tiistai 29. joulukuuta 2015

Galette x 2 - Kylmäsavulohi- ja vuohenjuusto-viikunahillotäytteillä





Galette on mutkaton, rustiikkinen ranskalainen avopiiras, joka tehdään suoraan pellille ilman piirakkavuokaa. Täytteitä voi vaihdella oman maun mukaan ja omaani päätyi tällä kertaa kylmäsavulohta. Olin ostanut joulua varten ison paketin kylmäsavulohifilesiivuja, koska sitä meillä kuluu melko paljon jouluna. Saatuamme lisäksi naapurilta kokonaisen fileen heidän itsesavustamaansa älyhyvää kylmäsavulohta, herkuttelimme heidän antamansa lohen sellaisenaan ja tuosta kaupan lohesta tein muutaman eri ruoan.

Uudenvuodentarjoiluksi pari-kolme eritäytteistä galettea salaatin ja kuohuvan kera toimisi oikein hyvin. Taikinat voi pyöräyttää pari päivää aiemmin jääkaappiin valmiiksi, edellisenä päivänä valmistella täytteet ja hiukan ennen vieraiden tuloa nopeasti täyttää ja paistaa galettet. Galettet maistuvat sekä lämpiminä että jäähtyneinä, mutta parhaimmillaan ne ovat kuitenkin leivontapäivänä, jolloin taikinakuori on rapeimmillaan.

KYLMÄSAVULOHI GALETTE ( n. 4:lle hengelle)

Galette -taikina:
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita, jääkaappikylmää
ripaus sokeria
0,5 dl kotikaljaa/tummaa olutta, jääkaappikylmää

Täyte:
3 rkl ruohosipulituorejuustoa
1 dl Mustaleima Emmental -raastetta
0,5 dl tillisilppua
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
150 g kylmäsavulohifilettä

Koristelu:
Kananmuna + 1 tl vettä (voiteluun)
Mustia seesaminsiemeniä

Taikina:
Mittaa monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä, jauhot, jääkaappikylmä voi paloina ja sokeriripaus. Käytä konetta hetki ja lisää sitten kotikalja ja käytä vain sen aikaa, että taikinasta muodostuu pallo. Jauhojen kosteusprosentista riippuen, saatat joko joutua lisäämään hiukan jauhoja tai nestettä. Ota taikinapallo koneesta, litistä se pyöreäksi kiekoksi ja laita pakastepussissa jääkaappiin. Anna jähmettyä tunnin tai pidempään. Säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa odottelemassa käyttöä.

Ilman monitoimikonetta:
Sekoita jauhot ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää pieniksi paloiksi paloiteltu jääkaappikylmä voi ja nypi nopeasti sormenpäillä voi jaouhojen kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita lopuksi kotikalja joukkoon.

Täyttö ja paisto:
Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen.

Pilko savulohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli. Ota taikina kylmästä ja kauli se kevyesti jauhotetun, uunipeltisi kokoisen leivnpaperin päällä ohueksi pyöreäksi taikinalevyksi. Jätä noin 5 senttiä taikinaa vapaaksi reunoilta. Levitä levylle ensin tuorejuusto, ripota sen päälle juustoraaste ja sitten tillisilppu ja rouhaise mustapippuria päälle. Ripota päällimmäiseksi paloiteltu lohi.


Jos haluat, voit trimmata reunat leikkaamalla pizzaleikkurilla/veitsellä ympyrän tasaiseksi. Trimmaus ei kuitenkaan ole pakollista, galetten viehätys on juuri rustiikkisuudessa, joten sen voi oman maun mukaan rypyttää/taitella. Itse trimmasin reunat ja otin ylijäämäpaloista muutaman pienen tähdenmallisen kuvion, jotka laitoin reunojen käännön ja voitelun jälkeen galetten reunoille. Halusin tehdä tämän galetten reunojen käännön niin, että täytekohdasta muodostuu tähtimäinen. Reunan kääntöjä oli vain viisi, ensin alareuna, sitten sivu sen päälle, yläreunasta noin puolet, toinen sivureuna ja lopuksi toinen puolisko yläreunasta. Allaolevat kuvat havainnolistavat nuo käännökset.


Nosta galette leivinpaperin kanssa pellille. Sekoita kananmuna ja vesitilkka lasissa ja voitele galetten reunat muna-vesiseoksella. Ripota reunoille mustia seesaminsiemeniä koristeeksi.


Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes galette ruskistuu kauniisti ja on kypsä. Nosta leivinpaperin kanssa ritilälle hetkeksi jäähtymään.

Koska jääkaapissa oli joulun jäljiltä myöskin viikunahilloa ja vuohenjuustoa, pyöräytin vielä toisenkin galetten, johon tässä myös ohje. Taikina ja tekotapa ihan sama kuin yllä, vain täyte eroaa ylläolevasta


VUOHENJUUSTO-VIIKUNAHILLO GALETTE

Taikina ja tekotapa kuten yllä, vaihda vain tämä täytteeksi:

1,5 rkl Créme Fraîchea
3 rkl viikunahilloa
100-150 g pehmeää vuohenjuustoa siivuina (tarvittaessa pienemmäksi paloiteltuna, minulla pienikokoista vuohenjuustoa)

Voitele muna-vesiseoksella reunat ennen paistoa

Koristeeksi paiston jälkeen:
tuoretta timjamia
(karamellsoituja pähkinöitä)


HYVÄÄ LOPPUVUOTTA SEKÄ ALKAVAA UUTTA VUOTTA!


2 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköisiä galette-piiraita, ja mitkä kuvat! :) Ihanaa Uutta Vuotta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annis :). Tein vielä kolmannellakin täytteellä galetten meille uudeksi vuodeksi...homejuusto-päärynätäytteisen. Laitan myös sen ohjeen jossain vaiheessa blogiin. Hyvää alkanutta vuotta 2016!

      Poista