perjantai 16. marraskuuta 2018

Kurpitsanrakastajan piirakka

PumpkinPie_CT4U-jpg

PumpkinPiePiece_CT4U.jpg

Rakastan kurpitsaa ja sitä, miten monikäyttöistä se on. Paahdan lähes aina kurpitsan uunissa (mausta tulee intensiivisempi) ja käytän paahtamaani kurpitsaa sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin/leivonnaisiin. Paahdettu kurpitsa säilyy pari päivää jääkaapissa, joten kannattaa paahtaa kerralla koko pellillinen samalla kertaa.

Tässä kurpitsapiirakassa käytin osan soseutetusta kurpitsasoseesta piirakan pohjaan, jolloin voin osuutta pohjataikinasta sai vähennettyä.  Kovin suurta määrää voista en halunnut kurpitsasoseella korvata, jotta piirakkapohja säilyy edelleen mukavan rapeana. Halutessasi voit  jättää kurpitsasoseen pohjan osalta pois ja käyttää piirakkapohjaan 125 g voita.

PumpkinPieFlatLay_CT4U.jpg

KURPITSAPIIRAKKA (26-28 cm:n pyöreään irtopohja-/ piirakkavuokaan)

Pohja:
3,5 dl vehnäjauho
0,5 dl tomusokeria
110 g voita
15 g kurpitsasosetta (kts. ohje alempana)
1 kananmuna

Täyte:
4 dl kurpitsasosetta (kts. ohje alempana)
3 M-kokoista kananmunaa
1 tölkki kondensoitua maitoa
3 rkl fariinisokeria
2 rkl sitruunamehua
2 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
0,5 tl inkivääriä

Kurpitsasose:
Aloita piirakan valmistus kypsentämällä kurpitsaa uunissa 190-asteessa, kiertoilma 170-asteessa n. 40 minuuttia. Käytä joko myskikurpitsaa tai hokkaidokurpitsaa. Itse käytin myskikurpitsaa. Pesin kaksi myskikurpitsaa, puolitin ne, poistin siemenet ja hötöt ja paloittelin pienempiin paloihin kurpitsat. Siirsin palat leivinpaperin päälle pellille ja paahdoin, välillä käännellen, kunnes kurpitsapalat kypsiä. Annoin hetken jäähtyä ja kuorin palat. Ajoin kuoritut palat soseeksi sauvasekoittimella. Tämän voi tehdä hyvin jo edellisenä päivänä ja säilyttää valmis kurpitsasose jääkaapissa. Yksi  myskikurpitsa riittää tähän piirakkaan, mutta samalla kertaa uunissa kypsyy toinenkin johonkin muuhun käyttöön.

Pohja:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Ota taikina kylmästä ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, jonka päälle olet sirotellut jauhoja, ohuehkoksi pyöreäksi kiekoksi, halkaisijaltaan noin irtopohjavuoan kokoiseksi.  Nosta taikina leivinpaperin avulla vuokaan ja painele sormin taikina vuoan pohjalle ja hiukan alle puoleenväliin reunoja. Vaihtoehtoisesti voit painella taikinan suoraan sormin vuokaan heti kylmästä oton jälkeen, mutta itse suosin kaulimista, koska sillä tavalla saa helpoiten tasapaksun pohjan aikaiseksi. Pistele taikina haarukalla ja paista heti ritilän päällä uunin alatasossa 190-asteessa, kiertoilma 170-asteessa 10 minuuttia.

Täyte:
Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään, kaada esipaistetulle pohjalle ja kypsennä vielä uunin alatasolla samassa lämpötilassa 30 minuuttia. Nosta ritilälle jäähtymään.

Tarjoile jäähtyneenä kermavaahdon  kanssa.

PumpkinPiePiece:CT4U.jpg

VINKIT:
- Piirakan päälle käy kermavaahdon sijaan hyvin myös esim. Sveitsiläinen marenki, jonka voi kaasupolttimella paahtaa
- Ylijääneestä kurpitsasoseesta voi tehdä vaikka keittoa, käyttää leivonnassa kuten porkkanaraaste, lisätä muusin sekaan, lisätä risottoon jne.
- Kurpitsasoseen voi myös pakastaa
- Piirakkapohjataikinan voi tehdä jokusen päivää etukäteen ja säilyttää jääkaapissa pakastepussissa (ota huonenlämpöön noin 5 minuuttia ennen leipomista)

En nuorempana pitänyt itseäni erityisesti vaaleanpunaisen ystävänä, mutta vanhemmiten olen jotenkin hurahtanut vaaleanpunaiseen ihan eri tavalla. Jotenkin melkein kaikki näyttää pinkkinä paremmalta. Kun törmäsin kaupassa tähän vaalenpunaiseen Princettiaan/Syystähteen, oli se ihan "pakko" ostaa.

Ihanaa viikonloppua!

-Raili




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti