sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Parhaat blinit Nevskin tapaan

Tähän aikaan vuotta kuuluu ehdottomasti bliniherkuttelu. Nämä blinit ovat omasta mielestä juuri oikeanlaiset, tattarijauhojen, oluen ja taikinan hapatuksen ansiosta. Lisäksi rakenne on sopivan kuohkea, kun taikinaan lisätään keltuaiset ja valkuaiset erikseen, valkuaiset vaahdoksi vatkattuna.

Suurin osa blogini ohjeista on omaa käsialaa, mutta tämän bliniohjeen olen aikoinaan löytänyt Kotilieden -reseptisivulta Sille on syynsä, miksi blinit on nimetty Nevskin blineiksi:  Kotiliesi on saanut ohjeen Alexander Nevskin (tämä Helsingissä sijainnut venäläiseen ruokaan erikoistunut ravintola on lopettanut toimintansa jo vuonna 2003) keittiöpäällikkö Pekka Immoselta.







 NEVSKIN BLINIT (n. 7 kpl 12-13 cm:n halkaisijaltaan olevassa blinipannussa paistettuna)

3-3,5 dl maitoa (vettä)
20 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl tattarijauhoja
1 keltuainen
1/4 pulloa pilsneriä
2 valkuaista

Paistamiseen:
Kirkastettua voita (ohje alempana)

Lisukkeeksi esim.
Mätiä, smetanaa, punasipulia
Kylmäsavulohta, ranskankermaa, sipulia
Sienisalaattia


Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, suola ja lisää puolet jauhomäärästä. Anna juuren turvota ja hapantua vähintään 5 tuntia, mieluiten yön yli.

Tee paistopäivänä kirkastettu voi:
Kuumenna voi kattilassa. Kuori vaahto pois. Jäähdytä, tee pintaan viilto/reikä ja valuta hera pois. Kirkastettu voi kestää korkeita lämpötiloja, eivätkä blinit tartu paistaessa kiinni, kun käytät kirkastettua voita niiden paistoon.

Sekoita juureen keltuainen, olut ja loput jauhoista.

Juuri ennen kuin alat paistaa blinejä, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele ne taikinan sekaan.

Kuumenna blini- paistin- tai lettupannu. Paista kuumassa kirkastetussa voissa blinejä molemmin puolin, kunnes blinit saavat kauniin ruskean värin ja rapean pinnan. Kääntele bliniä muutaman kerran pannussa. Älä paista liian kuumassa pannussa, jotta blinit ehtivät kypsyä ja hiiva kohottaa blinit kuohkeiksi. Tosin vastaavasti liian haaleassa pannussa blinit imevät itseensä liikaa rasvaa.

Tarjoa blinit valitsemiesi lisukkeiden kanssa

VINKIT:
- Blinit ovat parhaimmillaan juuri paistettuina, mutta jos haluat esivalmistella., paista blinit ja  säilytä niitä huoneenlämmössä ja kuumenna uunissa tai uudelleen pannussa

- Blinejä kannattaa kokeilla myös makeilla täytteillä, kun ensin on herkuteltu suolaisilla täytteillä

- Muista laittaa shampanja/kuohuviini ajoissa viilenemään, kuplat ja blinit kuuluvat erottamattomasti yhteen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti