tiistai 20. lokakuuta 2015

Kerroskakku rippijuhliin





Heinäkuun loppupuolella vietettiin ystäväni vanhimman tyttären rippujuhlia, joihin tein kesäisiä mansikan makuja sisältävän 30:lle hengelle mitoitetun kerroskakun. Rippilapsen toiveiden mukaan kakkuun päätyi nimi, päivämäärä, rippiristi sekä ruusuista tehty kukkaputous, jonka väri noudatteli hänen mekkonsa kukkien värimaailmaa. Oli ihana kuulla jälkeenpäin, että kakku oli ollut sankarin toiveiden mukainen ja maistuva.

Kakku on päällystetty itsetehdyllä vaahtokarkkimassalla ja samasta massasta tein myös rippiristin. Muut koristeet ovat kukka- ja sokerimassaa, jonka olen värjännyt mieleisiini väreihin pastaväreillä. Ruusujen terälehdissä on kolmea eri sävyä, koska halusin niihin hiukan eri värejä, jotta ne sointuisivat mahdollisimman hyvin rippilapsen mekon kukkakuvioihin, joissa oli myös useampaa väriä.
 
Ruusut, ruusunlehdet, päivämäärä ja nimi kannattaa tehdä vähintaan pari päivää ennen kakun koristelua, jotta ne ovat kovettuneet sen verran, että kestävät hyvin kakun päällä. Ja ruusujen teossa kannattaa tehdä ne vaiheittain, erityisesti jos teet ne kuumaan ja kosteaan vuodenaikaan. Ruusujen tekoon en nyt laita tässä ohjetta, koska en ottanut mitään vaihekuvia, mutta netistä löytyy hyvin ohjeita useammallakin tavalla ruusujen tekoon, muottien avulla ja ilman. Kannattaa myös tehdä koristeista varakappaleita, jos niitä rikkoutuu kakun kasausvaiheessa.

VINKKI: Kun tekee tällaisia melko isoja/painavia kakkuja, kuvissakin näkyvä tukeva kakkualusta on todella näppärä. Kun kakun rakentaa suoraan siihen, sen siirtely ja tarjolle nosto käyvät helposti, eikä tarvitse miettiä. löytyykö tarpeeksi suurta tarjoiluvatia kakkua varten, kun tuo kakkualusta itsessään käy samalla tarjoilualustaksi. Sen voi halutessaan päällystää kaulittavalla massalla, jolloin siitä saa  huomaamattomamman. Tällaisia tukevia kakkualustoja saa erikokoisina leivonnan erikoisliikkeistä ja ne maksavat vähän alle 10 euroa kipale, koosta riippuen.

2-KERROKSINEN RIPPIKAKKU - LAKTOOSITON ( 30:lle hengelle)

Kakkupohjat:
Yhteensä 10 kananmunaa, kakkupohjien ohjeen/laskukaavan aineille löydät täältä
Paistoin tuon 10:n munan taikinan jaettuna:
1 x 26 cm:n pyöreä korkeareunainen kakkuvuoka
1 x 20 cm:n pyöreä korkeareunainen kakkuvuoka

HUOM! Jos sinulla ei ole korkeareunaisia vuokia, paista kakut halkaisijaltaan hiukan suuremmissa vuoissa, esim. 30 cm ja 24 cm:n vuoissa.

Täyte:
8 liivatelehteä
6 dl laktoositonta vispikermaa
200 g laktoositonta mansikkarahkaa
1 prk Valio Eila laktoositonta  maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
3 tl vaniljakreemijauhetta
2:n limen mehu1:n limen raastettu kuori
n. 800 g itsetehtyä mansikkamarmeladia (ohje alempana)
3 dl paloiteltuja tuoreita mansikoita
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria

Mansikkamarmeladi:
n. 8 dl mansikkasurvosta
4 dl hillo-marmeladisokeria
8 rkl sitruunamehua

Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä n. 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kostutus:
1:n limen mehu
1,5 dl vettä
3 rkl sokeria

Sekoita aineet keskenään

Sokerikreemi:
400 g voita, huoneenlämpöistä
4 dl tomusokeria
4 tl vaniljajauhetta/8 tl vaniljasokeria
n. 3-4 rkl laktoositonta maitoa/kermaa

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa voi, tomusokeri ja vanilja keskenään kuohkeaksi. Lisää maitoa ja vatkaa. Tarkista paksuus ja lisää joko tomusokeria tai maitoa tarvittaessa

Kuorrutus:
1,4 kg itsetehtyä vaahtokarkkimassaa tai muuta kaulittavaa massaa

Pikeeri:
1 valkuainen
n. 2,5 dl tomusokeria
n. 3 rkl sitruunamehua

Vatkaa valkuaista ja tomusokeria kulhossa sähkövatkaimella, kunnes saat valkoista, kuohkeaa marenkia aikaiseksi. Lisää sitruunamehua makusi mukaan ja vatkaa vielä vähän aikaa.

Koristelu:
Ruusuihin, ruusunlehtiin ja nimeen sekä päivämäärään kukka- ja sokerimassaa
Syötävää hopeasprayta ristiä, nimeä ja päivämäärää varten

Lisäksi:
Kakkupahvi kakkujen väliin ja tukevia pillejä tai tukikeppejä 5 kpl
Helminauhoja varten silikoninen helminauhamuotti
Nimeä ja päivämäärää varten painomuotteja

Kakun kasaus, 1. vaihe:
Paista kakkupohjat linkin ohjeen mukaan ja anna niiden jäähtyä ennen kakkupohjien leikkausta.Leikkaa molemmat pohjat kolmeen osaan.

Pese ja kuivaa vuoat, joissa paistoit kakkupohjat. Vuoraa ne tuorekelmulla niin, että kelmu ylettyy kunnolla vuoan reunojen yli.

Täyte:
Tee täytettä varten ensin mansikkamarmeladi, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen kulhoon 5-10 minuutiksi.

Vatkaa vispikerma, tuorejuusto ja tomusokeri keskenään vaahdoksi kulhossa sähkövatkaimella. Lsiää mansikkarahka, limen kuori, vaniljakreemijauhe, mansikkamarmeladi ja vaniljasokeri ja vatkaa vain sen verran hiljaisella nopeudella, että aineet sekoittuvat.

Kuumenna limen mehu mikrossa/kattilassa levyllä ja liuota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetkisen jäähtyä ja sekoita sitten liivatelious täytteen sekaan ohuena nauhana, samalla koko ajan sekoittaen.

Kakun kasaus, 2. vaihe:
Laita molempiin vuokiin pohjaa vasten tasaisin kakkupohja, eli se, joka oli paistaessa vuokaa vasten. Kostuta pohjia kevyesti sitruunavedellä. Levitä täytteestä osa vuokiin ja ripottele paloiteltuja tuoreita mansikanpaloja päälle.

Jos sinulla on reunakalvoa, laita sitä vuokiin.

Toista kostutus/täyttö samoin muiden kakkupohjien kanssa. Käännä sitten tuorekelmun reunat kakun päälle, peitä kakut vielä puhtaalla muovilla ja laita ne hyytymään jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään tai minimissään 3:ksi tunniksi.

Kakun koristelu:
Tee sokerikreemi.

Kumoa suurempi kakuista tarjoilualustan keskelle ja poista tuorekelmu ja reunakalvo, mikäli käytit sitä. Levitä sen päälle ja reunoille sokerikreemiä tasaisesti esimerkiksi palettiveitsen avulla. Mitä tasaisemman kakusta tässä vaiheessa saat, sen tasaisempi myös kuorrutuksesta tulee. Jos kakku on melko tasainen jo ennen sokerikreemin levitystä, sille riittää luultavasti yksi kerros sokerikreemiä. Mikäli et saa yhdellä kerroksella siitä tarpeeksi tasaista, laita se ensimmäisen kerroksen levityksen jälkeen hetkeksi kylmään ja levitä sitten vielä toinen kerros. Laita kakku hetkeksi kylmään.

Leikkaa kakkupahvi pienemmän kakun halkaisijaa aavistuksen pienemmäksi. Kumoa pienempi kakuista kakkupahvin päälle ja päällystä myös se sokerikreemillä. Laita kylmään.

Jaa vaahtokarkkimassa kahteen osaan, joista toinen on hiukan suurempi. Notkista suurempaa massaa puhtaan silikonialustan päällä (pidä toinen osa muovin alla, ettei se kuivu), johon olet ripotellut hiukan tomusokeria, kunnes saat siitä helposti muovautuvaa ja kaulittavaa. Ota suurempi kakku kylmästä. Lisää alustalle tomusokeria ja kauli massa suureksi, kakun halkaisijaa suuremmaksi tasaiseksi pyöreäksi levyksi. Tarkistele välillä, että massa irtoaa kauniisti alustasta ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Nosta massa sitten joko kaulimen avulla (pyöräytä se kevyesti kaulimen ympärille) tai käsiesi avulla kakun päälle.

Tasoittele kakun päältä ja reunoilta massa kiinni kakkuun, leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois pizzaleikkurilla/terävällä veitsellä. Tasoittele kakkua vielä joko puhtain käsin varovasti tai tasoittimella. Nosta kakku taas kylmään.

Päällystä pienempi kakuista kuten suurempi kakku.

Ota suurempi kakuista kylmästä, leikkaa pilleistä/tukikepeistä kakkua aivan aavistus korkeampia ja paina ne suuremman kakun keskiosaan niin, että ne muodostavat neliön, joiden keskelle tulee yksi tuista. Näiden tukien tarkoitus on jäädä pienemmän kakun alle näkymättömiin, eli tarkista kohta ennenkuin painat niitä kakkuun.

Levitä tukien alueeelle hiukan sokerikreemiä ja nosta pienempi kakuista kakkupahvin kera suuremman kakun keskelle.

Koristele kakku loppuun haluamallasi tavalla.

Tee pikeeri koristeiden kiinnitystä varten.

Tein kakkujen alareunaan rippilapsen toiveesta helminauhat. Ne ovat vaahtokarkkimassaa ja tein ne silikonisella helminauhamuotilla. Kakkujen halkaisija on niin suuri, että nauhoja täytyy tehdä monta, jotta ne ylettyvät kakkujen ympäri.Varmistin helminauhojen kinnnityksen sivelemällä kakkujen alareunaan ohuella pensselillä hiukan samaa pikeeriä, jota tarvitsee muidenkin koristeiden kiinnitykseen, sitä mukaa, kun kiinnitin helminauhaa.

Kiinnitin ruusut ja ruusunlehdet  pikeerillä kakun päälle/reunoille. Kiinnitin myös nimen,  päivämäärän ja ristin pikeerillä, ne olin värjännyt aiemmin hopeiseksi syötävällä hopeasprayllä. Ristin ketjuksi värjäsin osan pikeeristä hopealla ja pursotin sen pursotuspussin avulla.

Vähän jännitin, miten nuo kakun reunoilla olevat ruusut pysyvät kuljetuksen aikana kiinni. Laitoinkin kakun mukaan pienen "ensiapupaketin", jolla olisi voinut kiinnittää kuljetuksessa irronneita osia. Onneksi kakku oli kuitenkin päässyt ehjänä perille asti.

Kakku on hyvä saada kylmään vielä ennen tarjoilua koristelun jälkeen, mutta sitä ei saa peittää! Myöskään mahdollista ylijäänyttä kakkua ei kannata peittää, koska muuten massa kostuu ja pehmenee.

Tulipas tästä aika romaani. Mutta tällaisten kerroskakkujen teossa on kuitenkin aika monta vaihetta, enkä halunnut jättää niistä ainakaan mitään oleellista pois.

2 kommenttia:

  1. Siis onpa todella kaunis kakku! Tosi kauniit koristeetkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Onneksi oli ollut mieleinen sekä ukonäöltään että maultaan myös rippilapsen perheelle.

      Poista