lauantai 30. heinäkuuta 2016

Punaherukka-kookosmarenkipiirakka




Voi tätä marja-ajan ihanuutta, kun kotimaisia marjoja on saatavilla tuoreena vaikka minkälaisia. Minulla on pihassa tällä hetkellä vain 2 punaherukkapensasta ja 1 mustaherukkapensas, joten lähes kaikki marjat, jotka säästyvät rastailta ja harakoilta, päätyvät sellaisenaan syötäviksi. Onneksi minulla on kuitenkin ihania naapureita. Sain kerätä naapurini pensaista herukoita suuren määrän. Osasta tein mehua äidiltä perityllä mehumaijalla, osa päätyi pakkaseen sellaisenaan ja osasta tein paseerattua tuoresosetta pakkaseen kakkutäytteitä ajatellen, mutta pitihän sitä sentään osa käyttää leivontaan.


Olen leiponut kyllä suht paljon viime aikoina, mutta blogipäivityksiä on tullut melko harvakseltaan, kun olen ollut niin paljon joko marjassa tai säilömässä talven varalle, etten ole ehtinyt kirjoitella ohjeita blogiini normaalia tahtia. Tässä piiraassa kirpeä punaherukka ja makea kookosmarenki muodostavat liiton. Piirakka on melko nopea- ja helppotekoinen ja siihen käyvät tuoreet tai pakastetut punaherukat.

PUNAHERUKKA-KOOKOSMARENKIPIIRAKKA (24 cm:n irtopohjavuokaan)

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoa
0,75 dl tomusokeria
100 g voita (jääkaappikylmää)
2 keltuaista (L-kokoisista kananmunista)

Täyte:
2 valkuaista (L-kokoisista kananmunista)
0,5 tl valkoviinietikkaa/sitruunamehua
1 rkl  maissitärkkelystä
200 g Mascarponea
0,75 dl tomusokeria
0,5 dl kookoshiutaleita
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria/1 tl vanilja-aromia

3 dl punaherukoita (tuoreita tai pakastettuja)

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Suihkaise reunat vuokasprayllä tai voitele ne kevyesti.

Pohja:
Erottele kanamunista keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Jätä valkuaiset odottamaan täytteen valmistusta.

Mittaa monitoimikoneeseen vehnäjauhot, mantelijauhot, tomusokeri ja voi paloiteltuna. Käytä konetta sen aikaa, että saat seoksesta ryynimäistä. Lisää sitten keltuaiset ja käytä konetta vain sen aikaa, että taikinasta muodostuu pallomainen. Siirrä taikina pakastepussiin tai tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin noin 15 minuutiksi.

VINKKI:
Jauhojen kosteusprosentit ja kananmunien koko vaihtelevat, joten lisää tarvittaessa joko muutama tippa kylmää vettä, mikäli taikinasta ei muodostu palloa ja se näyttää kuivalta ja ryynimäiseltä. Vastaavasti, mikäli taikina näyttää liian löysältä, lisää hiukan jauhoja.

Painele kylmästä ottamasi taikina esivalmistellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille noin puoliväliin asti. Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen, kiertoilma 150 asteeseen.


Täyte:
Vatkaa ensin valkuaiset ja valkoviinietikka sähkövatkaimella marengiksi. Jätä odottamaan.

Mittaa toiseen kulhoon maissitärkkelys, mascarpone, tomusokeri, kookoshiutaleet ja vaniljasokeri. Vatkaa samoilla vatkaimilla, niitä välillä pesemättä, seos tasaiseksi.

Nostele mascarponeseoksen sekaan ensin punaherukat nuolijalla nostellen ja lisää lopuksi marenki, jonka nostelet varovasti seoksen sekaan. Jos käytät pakastettuja punaherukoita, lisää ne kohmeisena sekaan.

Lusikoi täyte esivalmistellulle pohjalle ja tasoita tasaiseksi. Paista uunin alatasossa n. 40 minuuttia.  Nosta ritilälle jäähtymään ja irrota varovasti vuoasta hiukan jäähtyneenä

Säilytä ylijäänyt piirakka jääkaapissa.

Aurinkoista viikonlopun jatkoa!


2 kommenttia: