torstai 29. tammikuuta 2015

Suklaatäytekakku


SUKLAATÄYTEKAKKU (18-senttiä/3 kerrosta, n. 10-12 hengelle)

Leivoin vähän aikaa sitten pari munatonta kakkupohjaa ja blogiin laitoinkin jo kakkupohjien ohjeet.
Tässä vielä täytekakku, jonka tein toiseen munattomaan kakkupohjaan. Voit luonnollisesti käyttää jotain muutakin suklaakakkupohjaa, ellet halua tehdä munatonta kakkupohjaa. Esimerkiksi tätä kakkupohjaa Molemmat kakut on paistettu halkaisijaltaan 18-senttisissä vuoissa. Jos teet tämän kakkupohjan, kostuta sitä kevyemmin, kuin munatonta kakkupohjaa (vajaa 1/2 dl vaniljamaitoa).

Munaton kakkupohja, ohje täällä (jälkimmäinen kakkupohjista).

Kostutus:
n. 3/4 dl vaniljamaitoa (mausta maito vaniljalla)

Täyte:
1 prk kondensoitua maitoa
3 rkl voita
3 rkl fariinisokeria
4 palaa tummaa suklaata (70 %)

2 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
1/2 prk/125 g Mascarponea
1 dl turkkilaista jogurttia
3 liivatelehteä
1 rkl vettä
3/4 dl Daimeja murskattuna
1/2 dl kotimaisia pakastevadelmia

Koristelu/kuorrutus - suklaaganache:
50 g tummaa suklaata (70 %)
50 g maitosuklaata
1/2 dl + 1 rkl kuohukermaa
1 rkl voita

3/4 dl Daimeja murskattuna
Minimarenkeja n. 12 kpl, ohje täällä

Laita kattilaan kondensoitu maito, voi ja fariinisokeri. Keitä koko ajan sekoittaen n. 10 minuuttia, kunnes seos sakenee selvästi.

Ota pois levyltä ja sekoita suklaa joukkoon. Jätä jäähtymään.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.

Vatkaa kerma, tomusokeri ja Mascarpone sähkövatkaimella keskenään vaahdoksi. Sekoita jogurtti täytteen joukkoon ja vatkaa lopuksi kondensoidusta maidosta tehty suklaakinuski sekaan.

Purista liivatelehdet käsin kuivaksi. Kuumenna vesi lasissa mikrossa tai levyllä kattilassa ja liota liivatelehdet siihen. Anna liivateseosken jäähtyä hetken ja sekoita ne sitten täyteseokseen ohuena nauhana, koko ajan samalla sekoittaen.

Kakun täyttö:

Jaa kakkupohja kolmeen osaan. Täytä kakku mielellään vuokaan, jossa sen paistoit. Vuoraa puhtaan vuoan pohja ja reunat tuorekelmulla niin, että kelmua riittää hyvin  reunojen ylikin. Tästä tulee melko korkea kakku, joten erityisesti jos sinulla ei ole todella korkeareunaista vuokaa, tarvitset mielellään reunakalvoa tai hätätilanteessa voit käyttää myös leivinpaperia tukemassa kakun reunoja, ylöspäin kakkukerroksia täytettäessä. Eli pingota joko reunakalvo kakkuvuoan reunoille tai leivinpaperista leikatut suikaleet koko kakkuvuoan ympäri, kakkuvuoan sisäosaan.

Kun kakun rakentaa vuokaan, alimmaiseksi laitettava kakkukerros tulee kakun päällimmäiseksi kerrokseksi, kun kakku kumotaan täytettynä. Valitse siksi siistein ja tasaisin kakkupohja alimmaiseksi vuokaan ja laita se niin päin, että sileä puoli tulee pohjaa vasten (leikattu puoli siis ylöspäin). Kostuta kakkupohjaa kevyesti vaniljamaidolla ja laita puolet täytteestä kakkupohjan päälle. Ripottele täytteen päälle puolet jäisistä vadelmista samalla niitä sormilla hiukan murentaen.

Laita sitten seuraava kakkupohja edellisen päälle, kostuta ja täytä lopulla täytteestä ja ripota loput vadelmat taas jäisinä murustaen täytteen päälle. Lisää sitten viimeinen kakkupohja ja kostuta sitä kevyesti. Paina käsin kakkupohjan päältä, jotta sat kerrokset tiiviisti toisiaan vastaan. Taittele tuorekelmun liepeet kakun suojaksi ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään, mielellään seuraavaan päivään, ja joka tapauksessa minimissään 2-3 tunniksi.

TAI täytä kakku suoraan tarjoilualustalle, ilman reunakalvoja/leivinpaperisuikaleita. Kakusta ei saa tällä tavalla kuitenkaan yhtä tasaista, siksi suosittelen kokoamaan kakun vuokaan. Kakun päälle ja reunoille levitetään suklaaganachea, jonka alta näkyvät kakun mahdolliset epätasaisuudet enemmän, kuin jos siihen tulisi reunapursotukset.

Kakun koristelu:

Ota kakku kylmästä ja kumoa se tarjoilualustalle. Irrota kakkuvuoka ja reunakalvot/leivinpaperisuikaleet. Suojaa tarjoilualusta leivinpaperisuikaleilla.

Rouhi suklaaganachea varten suklaat pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kerma mikrossa tai kattilassa levyllä lähes kiehumapisteeseen. Älä anna sen kuitenkaan kiehua. Ota pois lämmöltä.

Lisää kuuman kerman joukkoon suklaarouheet ja voi ja jätä seos hetkeksi odottamaan. Sekoita suklaaganache tasaiseksi. Se näyttää aluksi siltä, ettei siitä tule mitään, ja että se juoksettuu, mutta yhtäkkiä saatkin siitä tasaista suklaaganachea, kunhan vain sekoittelet sitä hetken.

Kaada osa suklaaganachesta kakun päälle ja levitä se kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Levitä suklaaganachea myös kakun reunoille palettiveitsen avulla.

Anna kakun olla hetken, jotta ganache hiukan jämäköityy ja painele sitten kakun reunoille Daim -murskaa. Voit auttaa hiukan palettiveitsellä.

Nosta kakun päälle vielä koristeeksi minimarenkeja tai jotain muuta, jolla haluat kakun koristella. Ota tarjoiluvadin suojana olleet leivinpaperisuikaleet pois ja siisti tarvittaessa tarjoilualustalta mahdolliset suklaaganachen roiskeet pois kostealla talouspaperilla.

Suklaakakku säilytetään jääkaapissa, mutta se kannattaa ottaa noin puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta suklaaganache leikkautuu kauniimmin. Kakkulapiota kannattaa aina välillä pesaista puhtaaksi. Kuumaan veteen kastetulla ja kuivaksi pyyhityllä veitsellä saa tarvittaessa leikattua siisteimmät palat kakusta.

4 kommenttia:

  1. Namnamnam, aikalailla kaikki kohdallaan tässä kakussa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina. Vaikka kakku oli tehty kananmunattomaan kakkupohjaan, se kolahti hyvin kaikille. Tämä oli oikeastaan testikakku, kun tein viime viikonlopuksi kaverin 40-vuotisjuhliin 3 täytekakkua, joista yksi oli munaton. Vähän harmittaa, kun siitä lopullisesta versiosta ei tullut napattua kiireessä ollenkaan kuvaa. Kahdesta muusta kakusta on tosi huonot kuvat surkeassa valossa, mutta niiden ohjeet ajattelin kuitenkin blogiin laittaa lähiaikoina (toisen kakun testikakusta on sentään onneksi ihan hyvät kuvat).

      Poista
  2. Herkullisen näköinen kakku ja täyte kuulostaa ihanalta. Pitäisi kyllä kokeilla tuosta kondensoidusta maidosta tehtyä täytettä, vaikuttaa hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Meidän perheessä kaikki pitivät täytteestä, joten uskallan suositella.

      Poista