torstai 22. kesäkuuta 2017

Juustokakku (New York Style)




 



Paistettu juustokakku New Yorkin tyyliin on herkullinen juustokakkujen klassikko. Kuten hyydytetyt juustokakut, myös paistetut juustokakut pitää tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua valmiiksi. Kakku kannattaakin paistaa tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Paistettu juustokakku on ihana, tuhti herkku ja sen kanssa kannattaakin  tarjota raikastukseksi joko tuoreita marjoja tai esimerkiksi kevyesti makeutettua marjamelbaa (soseuta esim. mansikoita pienen makeutuksen kanssa).

Tämä juustokakku on helppotekoinen, mutta passiivista aikaa tämän teossa menee melko kauan. Kakkua paistetaan miedohkossa uuninlämmössä noin tunti ja sen jälkeen se jätetään vielä sammutettuun uuniin kypsymään jälkilämmöllä. Näin kakun rakenne pysyy mehevänä, eivätkä täytteen kananmunat hyydy liian nopeasti. Tätä juustokakkua kannattaa kokeilla vaikka juhannuskakuksi, nyt kun on saatavilla ihania tuoreita marjoja kakun koristeeksi.

JUUSTOKAKKU NEW YORK STYLE (26-28 cm:n irtopohjavuokaa TAI 2 x 18 cm:n irtopohjavuoat)

Keksipohja:
200 g Digestive -keksejä
100 g voita, sulatettuna

Täyte:
450 g Mascarponea
200 maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2,5 dl sokeria
4 munaa (L-koko)
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl vaniljajauhetta/1.5 tl vaniljasokeria
350 g Creme Fraîchea
2 rkl maissitärkkelystä

Koristeluun:
Marjoja (mansikoita, vadelmia, mustikoita, kirsikoita jne.)
Syötäviä kukkia

Pingota irtopohjavuoan/vuokien reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Vuoraa vuoka/vuoat reilusti foliolla niin, että folio peittää koko pohjan ja reunat sisäpuolelta sekä ulkopuolelta. Näin juustokakku pysyy mehevänä, eikä se ruskistu liikaa myöskään reunoilta. Olen tehnyt tällä ohjeellani juustokakkua aiemminkin ja nyt kun tein 2 x 18 cm:n vuokiin kakut, paistoin molemmat kakut uunissa samaan aikaan, toisen vuorasin foliolla sekä sisältä että ulkoa, toisen vain ulkoa. Myös sisältä vuorattu kakku pysyi paistossa reunoilta vaaleampana ja oli astetta pehmeämpi rakenteeltaan, joten suosittelen vuoraamaan vuoan sekä sisältä että ulkoa.

Ota tuorejuustot noin puoli tuntia ennen kakun tekoa huoneenlämpöön. Näin ne sekoittuvat paremmin seokseen.

Keksipohja:
Laita uuni kuumenemaan 170-asteeseen, kiertoilma 150-asteeseen.

Murskaa keksit, joko monitoimikoneessa/blenderissä leikkuuterällä, tai ajele ne tukevassa muovipussissa kaulimella muruiksi. Sekoita voisula ja keksimurut ja painele seos  vuoan/vuokien pohjalle. Paista 10 minuuttia ja nosta ritilälle jäähtymään.

Täyte:
Vatkaa Mascarpone, Philadelphia ja sokeri keskenään sähkövatkaimen hiljaisella nopeudella sekaisin. Lisää seokseen 1 kananmuna kerrallaan ja vatkaa sekaisin, ennen seuraavan kananmunan  lisäystä. Lisää hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori, sitruunamehu, vanilja ja Creme Fraîche ja vatkaa sekaisin. Lisää lopuksi maissitärkkelys siivilän läpi ja vatkaa vielä sen verran, että ainekset sekoittuvat. Juustoseosta kannattaa vatkata vain sen verran, että ainekset sekoittuvat ja hiljaisella nopeudella, ettei seokseen sitoudu kauheasti ilmaa.

Jaa seos vuokaan/vuokiin  esipaistetun pohjan päälle ja kopauta vuokaa pari kertaa pöytää vasten, jotta ilmakuplat poistuvat.

Paista uunissa ritilän päällä alatasolla 55 minuuttia, sammuta uuni, avaa uuni ja päästä hiukan kosteutta ulos. Kakku saa tässä vaiheessa olla vielä hyllyvä keskustastaan. Jätä kypsymään jälkilämpöön vielä noin 45-50 minuutiksi. Nosta sitten ritilän kanssa jäähtymään. Kun on jäähtynyt sen verran, että voit siirtää jääkaappiin, peitä ja laita jääkaappiin seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä:
Ota jääkaapista ja auta tarvittaessa veitsellä kakkua irtoamaan vuoan/folion reunoista. Poista irtopohjavuoan reuna varovasti, tarvittaessa foliota hiukan poistaen. Nosta varovasti tarjoilualustalle ja koristele runsaasti marjoilla tai tarjoa kakku marjamelban kanssa.


HERKULLISTA JA IHANAA JUHANNUSTA!


2 kommenttia:

  1. Miten upean näköinen kakku! maistuu varmaan todella hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos kommentista :). Tuoreet marjat ja syötävät kukat tekevät kyllä kakuista ihania sekä ulkonäöltään että maultaan.

      Poista