perjantai 9. maaliskuuta 2018

Alphabet Cake/aakkoskakku








 Itse ei nykyään juuri tule kauheasti seurattua muotia, paitsi kakkumuotia. Somen kautta erilaiset kakkutrendit leviävät nopeasti. Tällä hetkellä yksi kuumimmista kakkutrendeistä on erilaiset Alphabet -kakut. Perinteisen kakkupohjan näissä korvaa pääosin keksipohjat, tosin myös erilaisista kakkupohjista näitä tehdään. Nimensä mukaisesti näitä näkyi ensin aakkoskakkuina, mutta myös numerokakkuja ja erilaisia muotokakkuja on tehty samaan tyyliin. Itse päädyin tekemään kakun sydämenmalliseksi ja nimenomaan keksipohjilla. Kivan erilainen kakku ja yllättävän helppo ja nopea tehdä. Itsellä ainakin meni kauemmin aikaa kakun koristeissa kuin itse kakussa, kun tein macaroneja, minidonitseja, suklaapäällystettyjä mansikoita ja marenkeja kakkua varten. Koristelussa toki vain mielikuvitus on rajana ja valmiilla koristeilla kakun saa tietenkin paljon nopeammin tehtyä.

Leikkasin pahvista sydämenmallisen muotin, jonka avulla leikkasin kaulitusta taikinasta suoraan leivinpaperin päällä jokaisen kolmesta keksipohjasta erikseen. Vedin leivinpaperin sitten varovasti leikatun keksipohjan kanssa pellille. Paistoin jokaisen pellillisen erikseen, jotta uuni paistaisi keksipohjat mahdollisimman tasaisesti.

ALPHABET KAKKU/AAKKOSKAKKU (8-10 hengelle)

Keksipohjat:
5 dl vehnäjauhoja
3 dl mantelijauhoja
250 g voita (jääkaappikylmää)
1 dl sokeria
1 tl aitoa vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
2 L-kokoista kananmunaa

Mascarpone-kerma:
4 dl vispikermaa
1 prk/250 g Mascarponea
1 tl aitoa vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
4 rkl tomusokeria

Lisäksi täytteeksi/koristeluun:
Reilusti tuoreita marjoja/hedelmiä
Macaroneja/marenkeja/keksejä/suklaata
Syötäviä kukkia (Jos käyttämäsi kukat eivät ole tarkoitettu syötäväksi, suojaa kukkavarret kukkanauloilla/foliolla)
Mintun-/sitruunamelissan lehtiä

Leikkaa ensin esimerkiksi pahvista haluamasi muotoinen ja kokoinen muotti. Leivinpaperikin käy, mutta pahvista leikattu muotti pysyy helpommin paikallaan, kun leikkaa taikinasta sen avulla nuo pohjat. Itse leikkasin pahvista sydämenmuotoisen muotin, jonka keskustaan leikkasin pienemmän sydämen. Sydämen korkeus oli noin 25 cm ja leveys myös 25 cm. pienempi sydän eli tuo aukkokohta oli noin 14 cm.

Keksipohjat:
Laita  kaikki keksipohja -aineet monitoimikoneeseen ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.

Kauli taikina parissa erässä kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohuehkoksi levyksi. Leikkaa muotin avulla keksipohjat yksittäin ja vedä aina yksi keksipohja leivinpaperin kanssa uunipellille. Eli kaikkiaan leikkaa siis 3 samanlaista keksipohjaa.

Paista pohjia yksi kerrallaan uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Älä ylipaista, ettei keksipohjista tule liian rapeita. Anna jäähtyä pellillä.

Mascarpone-kerma:
Vatkaa kaikki ainekset kulhossa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi ja siirrä pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt pyöreän isohkon tyllan. Jos sinulla ei ole tyllaa, voit myös leikata pursotuspussiin pyöreän reiän.

Kakun kasaus ja koristelu:
Nosta yksi keksipohjista varovasti tarjoilualustalle (laita hiukan Mascarpone-kermaa tarjoilualustalle, jotta keksikakku pysyy hyvin paikallaan). Pursota pursotuspussista Mascarpone-kermasta pyöreitä pallosia vieri viereen. Nosta seuraava keksipohja varovasti edellisen päälle. Laita tuoreita marjoja keksipohjan keskelle ja pursota sitten Mascarpone-kermasta pallosia marjojen molemmille puolille. Nosta viimeinen pohjista päälle, pursota Mascarpone-kermasta taas pallosia ja koristele mieleiseksesi. Koristeita kannattaa käyttää reilusti, jotta saat kakkuun makua ja näyttävyyttä.

Mieheni keräsi hyvin irtopisteitä tuomalla eilen Naistenpäivänä ihania oransseja ruusuja minulle. Kukkia on aina ihana saada, vaikka niitä tulee toki itsekin ostettua melko usein. Itse alan jo elätellä toiveita uudesta kasvukaudesta kevätauringon säteiden innoittamana. Kohta kukkia saa taas kerättyä omasta pihasta, kesä tule jo, minulla on sinua ikävä!

Ihanaa viikonloppua <3 !





10 kommenttia:

  1. Kaunis kakku! Onko tuo miten leikkautuva? Mureneeko nuo pohjat leikatessa helposti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Tämä leikkautui oikein hyvin eikä ollut mureneva. Osittain johtuu varmaankin mantelijauhojen käyttämisestä ja osittain siitä, että pohjia ei paisteta rapeaksi asti.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia :) Kiva kuulla, että aiot kokeilla tätä.

      Poista
  3. Minäkin olen Instagaramin puolella näitä kakkuja ihastellut, mutta mietiskellyt ihan samaa, että mureneeko pohjat helposti leikatessa...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne kommentista. Ja tuohon Kauran kommenttiin jo vastasinkin, että tämä ei ollut mureneva ja leikkautui hyvin. Mantelijauho ja sopiva paistoaste tietty ovat se avain tuohon murenemattomuuteen.

      Poista
  4. Tää on niin käsittämättömän kaunis, kuten aina sun taideteokset ♥

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia Taru :). Tämä on kyllä aika hauska kakkutrendi

      Poista