuoreita yrttejä:
n. 1/2 rkl kutakin persiljaa, oreganoa ja basilikaa
n. 5 sipulinvartta

PUNAINEN PESTO

n. 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1-2 valkosipulin kynttä
n. 1 dl raastettua parmesaania
n. 1 dl pinjansiemeniä
n. 2 dl oliiviöljyä
n. 10 lehteä tuoretta basilikaa
ripaus sitruunamehua
mustapippuria pari pyöräytystä myllystä
ripaus suolaa

SUPERNOPEA PIZZAKASTIKE
1/2 purkkia tomaattimurskaa
n. 10 aurinkokuivattua tomaattia (aurinkokuivattuja tomaatteja suhteessa tomaattimurskaan noin 1/3)
mustapippuria, suolaa, oreganoa, ripaus sokeria, hiukan sitruunamehua ym. mausteita maun mukaan

MOZZARELLAA, PEPPERONIA JA OLIIVIÖLJYÄ
n. 3 pussia mozzarellaa
1 pkt valmiiksi siivutettua pepperonia
hiukan oliiviöljyä pizzojen leivontaa varten

Pizzataikina:
Tee taikina joko yleiskoneessa tai käsin taikinakulhossa. Sekoita noin 4 desiin jauhoja kuivahiiva. Laita taikinakulhoon lämmin vesi (42-asteinen, eli selkeästi kättä lämpimämpi vesi) ja lisää jauho-kuivahiivaseos. Käytä konetta tai vaivaa käsin, jotta saat taikinaan hyvän alun sitkolle. Lisää sitten pikkuhiljaa, samalla taikinaa alustaen, lisää jauhoja. Käytä konetta noin 5 minuuttia tai vaivaa käsin hiukan pidempään. Lisää sitten suola ja öljy ja vielä lisää jauhoja, kunnes saat sopivan tuntuisen taikinan.  Käytä konetta vielä noin 5 minuuttia tai vaivaa käsin hiukan pidempään.

Öljyä kevyesti iso kulho ja laita pizzataikina siihen nousemaan. Peitä puhtaalla muovipussilla tai tuorekelmulla. Jätä huoneenlämpöön taikina nousemaan mielellään jopa 3-4 tunniksi tai minimissään 1/2 tunniksi. Kauemmin kohonnut pizzataikina on maukkaampi. Voit myös laittaa pizzataikinan tässä vaiheessa jääkaappiin, jossa se kohoaa hitaammin ja paistaa pizzetat vasta seuraavana päivänä.

Valmistele taikinan kohotessa grillatut kasvikset, punainen pesto ja pizzakastike.

Grillatut kasvikset:
Pese ja paloittele kasvikset pienehköiksi paloiksi. Paloittele ne suoraan kulhoon, jossa voit marinoida ne ennen grillausta. Sekoita muut aineet, paitsi sipulinvarret kasvisten sekaan ja jätä ne hetkeksi marinoitumaan.

Grillaa kasviksia grillissä joko parilalla tai grillipannussa tai vastaavassa silloin tällöin käännellen n. 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset kypsyvät mieleiseksesi. Niihin saa jäädä puruvastusta. Lisää grillauksen loppupuolella sipulinvarret ohuehkoina renkaina ja sekoittele ne joukkoon. Nosta kasvikset grillistä odottamaan.

Punainen pesto:
Aja peston ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä tai vastaavalla. Maista ja hienosäädä peston maku kohdalleen lisäämällä tarvittaessa jotain aineosista.

Tästä pestomäärästä jää pestoa hiukan yli pizzan paistosta, riippuen, kuinka moneen pizzettaan pestoa laitat. Punainen purkkipestokin käy, ellet halua itse tehdä pestoa.

Supernopea pizzakastike:
Hienonna ainekset sauvasekoittimella, blenderillä tai vastaavalla. Maista ja mausta mieleiseksesi.

Pizzan paisto:

Grillissä
Grillillä paistaessa pizzaan saa ihanan rapean pohjan, joka on ainakin hyvin lähellä kiviarinauunissa paistettua pizzaa. Kesällä teenkin pizzat grillissä, koska niiden pohjasta tulee parempi kuin uunissa.

Jos grillissäsi on tasainen parila, se käy hyvin pizzanpaistoon. Ellei sinulla ole tasaista parilaa, voit paistaa pizzan ritilän päällä esim. pizzakivellä, vanhan pellin päällä (tämä toimii oman kokemuksen mukaan myös hyvin), isossa paistinpannussa tai vastaavassa. Kokeile paistaa ensin yksi pizza, jotta saat säädettyä grillisi kuumuuden sopivaksi. Jos grilli on liian kuuma, se palaa pohjasta, ennen kuin pizza on päältä ruskistunut tarpeeksi. Minulla on grillissä 4 poltinta ja säädin polttimet niin, että ne osat polttimista, jotka ovat suoraan paistettavien pizzojen alla olivat hiukan pienemmällä, kuin toiset polttimet ja kupu alhaalla. Näin pohjat eivät kärähtäneet, ennen kuin pizza ruskistui ja kypsyi myös päältä. Mutta riippuen omasta grillistäsi, sinun täytyy kokeilla omaan grilliisi sopiva tapa.

Itse paistoin pizzetat grillissä niin, että otin taikinaa kaksi pienehkön pullan kokoista palaa, laitoin ne pienehkön leivinpaperin päälle ja öljyä ja jauhoja apuna käyttäen kaulitsin ne pitkulaisiksi annospizzoiksi. Riippuen, kumpaa pizzettaa tein, laitoin pohjalle ensin joko punaista pestoa (kasvispizzoihin) tai pizzakastiketta (kasvis-pepperonipizzoihin) suht ohuesti ja ripottelin grillattuja kasviksia päälle. Kasvispizzaa tehdessäni laitoin kasviksien päälle suoraan mozzarellapaloja, kasvis-pepperonipizzoissa asettelin pepperoniviivuja kasviksien päälle ennen mozzarellaa. Nostin pizzetat leivinpaperineen grilliin parilan päälle Cakelifterillä (iso lasta, ohuehko kuumuutta kestävä leikkuulauta tai vastaava käy myös). Paistoin pizzaa jonkun aikaa kupu päällä ja otin sitten leivinpaperin pizzojen alta varovasti pois. Leivinpaperi ei kovin hyvin kestä grillin kuumuutta, joten se mustuu ja hiiltyy. Kun pizzat ovat kuitenkin hetken pasituneet paperin päällä, niiden alta on suht helppo ottaa paperi pois. Anna pizzojen vielä paistua kuvun alla, kunnes ne ovat kypsiä.

Tee aina seuraava kahden setti valmiiksi edellisten paistuessa, jolloin saat pizzat paistettua liukuhihnalla. Nosta kypsät pizzat hetkeksi ritilän päälle. Tuoremozzarellaa käytettäessä mozzarellasta saattaa valua hiukan kosteutta, joten laita ritilän alle vaikka leivinpaperi.

Jos haluat tehdä isompia pizzoja, toimi muuten samoin, mutta kauli isompi pala taikinaa pyöreäksi pizzapohjaksi ja paista 1 pizza kerrallaan.

Uunissa
Jos paistat pizzetat uunissa, lämmitä uuni 250-asteeseen, kiertoilma 230-asteeseen. Laita pelti uuniin kuumenemaan myös.

Kauli pizzapohjat leivinpaperin päällä öljyä ja jauhoja apunasi käyttäen ohuiksi pohjiksi ja levitä päälle joko punaista pestao tai pizzakastiketta, riippuen kumpaa pizzaa olet tekemässä. Vedä pohjat leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista ilman muita täytteitä pizzapohjia noin 5 minuuttia.

Nosta pelti pois pannunalusen päälle ja täytä loppuun sekä paista uunissa vielä, kunnes pizza kypsyy, noin 7 minuuttia.


sunnuntai 24. elokuuta 2014

Tyrni-nektariini brûlée piiraat/tartaletit



Teinkin jo tänään uudestaan näitä tyrni-nektariini brûlée -piiraita, jotta sain kirjattua ylös tarkemmin nuo ainemäärät, joten tässä vielä viimeinen Ravintolapäivän pikkupiiraiden ohjeista.

TYRNI-NEKTARIINI BRÛLÉE PIIRAAT/TARTALETIT (12 KPL)

Tyrni-nektariinihillo (n. 3,5 dl valmista hilloa):
275 g tuoretta nektariinia, kuoret ja kivet poistettuna (n. 4-5 nektariinia)
1 rkl sitruunamehua
1 dl hillo-marmeladisokeria
4 tl tyrnihilloa (tein itse tyrnihillon, mutta suosittelen valmiin tyrnihillon käyttöä, koska sitä tulee niin pieni määrä, ettei ehkä maksa vaivaa tehdä sitä itse)

Pohjat/tartaletit:
2 dl vehnäjauhoja
62 g voita (suoraan jääkaapista)
0,75 dl tomusokeria
0,5 kananmunaa

Täyte:
2 dl tyrni-nektariinihilloa
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1,25 dl kuohukermaa (tai vispikermaa)

Paistetun piiraan päälle:
ruokosokeria ripoteltuna n. 1/4 tl per piiras, joka paahdetaan tohottimella tai uunissa grillivastuksen alla

Tee ensin tyrni-nektariinihillo:
Hillon voit tehdä hyvin jo pari päivää aiemminkin ja säilyttää sen jääkaapissa. Hilloa jää jonkun verran yli, mutta se käy esim. paahtoleivälle tai kääretortun täytteeksi. Kalttaa nektariinit kiehuvassa vedessä n. minuutin verran, jolloin kuoret on helpompi irroittaa. Eli laita nektariinit kiehuvaan veteen, anna olla noin minuutti ja nosta reikäkauhalla pois. Kuori sitten nektariinit ja paloittele ne suoraan pieneen kattilaan, jossa teet hillon. Nektariininmehu saa olla mukana.

Lisä kattilaan hillo-marmeladisokeri sekä situunamehu ja keittele seosta n. 5-10 minuuttia kuorien vaahto välillä pois, kunnes nektariinipalat pehmenevät selkeästi. Lisää lopuksi tyrnihillo.

Soseuta hillo sauvasekoittimella ja jätä odottamaan.

Piiras-/tartalettipohjat:
Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 195-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja esipaista pohjia 195-asteessa, kiertoilma 175-asteessa 8 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa ritilää, jolla vuoat ovat kesken paiston.

Tee pohjien paistuessa täyte:
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään esim. haarukalla. Lusikoi täytettä esipaistetuille pohjille noin reilu ruokalusikallinen per pohja.

Alenna uunin lämpö 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen ja paista vielä uunin alatasossa  noin 20 minuuttia. 

Ripottele kypsien piiraiden päälle ruokosokeria ja polta sokeri tohottimella tai uunissa grillivastuksien alla, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu.

Säilytä ylijääneet piiraat jääkaapissa.

Itse pidän kovasti tämän tyylisistä pienistä piiraista/tartaleteista ja täytteitä vaihtelemalla näistä saa lukuisia erilaisia herkullisia versioita (yksi täytevaihtoehto tulikin tätä kirjoittaessani heti mieleen ;)). Mikäli sinulla ei ole tartalettivuokia, voit tehdä nämä piiraat esimerkiksi muffinsivuoassa, jolloin niistä tulee vielä pienempiä ja ohjeesta näin ollen enemmän piiraita.



lauantai 23. elokuuta 2014

Mustikka-juustokakku piiraat/tartaletit


Tämäkin ohje on Ravintolapäivänä tarjolla olleiden leivonnaisten ohjeita, eli mustikka-juustokakku piiraat/tartaletit. Nämä kuvat ovat piiraiden testiversioista, joissa käytin pakastemustikoita. Kummista tahansa siis onnistuu, tuoreista tai pakastemustikoista, kunhan pakastemustikat lisää jäisinä suoraan pakastimesta. Ravintolapäivän piiraisiin halusin kuitenkin tuoreita mustikoita ja siksi kävin lähimetsässä poimimassa mustikoita pariin otteeseen. Pariin otteeseen siksi, että ensimmäisellä kerralla sain ämpärin pohjalle kerättyä vain kourallisen mustikoita, ennen kuin katsoin parhaimmaksi luikkia metsästä pois, koska kohdalle sattui aikamoinen ukonilma. Kun ukkonen meni ohi ja kaatosade loppui, lähdin kuivin vaattein uudestaan metsään. Minua alkoi yksinäni ääneen naurattamaan, minkälainen ajoitus mustikanpoimillannani oli, koska melkein heti, kun pääsin metsään, alkoi satamaan kaatamalla.  No, ei kuitenkaan salamoinut eikä ukkostanut, joten poimin kaatosateessa sitten astiani täyteen. Kotiintultuani oli pakko laittaa mustikat ensitöikseen siivilään, koska astian pohjalla oli valehtelematta varmaan 5 dl vettä.


MUSTIKKA-JUUSTOKAKKU PIIRAAT/TARTALETIT (n. 20 kpl)

Pohjat/tartaletit:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
1,25 dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte:
1,5 dl mascarponea
1,5 dl kermarahkaa
0,75 dl kuohukermaa
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljaa (vaniljajauhetta tai puolitetusta vaniljatangosta siemenet, jos käytät vaniljasokeria, laita 1,5 tl)
1,5 kananmunaa

Täytteen päälle:
n. 1,5 dl mustikoita, tuoreita tai pakastemustikoita jäisinä

Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja esipaista pohjia 190-asteessa, kiertoilma 170-asteessa 8 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa ritilää, jolla vuoat ovat kesken paiston.

Tee pohjien paistuessa täyte:
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään esim. haarukalla. Lusikoi täytettä esipaistetuille pohjille noin ruokalusikallinen per pohja. Ripottele samantien mustikoita täytteen päälle.

Paista vielä uunin alatasossa samalla lämmöllä noin 15 minuuttia. 

Säilytä piiraat jääkaapissa.

Tässä kuvassa kaikki pikkupiiraat samassa. Noiden kirsikka-vaahtokarkkipiiraiden ohje blogista jo löytyykin, mutta tyrni-nektariini brûlée -piiraiden ohjeen laitan joskus myöhemmin, koska minun täytyy tehdä uudestaan niitä, jotta saan laitettua pohjien ja täytteen määrän toisiaan vastaamaan.


torstai 21. elokuuta 2014

Ravintolapäivän suklaakakut

Ravintolapäivänä kahvilassamme oli tarjolla kahdenlaista suklaakakkua, joissa molemmissa oli samanlainen kakkuosa, mutta kuorrutus ja koristelu olivat erilaiset. Onneksi olin ottanut suurimmasta osasta leivonnaisten testiversioista kuvia, niin saan ohjeiden kanssa kuvat tänne blogiin.

Tässä suklaakakussa kakun kuorrutus on Mascarponevaahtoa ja koristeena on reilusti kauden marjoja.


Toinen suklaakakuista sai päällensä Dulche de leche -kermaa, vadelmia, tummaa suklaata ja brigadeiroja.


Meillä on ollut aiemminkin suklaakakkua Ravintolapäivänä tarjolla, koska suklaakakun tarjolle asettaminen on yleensä aika varma kortti. Nyt kyseesä kuitenkin erilaiset suklaakakut kuin aiemmilla kerroilla, koska näiden kakkujen reseptit kehitin 17.8. Ravintolapäivään. Kakku kannattaa leipoa tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi, jotta se ehtii jähmettyä. Pohjaosa on nimittäin mutakakkumainen, muttei ihan niin kostea eikä niin tiivis, kuin perinteinen mutakakku. Kuorrutus ja koristelu kannattaa levittää sitten vasta hiukan ennen tarjoilua kakulle, jotta marjat ovat mahdollisimman freesejä tarjolle tuotaessa.

Tein kakut Ravintolapäivää varten gluteenittomana, mutta tämä ohjeeni toimii yhtä hyvin tavallisilla vehnäjauhoilla, kokeilin sen myös niistä, jotta tiedän, että se onnistuu niistäkin. Valitse siis itse, käytätkö gluteenittomia jauhoja vai tavallisia vehnäjauhoja.

GLUTEENITON SUKLAAKAKKU (n. 26-28 cm irtopohjavuokaan)

200 g tummaa suklaata (70 %), sulatettuna
200 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl ruokosokeria
4 kananmunaa
2 tl espresso -jauhetta
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai halutessasi tavallisia vehnäjauhoja, jolloin kakku ei luonnollisestikaan sitten enää ole gluteeniton))
1 dl makeuttamatonta kaakaota (Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
4 rkl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista, kuitenkin paksua jogurttia)

VALITSE KUORRUTUKSISTA/KORISTELUISTA JOKO



MASCARPONEVAAHTO

1 prk Flora Vispiä
n. 200 g Mascarponea
1 tl vaniljasokeria
n. 2-3 rkl tomusokeria

Koristeeksi:
reilusti kauden marjoja, vadelmia, mansikoita, mustikoita, kirsikoita tms.
tuoretta minttua muutamia lehdyköitä


TAI



DULCHE DE LECHE -KERMA

2 dl vispikermaa
3 rkl Dulche de lecheä = kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa

Koristeeksi:
vadelmia
tummaa suklaata rouheena
n. 8 kpl Brigadeiroja, ohje täällä
tuoretta minttua muutamia lehdyköitä

Kakkupohja:

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla pingottamalla pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele vuoan reunat ja pohjalla oleva leivinpaperi kevyesti.

Paloittele suklaa pienehköön astiaan ja sulata se mikrossa puoliteholla pari minuuttia. Jätä odottamaan.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella voi ja ruokosokeri vaahdoksi. 

Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, kaakao, espresso -jauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja vanilja keskenään.
Laita ruokalusikallinen jauhoseosta muanvaahtoon ja lisää yksi kananmuna. Vatkaa se kunnolla sekaisin. Lisää taas lusikallinen jauhoseosta ja yksi muna vatkaten. Toista sama, kunnes kaikki neljä munaa on lisätty. 

Lisää sitten loppu jauhoseoksesta ja jogurtti ja nostele ne seokseen sekaisin nuolijalla. Lisää viimeiseksi sulatettu suklaa ja nostele se myös seokseen nuolijalla.

Lusikoi taikina tasaisesti kakkuvuokaan ja paista uunin alatasossa n. 30 minuuttia. Minulla sopiva paistoaika oli kiertoilmalla 155-asteessa 28 minuuttia. Kakun keskusta saa vielä hiukan hyllyä, kun otat sen uunista. Nosta kakku vuokineen ritilälle jäähtymään. Se loppukypsyy vielä hiukan uunista oton jälkeen ja kiinteytyy jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä kokonaan paistovuoassaan mielellään seuraavaan päivään (peitä vaikka foliolla tai kakkukuvulla, kun kakku on jäähtynyt), ennen kuin siirrät sen tarjoilualustalle ja koristelet sen.

Mascarponevaahto + koristelu:

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa Flora Vispi ja mascarpone sekä tomusokeri ja vanilja keskenään vaahdoksi. Maista seosta ja lisää tarvittaessa mascarponea tai tomusokeria oman makusi mukaan ja vatkaa vielä aineet uudestaan sekaisin. Mascarponeissa on aika paljon merkkikohtaisia eroja.

Lusikoi seos tarjoilualustalla olevan suklaakakun päälle ja koristele kakku runsaasti kauden marjoilla sekä halutessasi vielä mintun lehdyköillä.

Dulche de leche -kerma + koristelu:

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella tai yleiskoneen kulhossa vispikerma vaahdoksi. Lisää sekaan Dulche de leche ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi seos kakun päälle, ripottele suklaarouhetta pintaan ja koristele loppuun vadelmilla ja halutessasi vielä brigadeiroilla.


tiistai 19. elokuuta 2014

17.8. Ravintolapäivä - Kaivopuistossa auringon hellittävänä

Ravintolapäivä on varsinainen ruokabloggarin toiveuni. Pääsee toteuttamaan itseään rakkaassa harrastuksessa, tapaa ihania ihmisiä ja ruoka on tapahtuman keskipisteenä. Mahtavaa! SUURI kiitos teille ihanaisille asiakkaille, jotka teitte Ravintolapäivän kahvilan pyörityksestäni jälleen ihan mahtavan hienon kokemuksen. Niin ja erityiskiitos niille asiakkaille, jotka kärsivällisesti jaksoitte odottaa suklaakakkujen koristelua, vaikka siinä välillä tovi vierähtikin. Kun aurinkokin vielä helli meitä loppukesän upealla ilmalla, päivä oli lähes täydellinen.

Päivä olisi ollutkin täydellinen ilman aamun kotona sattunutta tapahtumaa. Osalle asiakkaista jo kerrroinkin, miten aamu meillä Ravintolapäivän osalta lähti käyntiin. Olemme normaalisti olleet kahvilaa pyörittämässä mieheni kanssa, mutta tällä kertaa suunnitelmat meni lennossa uuusiksi, kun mieheni satutti selkänsä aamutuimaan kumartuessaan niin pahasti, että hän oli täysin pois pelistä päivän osalta. Ei ehkä ihan unelmastartti päivälle siis miltään osin. Marssijärjestys uusiksi ja perheen molemmat nuoret miehet joutuivat hyppäämään avukseni. Apua tarvitsin erityisesti suuren tavaramäärän kantoon peräkärryyn ja autojen kontteihin, sillävälin kun itse paistoin ulkogrillissä pizzoja ja keittelin kahvia termareihin.

Hiukan aiottua myöhemmin pääsimme kotoa starttaamaan kohti Kaivopuistoa ja melkoisen pahalta tuntui jättää mieheni eteisen lattialle yksin makaamaan varustettuna puhelimella, parilla banaanilla jne. Loppujen lopuksi hänen oli soitettava ambulanssi itselleen, kun kivut olivat niin kovat, eikä ollut mitään saumaa päästä lattialta omin avuin ylös. Itselläni ei varmaan siinä aamuhässäkässä olisi tullut mieleen jättää ovea pois lukkoasennosta niin, että tarvittaessa ambulanssimiehet pääsevät sisään. Onneksi mieheni itse oli sen verran fiksu, että osasi tuon asian ottaa huomioon ja jätimme oven lukitsematta. Nyt tilanne jo onneksi hiukan parempi ja hän on kotona vietettyään sunnuntain ja maanantain välisen yönkin sairaalassa. Selkäkin on aavistuksen parempi ja kyse onneksi vain pahemmanlaatuisesta noidannuolesta verrattuna siihen, että esimerkiksi välilevy olisi pois paikaltaan. Kyllä se siitä, pikkuhiljaa. On tuo ihmiskeho vaan aika hienovarainen koneisto, mutta valitettavan vikaherkkä joskus.

Koska vakiapukädet puuttuivat ja asiakkaita oli kojulla hyvin, yhtään ainoaa valokuvaa ei koko päivän aikana tullut otettua. Olisi ollut toki kiva saada muutama kuva taas muistoksi ja tänne blogiinkin laittaa. Samoin osa leivonnaisista jäi koristelematta ja lähes kaikkia tuotteita myytiin osittain suoraan kylmälaukuista ja kuljetuslaatikoista kauniisti esillelaitettujen tuotteiden sijaan. Itse pidän tuotteiden kauniista esillelaitosta, joten tuo jäi itseä hiukan harmittamaan, mutta onneksi se ei tuntunut juurikaan asiakkaita häiritsevän. Toivottavasti ensi kerralla saadaan aamuunkin unelmastartti Ravintolapäivän osalta.

Kirjoitin jo blogini Facebook -sivun tapahtumasivulle, mitä tein ensimmäiseksi Ravintolapäivästä kotiin tultuani. Suurin osa olisi ehkä arvannut, että nostan jalat pöydälle (ei huono vaihtoehto ollenkaan), ottaen huomioon, että olin edellisenä yönä mennyt nukkumaan joskus yhden jälkeen ja aamulla noussut viideltä tekemään pizzataikinaa. Sen jälkeen sitten painanut sähköjäniksenä noin iltakuuteen, mutta ei, ruokabloggaajahan se vasta lämmitteli siinä :).


Samalla, kun kannoin poikien kanssa tavaroita sisään, laitoin ensitöikseni nk. levyn tulille ja keittelin sokerisiirappia Pink Lemonadea varten. Tuli nimittäin ihan uskomaton mieliteko itsellä Pink Lemonadea kohtaan, kun oli ollut koko päivän syömättä ja juomatta, ja kaateli useamman litran jääkylmää Pink Lemonadea asiakkaille ennen sen loppumista. Ja kyllä se maistuikin todella virkistävältä, kun kuvassa olevaan annokseen pääsin käsiksi. Oman maun mukaan lemonadeen kannattaa laittaa sokerisiirappia, sitruunamehua ja punaista mehua eri suhteissa, siksi ohjeessakaan ei ihan tarkkoja määriä ole. Itselläni tällä kertaa pinkin värin antavana oli karpalomehua, mutta tosiaan esim. vadelmamehukin käy. Jos itse halajat kirpeänmakeaa kesäjuomaa, löydät tämän PINK LEMONADEN ohjeeni täältä

Lupasin, että blogista tulee löytymään lähipäivinä ainakin suurin osa Ravintolapäivänä tarjolla olleiden tuotteiden ohjeista. Aloitankin nyt linkkaamalla blogissa jo oleviin ohjeisiin ja pikkuhiljaa sitten kirjoittelen noita blogista vielä puuttuvia ohjeita.


BLUEBERRY DREAM CUPCAKES - makuina mm. sitruunaa, kotimaisia mustikoita ja mascarponea. Ohje täällä



RED VELVET CUPCAKES, ohje Red Velvet kakkuun sekä Cupcakeihin täällä

Kirjoitan tähän ohjeen nyt myös päivitettynä pelkästään cupcakeihin. Tällä kertaa jätin ohjettani vastoin tuon punajuuren pois taikinasta ja ihan hyvin toimi ilman sitäkin, joten valitse itse, laitatko punajuurta vai et. Punajuuren kanssa olivat vielä mehevämpiä, tosin eivät nämä kuivia nytkään olleet.

RED VELVET CUPCAKES (n. 24 KPL)

Märät aineet:
(1 raaka kuorittu punajuuri hienoksi raastettuna)
1,5 tl punaista pastaväriä (geelimäinen elintarvikeväri, minulla Wilton -merkkinen) tai enemmän, jos haluat voimakkaan punaisen
2 munaa
2 dl öljyä
2,5 dl luonnonjogurttia TAI piimää TAI niiden sekoitusta suhteessa 50/50 (minulla näiden sekoitus tällä kertaa)

Kuivat aineet:
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria (vaniljatangosta siemenet raaputtamalla saat parhaan vaniljan aromin)
3 dl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl kaakaota (makeuttamatonta tummaa kaakaota, esim. Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/2 rkl espresso -jauhetta ( noin 1/2 Nescafe Espesso stickistä)

2 tl valkoviinietikkaa
1,5 tl ruokasoodaa

TUOREJUUSTOKUORRUTUS

150 g voita, huoneenlämpöistä
n. 4 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
n. 3 rkl kuohukermaa

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Kannattaa suojata kädet kertakäyttöhanskoilla, kun kuorit ja raastat punajuurta, on melko värjäävää. Kuori ja raasta punajuuri hienoksi ensimmäiseksi kulhoon. Lisää sekaan kaikki märät aineet, eli munat, öljy, jogurtti/piimä ja elintarvikeväri. Sekoita keskenään tasaiseksi.

Sekoita toisesa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli jauhot, sokerit, suola, kaakao ja espresso -jauhe. Lisää kuivat aineet märkien aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Laita lasiin ensin ruokasooda ja mittaa sen päälle viinietikka. Sekoita. Seos kuohuu melko voimakkaasti, ja niin sen kuuluukin tehdä. Kaada seos samantien taikinan sekaan ja sekoita vielä tasaiseksi.

Laita muffinsipellille paperiset muffinsivuoat, täytä ne noin puoliväliin, hiukan reilu, paperivuokaa taikinalla ja paista 175-asteessa, kiertoilma 155-asteessa n. 20 minuuttia. Minulla kesti kiertoilmalla 17,5 minuuttia.

Jäähdytä cupcaket täysin ennen kuorrutusta. Koristele mieleiseksesi.

Kuorrutus:

Vatkaa sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa tai yleiskoneen kulhossa voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja kylmä tuorejuusto suoraan jääkaapista. Sekoita ensin hiljaisella nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä ympäriinsä ja vatkaa taas kuohkeaksi. Lisää sitten vielä tomusokeria ja kuohukermaa sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen. Kuorrutus saa olla melko paksua. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Jos haluat kauniin koristepursotuksen, käytä tyllaa ja pursotuspussia tai tukevaa pakastepussia. Halutessasi voit levittää kuorrutuksen esim. veitsellä. Pursottaessa kuorrutusta kuluu aina paljon enemmän, joten veitsellä levitettäessä näillä ainemäärillä kuorrutusta jää varmaankin yli.

Säilytä cupcaket jääkaapissa.


RICE KRISPIES TREATS - Rice Krispies -muroja, sulaettuja vaahtokarkkeja ja himpun verran voita sisältäviä rapeahkoja pikkuherkkuja. Ohje löytyy täältä

Minulla oli näitä kolmenlaisia versioita, yhdet jotka näkyvät kuvassa, eli sulatettua valko- ja tummaa suklaata sekä pakastekuivattuja mansikoita koristeekseen saaneet, yhdet Mini Smarties -rakeilla koristellut (ripottele Smarties -rakeet voideltuun vuokaan ennen massan siihen painelua. Painele massa kiinni, käännä ja leikkaa paloiksi) ja kolmas versio, jossa lisäsin perusmassaan sulien vaahtokarkkien sekaan n. 3 rkl Peanut Butteria ja n. 20 grammaa sulatettua tummaa suklaata (koristeena näissä tummaa suklaata ja kuivapaahdettua suolapähkinärouhetta).


MARSHMALLOW-CHERRY PIE/VAAHTOKARKKI-KIRSIKKAPIIRAS - murotaikinapohjalla kirsikkahilloa ja päällä paahdettuja vaahtokarkkeja, ohje täällä
Tosin ohjeessa iso piiras, kuten tässä kuvassa:


Jos haluat tehdä pieniä piiraita, joita minulla oli Ravintolapäivänä, tarvitset pieniä piirasvuokia.  Parhaita ovat metalliset, joissa pohja paistuu erityisen rapeaksi. Voitele vuoat kevyesti ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tai mieluummin ota ohueksi kaulitusta taikinasta hiukan vuokaa suurempia pyöreitä paloja, ja laita ne vuokiin. Trimmaa vuoan reunat ylimääräisestä taikinasta esimerkiksi veitsellä. Laita kylmään noin 15 minuutiksi tai pidemmäksi ajaksi, pistele pohjat haarukalla ja paista uunin alatasolla 200-asteessa, kiertoilmalla 180-asteessa n. 10 minuuttia uunin alatasolla. Lisää kypsän pohjan päälle ohuesti hilloa ja päälle joko pieniä vaahtokarkkeja tai isoista vaahtokarkeista leikattuja paloja. Paahda vielä muutama minuutti uunissa, kunnes vaahtokarkit paahtuvat, mutteivat ruskistu liikaa.

Lisää ohjeita siis tulossa blogiin Ravintolapäivän tiimoilta lähiaikoina. Allaoleva kuva on meidän ensimmäiseltä Ravintolapäiväkerraltamme viime vuoden elokuussa, myös Kaivopuistosta. Välillä olimme pari kertaa Ruttopuistossa ja nyt neljännellä kerralla uudestaan Kaivarissa.



Kiittää ja kuittaa tältä päivältä ;).
-Raili

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kampasimpukat, kukkakaali- ja herne-minttupyree



Silloin harvoin, kun käsiinsä saa tuoreita kampasimpukoita, tartun mielellään tilaisuuteen ostaa niitä. Sääli vain, että olen perheen ainoa kampasimpukoiden ystävä, joten muille perheenjäsenille täytyy tehdä silloin jotain muuta. Tällä kertaa paistoin kampasimpukat grillin parilalla ja lisukkeeksi tein kukkakaali- ja herneminttupyreetä. Ruoka käy hyvin alkuruoaksi, kun laittaa pyreitä lautaselle maltillisen määrän. Itse söin ruoan illalliseksi, joten laitoin pyreitä hiukan tuhdimmin annokseeni. Tuleva sunnuntain Ravintolapäivä vie nyt suurimman osan ajastani, tässä vaiheessa lähinnä mukaanotettavien tavaroiden kasaamisessa, loppuviikosta leivonnan parissa. Tämän kampasimpukkaohjeen olin kuitenkin lähes kokonaan jo kirjannut tänne blogiin ajat sitten, joten ohjeen pariin pidemmittä puheitta...

Pyreet kannattaa tehdä ensin valmiiksi, koska kampasimpukoita ei tarvitse kuin nopeasti käyttää parilalla, noin minuutti per puoli, ettei ne ylikypsy. Voit halutessasi kypsentää kampasimpukat myös kuumalla pannulla. Samoin, jos haluat ripotella kampasimpukka-annokseesi rapeaa paistettua ilmakuivattua kinkkua, paista se myös ensin valmiiksi pannulla. Pyreet ja kinkun saat tehtyä samaan aikaan, kunhan sinulla on pyreille oma kattilansa.

KAMPASIMPUKAT GRILLISSÄ, KUKKAKAALI- JA HERNE-MINTTUPYREE (n. 3:lle)

KUKKAKAALIPYREE

1/2 kukkakaalia
kevytmaitoa, kunnes kukkakaalipalat peittyy
mustapippuria
suolaa
ripaus muskottipähkinää
voita

Pese ja paloittele kukkakaali. Laita se kattilaan ja kaada kevytmaitoa kattilaan, kunnes kukkakaalipalat peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Keitä pehmeäksi.

Ota hiukan keitinliemenä olevaa maitoa talteen ja soseuta kukkakaali sauvasekoittimella pyreeksi. Lisää tarvittaessa hiukan sivuun ottamasi maitoa. Lisää pyreen sekaan voinokare ja tarkista mausteet. Jätä odottamaan kattilaan, jotta pyree pysyy lämpimänä.

HERNE-MINTTUPYREE

200 g tuoreita herneitä (pakasteherneetkin käy)
2,5 dl vettä
1/4 kanaliemikuutiosta murusteltuna
mustapippuria
voita
n. 12 lehteä tuoretta minttua
2 pientä persiljalehdykkää

Keitä herneitä kanaliemikuutiolla maustetussa vedessä, kunnes ne pehmenevät.  Lisää mausteet ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Voit tarvittaessa ohentaa pyreetä tilkalla vettä. Jätä kattilaan, jotta pysyy lämpimänä.

PROSCIUOTTO CRUDO

Yhdestä siivusta tulee noin yhteen annokseen tarpeeksi rapeita muruja annokseen
Paista kinkku pannussa rapeaksi ilman rasvaa, valuta talouspaperin päällä.

Kinkku saa olla jäähtynyttä. Murusta ja ripota valmiin annoksen päälle.

Kun muut osat annosta ovat valmiina, paista viimeiseksi kampasimpukat.

KAMPASIMPUKAT

2-3 tuoretta kampasimpukkaa per syöjä

Kuivaa kampasimpukat talouspaperilla taputtelemalla
Ripota simpukoihin suolaa ja mustapippuria

Paista kuumalla grillin parilalla, jossa hiukan rasvaa tai kuumalla pannulla noin minuutti per puoli.

Kokoa annos lautasille haluamallasi tavalla.

sunnuntai 10. elokuuta 2014

Ravintolapäivä - CT 4U mukana 4:ttä kertaa

Tasan viikon päästä sunnuntaina on taas Ravintolapäivä ja myös CT 4U on jälleen mukana. Vuorossa jo 4.s kerta, kun saan houkuteltua mieheni mukaan pyörittämään yhden päivän kahvilaamme. Yksin tuota olisi aika hankala pyörittää, ellei sitten pitäisi sitä kotona. Me asumme kuitenkin sen verran syrjässä ja vielä päättyvän tien varrella, niin olemme menneet joka kerta hiukan vilkkaammalle paikalle. Tällä kertaa pystytämme valkoisen puutarhakatoksemme Kaivopuistoon Merisatamanrantaan.

Vielä en ole aloittanut varsinaista leivontaa, vaikka viime hetken reseptivirityksiä onkin tullut tehtyä. Nyt kuitenkin tarjottavat selvillä ja sain juuri tänään tehtyä myös hinnastot loppuun. Leivonta sijoittuu sitten lauantaille ja sunnuntaiaamulle, jotta kaikki on mahdollisimman tuoretta.  Tällä kertaa aloitin kuitenkin Ravintolapäivävalmistelut rautakaupasta. Tällä mammalla pysyy kädessä nimittäin vispilän lisäksi tarvittaessa vaikka pensseli tai maalitela. Pari päivää sitten maalasin rautakaupasta hankkimani levyt liitutaulumaalilla ja nyt kun ne olivat 3:n maalikerroksen jälkeen kunnolla kuivuneet, kirjoitin hinnastot valmiiksi. Muuten tuo projekti sujui ihan mallikkaasti, mutta tämän kesän koivunsiementen älytön määrä ilmassa lentelemässä oli maalauksessakin hiukan haittana. Kosteaan maalipintaan niitä tarttui väkisinkin jokunen.


Oletko itse joskus suunnitellut Ravintolapäivään osallistumista, mutta ajatus on jäänyt vain suunnittelun asteelle? Vielä ehdit hyvin miettiä ja toteuttaa 17.8. oman ravintolasi. Lähde ihmeessä mukaan, kokemus on hieno ja siinä tapaa paljon ihania ihmisiä. Täältä lisätietoa.  Itse olen taas ihan intona tulevasta Ravintolapäivästä ja odotankin jo sunnuntaita kovasti.

Nyt pitää toivoa, että ensi sunnuntainakin olisi vielä sateetonta. Niin uskomaton tämä poutakausi lämpöisine ilmoineen on tänä kesänä ollut, että väkisinkin tulee ajatelleeksi, että kai se jossain vaiheessa sitä vettäkin ripauttaa.

Alkuviikosta itsellä suunnitelmissa tehdä osaan leivonnaisista syötäviä koristeita kaulittavista massoista, jotta ne ehtivät kunnolla kuivahtaa ennen viikonloppua, eikä niiden teko ole sitten päällekkäin leivonnan kanssa.

Laitan tähän muutaman kuvan testileivonnaisista, joita lähipäivinä tuli tehtyä. Joitain reseptejä laittelen varmaan sitten taas viimeistään Ravintolapäivän jälkeen näistä myös blogiin.

Suklaakakku marjoilla. Hiukan mutakakkumainen pehmeä pohja, päällä pehmeän vaahdon päällä runsaasti kauden marjoja.

Pienet annospizzat. Grillattuja kasviksia, punaista pestoa ja mozzarellaa ja toinen maku pepperonia, tomaattikastiketta, grillattuja kasviksia ja mozzarellaa.


Näistä ohje jo löytyykin isomman piirakan muodossa blogistani, Vaahtokarkki-kirsikkapiiras - Marshmallow-Cherry Piet


Mustikoita ja juustokakkumaista täytettä.


Tyrni-nektariini brûlée piiras


Pyrin päivittelemään Facebookin tapahtumasivuilleni uusimpia tietoja CT 4U:n Ravintolapäivävalmistelujen tiimoilta, kurkkaa siis uusimmat päivitykset täältä

Sydämellisesti tervetuloa kahvilaamme 17.8.2014 klo 11-16, mikäli Kaivopuiston suunta sopii suunnitelmiisi :)! Löydät meidät siis valkoisen puutarhakatoksen alta Kaivopuistosta Merisatamanrannasta läheltä veneitä.


Hyvää tulevaa Ravintolapäivää sekä herkuttelijoille että yhden päivän ravintoloitsijoille!

torstai 7. elokuuta 2014

Blueberry Dream Cupcakes




Mustikka ja sitruuna sulassa sovussa sekä cupcaken kakkuosassa että kuorrutuksessa. Ihana kesäinen makuyhdistelmä, jonka täydentää kuorrutuksessa käytetty mascarpone. Ehdottomasti parasta tehtynä nyt mustikka-aikaan tuoreista metsämustikoista, mutta ellet pääse niihin käsiksi, pensasmustikatkin voisivat toimia aika hyvin.

Talvella kakkuosassa voisi käyttää pakastemustikoita, mutta ne pitää lisätä jäisinä ihan lopuksi ja taitavat siltikin hiukan värjätä taikinaa. Koristeeksi kuorrutuksessa voi käyttää talvella pensasmustikoita, jotka pysyvät napakkana sulamisen jälkeenkin tai sitten esim. sitrusraudalla hyvin pestystä sitruunasta otettuja ohuita kuorensuikaleita.

BLUEBERRY DREAM CUPCAKES (12 isoa tai n. 15 pienempää cupcakea)

3 kananmunaa
2,5 dl (jätä hiukan vajaaksi tuo 1/2 dl) sokeria
0,5 dl öljyä
0,5 dl maitoa TAI kermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl vanilja-aromia
1/2 sitruunankuori raastettuna
3 rkl sitruunamehua
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1,5 dl mustikoita

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Mittaa kulhoon munat, sokeri, öljy, maito, jogurtti, vanilja-aromi sekä 1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia. Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekä ruokasooda keskenään ja siivilöi ne parissa erässä taikinan sekaan. Lisää taikinaan viimeiseksi mustikat varovasti nostellen.

Nostele lusikalla taikinaa suoraan muffinsipellillä oleviin paperivuokiin n. 3/4 täyteen. Jos teet ilman muffinsipeltiä, muffinsipaperien olisi hyvä olla tosi tukevia, jotta ne säilyttävät muotonsa kauniisti.

Paista uunin keskiosassa n. 20 minuuttia. Itse paistoin nämä kiertoilmalla 160-asteessa 17,5 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat ne kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsipellillä ja kumoa ne pois muffinsipellin syvennyksistä ja jäähdytä  loppuun ritilällä.

Kuorruta cupcaket vasta täysin jäähtyneenä.


TUOREJUUSTOKUORRUTUS

100 g voita, huoneenlämpöistä
4 dl tomusokeria
125 g mascarponea
1 tl vanilja-aromia
2 rkl sitruunan kuorta raastettuna
2 rkl kuohukermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää voivaahdon sekaan n. 3dl tomusokeria ja vatkaa sekaisin. Lisää sitten mascarpone (jääkaappikylmä käy) ja vanilja-aromi, raastettu sitruunankuori sekä kerma ja vatkaa hetki. Lisää vielä tomusokeria, kunnes saat  kuorrutukseen sopivan koostumuksen ja vatkaa vielä hetki.

Jos kuorrutat cupcaket pursottamalla, kuorrutus saa olla aika jämäkkää. Tarvittaessa voit joko lisätä hiukan tomusokeria, jolloin saat kuorrutuksesta paksumpaa tai vastaavasti kermaa, jolloin kuorrutuksesta tulee notkeampaa.  Pursota cupcakien päälle ja koristele halutessasi.

Säilytä cupcaket jääkaapissa.


tiistai 5. elokuuta 2014

Mustikka- ja Mascarpone-rahka-mustikkapullat

Perheen pullahiiren iloksi meillä tehdään yleensä mustikkapiirakkaa myös pullapohjaisena. Tällä kertaa päätin tehdä piirakan sijaan mustikkapullia kahdenlaisella täytteellä. Toisissa on täytteenä vain mustikoita ja toisissa mascarpone-rahka-mustikka -täyte. Oma ehdoton suosikkini oli nuo mascarpone-rahka-mustikka -täytteiset pullat, jotka toivat mieleen paistetun mustikka-juustokakun, nam.



Kumpikohan näistä mahtaisi olla sinun suosikkisi? Tämä perinteinen mustikkapulla...


vai tämä Mascarpone-rahkamustikkapulla? Kun teet samasta taikinasta molempia pullia, pääset testaamaan oman suosikkisi.


Molemmat pullat tehdään siis samasta taikinasta, jolloin niitä tulee tästä taikinasta yhteensä 18 kpl, 9 molempia. Jos haluat tehdä vain toisia pullia, tuplaa täytteen määrä, koska täytteet on laskettu 9:lle pullalle.

Ohje pätee muilta osin molempiin pulliin, vain täyte on erilainen.

MUSTIKKA- JA MASCARPONE-RAHKA-MUSTIKKAPULLAT (YHT. 18 KPL - 9 KPL MUSTIKKA- JA  9 KPL MASCARPONE-RAHKA-MUSTIKKAPULLAA)

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (11 g) TAI 1/2 palaa tuorehiivaa
1 rkl kardemummaaa
1 kananmuna (puolet taikinaan, puolet voiteluun)
ripaus suolaa
1 dl voita tai margariinia
1 dl sokeria
6,5-7,5 dl vehnäjauhoja

n. 2,5 dl mustikoita, määrä riittää molempiin pulliin
vajaa rkl hillomarmeladi-sokeria mustikoiden sekaan

MASCARPONE-RAHKATÄYTTEISET MUSTIKKAPULLAT ( 9 kpl)

Täyte:
1 dl mascarponea
1 dl kermarahkaa
1 dl kuohukermaa
0,5dl sokeria
1 tl vaniljaa
1/2 kananmunasta

+ osa sokeroiduista mustikoista

Tee ensin peruspullataikina. Kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja vasta sen jälkeen 42-asteiseen maitoon (eli kädenlämpöistä lämpimämpään). Vastaavasti tuorehiivaa käyttäessäsi, liota tuorehiiva 37-asteiseen maitoon (kädenlämpöiseen).

Laita kananmuna kuppiin tai lasiin ja lisää ripaus suolaa sekaan. Suola rikkoo munan rakenteen, jolloin voiteluvaiheessa sillä on helpompi voidella. Sekoita haarukalla ja kaada sitten puolet munasta maitoseokseen ja säästä loppuosa pullien voiteluun. Peitä voiteluun säästetty kananmuna vaikka pakastepussilla, ettei kananmuna kuoretu ja kuivahda, ennen kuin voitelet sillä pullat. Lisää kardemumma, sokeri ja osa jauhoista. Alusta joko yleiskoneessa tai käsin hetken aikaa. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja alusta taikinaa. Lisää pehmeä rasva melko loppuvaiheessa ja lisää jauhoja sitten vielä sen verran, että saat taikinasta sopivan, melko pehmeän taikinan.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa peitettynä n. 20-30 minuuttia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpaperoidulle alustalle ja muodosta siitä tasapaksu pötkö. Leikkaa pötkö n. 18 samankokoiseen palaan ja pyörittele ne pyöreiksi pulliksi leivinpaperoiduille pelleille kohoamaan.

Kohota pullia peitettynä lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan, 205-asteeseen, kiertoilma 185-asteeseen. Tee sillävälin pullien täytteet.


MUSTIKKAPULLAT (9 KPL)

Kun pullat ovat kohonneet, paina muutamaan pullaan kerrallaan jauhotetulla lasilla syvennys ja lusikoi syvennykseen noin ruokalusikallinen sokeroituja mustikoita. Katso loppuohje alempaa.



MASCARPONE-RAHKATÄYTTEISET MUSTIKKAPULLAT ( 9 kpl)

1 dl mascarponea
1 dl kermarahkaa
1 dl kuohukermaa
0,5dl sokeria
1 tl vaniljaa
1/2 kananmunasta

Sekoita kaikki täyteaineet keskenään haarukalla sekaisin.

Täytteen päälle
n. 1 dl mustikoita

Kun pullat ovat kohonneet, paina muutamaan pullaan kerralla jauhotetulla lasilla syvennys ja lusikoi syvennykseen ensin noin ruokalusikallinen täytettä ja ripottele mustikoita täytteen päälle.

Loppuohje pätee taas molempiin pulliin:

Kiertoilmalla voit paistaa molemmat pullapellit samaan aikaan, tavallisella uunilla keskitasolla pelti kerrallaan. Jos siis paistat tavallisessa uunissa, tee vain yksi pellillinen kerrallaan valmiiksi ja tee toinen pellillinen valmiiksi vasta juuri ennen uuniin laittoa.

Voitele pullien reunat taikinasta ylijääneellä munalla ja paista pullia n. 15 minuuttia 205-asteessa, kiertoilmalla 185-asteessa. Nosta valmiit pullat ritilälle jäähtymään.


Mustikoista on ihana tehdä kaikenlaista, mutta muistathan nauttia näistä supermarjoista myös ihan sellaisenaan. Pakastetut mustikat kun eivät valitettavasti ole samanmakuisia kuin tuoreet mustikat, varsinkaan ihan sellaisenaan syötynä. Onneksi pakastetuista mustikoista kuitenkin saa tehtyä vaikka mitä herkkuja sitten talvella.