keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kampasimpukat, kukkakaali- ja herne-minttupyreeSilloin harvoin, kun käsiinsä saa tuoreita kampasimpukoita, tartun mielellään tilaisuuteen ostaa niitä. Sääli vain, että olen perheen ainoa kampasimpukoiden ystävä, joten muille perheenjäsenille täytyy tehdä silloin jotain muuta. Tällä kertaa paistoin kampasimpukat grillin parilalla ja lisukkeeksi tein kukkakaali- ja herneminttupyreetä. Ruoka käy hyvin alkuruoaksi, kun laittaa pyreitä lautaselle maltillisen määrän. Itse söin ruoan illalliseksi, joten laitoin pyreitä hiukan tuhdimmin annokseeni. Tuleva sunnuntain Ravintolapäivä vie nyt suurimman osan ajastani, tässä vaiheessa lähinnä mukaanotettavien tavaroiden kasaamisessa, loppuviikosta leivonnan parissa. Tämän kampasimpukkaohjeen olin kuitenkin lähes kokonaan jo kirjannut tänne blogiin ajat sitten, joten ohjeen pariin pidemmittä puheitta...

Pyreet kannattaa tehdä ensin valmiiksi, koska kampasimpukoita ei tarvitse kuin nopeasti käyttää parilalla, noin minuutti per puoli, ettei ne ylikypsy. Voit halutessasi kypsentää kampasimpukat myös kuumalla pannulla. Samoin, jos haluat ripotella kampasimpukka-annokseesi rapeaa paistettua ilmakuivattua kinkkua, paista se myös ensin valmiiksi pannulla. Pyreet ja kinkun saat tehtyä samaan aikaan, kunhan sinulla on pyreille oma kattilansa.

KAMPASIMPUKAT GRILLISSÄ, KUKKAKAALI- JA HERNE-MINTTUPYREE (n. 3:lle)

KUKKAKAALIPYREE

1/2 kukkakaalia
kevytmaitoa, kunnes kukkakaalipalat peittyy
mustapippuria
suolaa
ripaus muskottipähkinää
voita

Pese ja paloittele kukkakaali. Laita se kattilaan ja kaada kevytmaitoa kattilaan, kunnes kukkakaalipalat peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Keitä pehmeäksi.

Ota hiukan keitinliemenä olevaa maitoa talteen ja soseuta kukkakaali sauvasekoittimella pyreeksi. Lisää tarvittaessa hiukan sivuun ottamasi maitoa. Lisää pyreen sekaan voinokare ja tarkista mausteet. Jätä odottamaan kattilaan, jotta pyree pysyy lämpimänä.

HERNE-MINTTUPYREE

200 g tuoreita herneitä (pakasteherneetkin käy)
2,5 dl vettä
1/4 kanaliemikuutiosta murusteltuna
mustapippuria
voita
n. 12 lehteä tuoretta minttua
2 pientä persiljalehdykkää

Keitä herneitä kanaliemikuutiolla maustetussa vedessä, kunnes ne pehmenevät.  Lisää mausteet ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Voit tarvittaessa ohentaa pyreetä tilkalla vettä. Jätä kattilaan, jotta pysyy lämpimänä.

PROSCIUOTTO CRUDO

Yhdestä siivusta tulee noin yhteen annokseen tarpeeksi rapeita muruja annokseen
Paista kinkku pannussa rapeaksi ilman rasvaa, valuta talouspaperin päällä.

Kinkku saa olla jäähtynyttä. Murusta ja ripota valmiin annoksen päälle.

Kun muut osat annosta ovat valmiina, paista viimeiseksi kampasimpukat.

KAMPASIMPUKAT

2-3 tuoretta kampasimpukkaa per syöjä

Kuivaa kampasimpukat talouspaperilla taputtelemalla
Ripota simpukoihin suolaa ja mustapippuria

Paista kuumalla grillin parilalla, jossa hiukan rasvaa tai kuumalla pannulla noin minuutti per puoli.

Kokoa annos lautasille haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti