keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Bataattihummus


Tämä lempeänmakuinen hummus saa makua ja väriä bataatista. Tein tätä juhannukseksi itsetehdyn foccaccian kanssa tarjottavaksi. Sen kanssa se kävikin erinomaisesti, mutta käy hyvin kaikkeen, mihin tavallistakin hummusta käytetään. Terveellisen ja täyttävän leivän saat esimerkiksi levittämällä ruisleivän päälle ensin bataattihummusta ja viipaloimalla sen päälle avokadoa, johon ripautat hiukan limenmehua. Herkkua!

Minä maustoin omaa hummustani hiukan säilötyllä sitruunalla, mutta se ei ole välttämätön aineosa. Jos et käytä säilöttyä sitruunaa, lisää hiukan sitruunamehua ja samoin suolaa.

BATAATTIHUMMUS (n. 3,5 dl)

500 g bataattia = 1 isohko bataatti
n. 300 g  (vajaa tölkki) kypsiä kikherneitä
1/6 yksikyntisestä valkosipulista/1 vs kynsi
1/4 säilöttyä sitruunaa, ohje täällä (käytä sekä kuori että hedelmäliha, vain  siemenet poistettuna)
1 rkl sitruunamehua (jos et käytä säilöttyä sitruunaa, laita enemmän sitruunamehua)
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl tahinia
1/2 tl jeeraa
mustapippuria myllystä
Hiukan suolaa
Tarvittaessa hieman kikherneiden lientä tai vettä ohennukseen

Tähän käyvät joko itsekeitetyt kikherneet tai säilötyt kikherneet. Koska säilötyt sitruunat ovat hyvin suolaisia, kannattaa suolaa lisätä maltilla. Mikäli et käytä hummukseen säilöttyä sitruunaa, suolaa voi lisätä hiukan reilummin oman maun mukaan.

Pese, kuori ja lohko bataatti. Keitä bataattia suolattomassa vedessä noin 15 minuuttia/kunnes pehmenevät. Valuta ja jätä odottamaan.

Mittaa bataattia lukuunottamatta kaikki hummuksen aineet monitoimikoneen kulhoon, jossa leikkuuterä. Pyöräytä pari kertaa. Lisää bataatit. Surauta tasaiseksi tai aja hummus sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Jos hummus vaikuttaa liian paksulta, lisää hiukan vettä tai kikherneiden lientä sekaan ja sekoita uudestaan.


Blogistani löytyy muuten jo aiemmin pari hummusohjetta, toinen perinteinen hummus ja toinen porkkanahummus

Juhannuksen tienoilla kesä on mielestäni parhaimmillaan. Ihanan valoisat illat ja monet pihan suosikkikasvit ovat parhaimmillaan. Yksi upeimmista kukista omassa pihassa sekä ulkonäöltään/näyttävyydeltään että tuoksultaan, on juuri nyt kukkiva pioni. Ihan mielettömän kokoiset kukat lukuisine sillkisine terälehtineen ovat aikamoisia katseenvangitsijoita.

Aurinkoista ja ihanaa kesäviikkoa!



8 kommenttia:

  1. Kuulostaa aika erikoiselta, mutta pitäis rohkeasti uskaltaa kokeilla kaikkea.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minä itse tykästyin tähän kovasti, mutta makuasioistahan nämä on. Perheen miehet eivät mistään hummuksesta välitä, joten eivät tästäkään tykänneet, vaikka juhannusvieraat vastaavasti pitivätkin. Kiitos Kastehelmi -vinkistä :)

      Poista
  2. Tulin juuri New Yorkin reissulta. Siellä Hummuksia oli vaikka kuinka paljon tarjolla, ja ihastuin täysin. Maistoin paahdettu valkosipuli, tomaatti-basilika, sitruuna sekä yrittihummusta. Tämä resepti menee testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä :). Kaikki erilaiset tahnat tuntuvat olevan nyt kovasti tosiaan muodissa.

      Poista
  3. Olen samaa mieltä kanssasi siinä, että kesä on parhaimmillaan juhannuksen tienoilla. Ilma jotenkin raikkaampaa (ei vielä niin kovia pitkäaikaisia helteitä) ja se ihana valoisuus. Luonnonkukatkin kukkii niin kauniisti. Ihana kesäkuu ♥ Mutta minähän olen itsekin kesäkuun lapsia, joten liekö tuo mikään ihmetys, että kesäkuu on niin tärkeä kuukausi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha-ha, no minun kohdallani tuo kesäkuu ei selity syntymäkuukaudella, kun olen marraskuun lapsi :). Mutta itse rakastan lämpöä, vihreyttä, aurinkoa jne., enkä marraskuun pimeyttä, kylmää ja märkää. Ihana kesäkuu ja koko muukin kesä :)!

      Poista
  4. Hummus on kyllä hyvää ja bataatti sopiikin siihen kivasti ja tuo makeutta :)
    Meidän pionit eivät ole ihan vielä kukassa, mutta nuput näyttävät kovasti jo odottelevan aukeamistaan, ehkä pian saan itsekin nauttia tuosta kaunokaisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Jenni :). Samaa mieltä hummuksesta. Pionien kukkien aukeamista joutuu tosiaan vähän odottelemaan nuppuasteelta, mutta onneksi odotus palkitaan.

      Poista