perjantai 10. toukokuuta 2019

Pyöreä Lohivoileipäkakku

SandwichCakeCT4U62387.jpg

SandwichCakeCT4U62380.jpg

Minkälaisia perinteitä teillä kuuluu äitienpäivään? 

Minä leivon yleensä itselleni ja usein myös anopilleni äitienpäiväkakun. Riippuen, ollaanko kotona vai anoppilassa, aamukahvit (tai minun tapauksessani aamuteet) hoitaa mieheni. Koska olen kukkien ystävä, ollaan sovittu, että saan joka vuosi ison terassihortensian äitienpäivälahjaksi. Siitä on iloa koko kesän.

Jos teidän perheen äiti ei ole kovin makean perään, voileipäkakku voisi olla kiva yllätys aamupalalle. Lisäksi voileipäkakku on melko helppotekoinen, joten sen teossa onnistuu nekin, jotka eivät ole niin innostuneita leivonnasta. Voileipäkakku tehdään kuorrutusta ja koristeluja lukuunottamatta edellisenä päivänä jääkaappiin kostumaan ja tekeytymään. Tarjoilupäivälle jää siis vain kuorrutus ja koristelu.

LOHIVOILEIPÄKAKKU (n. 18 cm:n pyöreään irtopohjavuokaan, n. 10:lle hengelle)

Pohja:
6 isoa ruispaahtoleipäviipaletta
4  isoa grahampaahtoleipäviipaletta

Kostutus:
1 dl sitruunavettä (veden seassa noin 4 rkl sitruunamehua)

Täyte:
170 g kylmäsavulohta
170 g lämminsavulohta
vajaa nippu tilliä
Puolikas pienestä maustekurkusta
1 prk/200 g ruohosipulituorejuustoa
1 prk /200 g Créme Fraîchea
2 rkl majoneesia
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria (suolaa)

Kuorrutus/koristelu:
1 prk/200 g ruohosipulituorejuustoa
1 dl vispikermaa
mustapippuria, suolaa
50 g lämminsavulohta
100 g kylmäsavulohta
Puolikas tuorekurkkua
12 kirsikkatomaattia
Rucolaa tai jotain muuta "vihreää"
Tuoretta tilliä
Syötäviä kukkia

Vuoraa irtopohjavuoan pohja pingottamalla leivinpaperi vuoan pohjan ja reunan väliin. Laita vuoan reunoille reunakalvoa tai leivinpaperisuikale. Voit halutessasi vaihtoehtoisesti vuorata vuoan tuorekelmulla.

Valmista täyte:
Perkaa kulhoon lämminsavulohi ruodottomaksi ja paloittele se pieniksi paloiksi. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi (näppärimmin se käy saksilla) ja lisää lämminsavulohen joukkoon. Lisää samaan kulhoon ruohosipulituorejuusto, Créme Fraîche, majoneesi, tilli hienonnettuna, maustekurkku pieninä paloina, sitruunamehu, mustapippuria ja suolaa. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Maista ja tarkista mustapippuri ja tarvittaessa suola kohdilleen.

Leikkaa leivistä reunat pois ja vuoraa esivalmistellun vuoan pohja ruispaahtoleivällä. Pyöreään vuokaan tehtynä leipäpaloista pitää osa lisätä melko pieninä paloina, jotta koko pohja peittyy. Kostuta leipäviipaleet pullasudin avulla sitruunavedellä.  Laita puolet täytteestä leipäkerroksen päälle. Lisää seuraavaksi kerrokseksi grahampaahtoleipää, kostuta ja lisää loput täytteestä. Lisää viimeiseksi vielä kerros ruispaahtoleipää ja kostuta myös se. Peitä vuoka tuorekelmulla tai foliolla ja laita jääkaappiin seuraavaan päivään.

Voileipäkakun kuorrutus/koristelu:
Vatkaa ruohosipulituorejuusto, kerma ja mustapippuri sekä suola keskenään sähkövatkaimella vaahdoksi. Ota kakku kylmästä ja kumoa se suoraan tarjoilualustalle ja poista tuorekelmu/folio. Levitä esimerkiksi palettiveitsellä tuorejuusto-kermaseos kakun päälle ja reunoille. Koristele mieleiseksesi.

Olisiko kinkkuvoileipäkakku kuitenkin mieleisempi?

Nyt on ollut muutama päivä vähän viileää, joten ollaan saatu nauttia mm. kirsikankukista pidempään kuin oltaisiin lämpiminä päivinä. Muutenkin tuntuu, että kasvien räjähdysmäinen kasvu hidastui oleellisesti ilmojen kylmenemisen johdosta. Mutta kiva, että kevätkukista saadaan nauttia pidempään.

CherryBlossomsCT4U_.jpg

CherryBlossomsCT4U.jpg

Ihanaa äitienpäivää!

-Raili

2 kommenttia:

  1. Juuri hain äitienpäiväksi saamani terassihortensian eteiseen yöksi. Kinkkuvoileipäkakku on jääkaapissa. Oikein hyvää äitienpäivää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Anteeksi viivästynyt vastaus. Hauskaa, että lähes samat kuviot molemmilla äitienpäivänä ja kiitos toivotuksista 😊

      Poista