lauantai 14. joulukuuta 2013

Joululimppu/Rusinaleipä

Poikiemme ollessa pienempiä, he odottivat, onko tarjolla "rusinaleipää", kun menimme appivanhempiemme luo kylään. Anoppini laittoi poikia varten hiukan enemmän rusinoita taikinaan, jotta joka siivuun tulisi varmasti rusinoita :).


Olen siis saanut alkuperäisen ohjeen anopiltani. Tosin alkuperäisessä ohjeessa siitä leivotaan pyöreät limput. Minä leivon omat leipäni suorakaiteen mallisiin leipävuokiin, jolloin voin jättää taikinan löysemmäksi, koska leipävuoassa leivottuna hiukan pehmeämpikin taikina pitää muotonsa. Näin leivottuina leivistä on helpompi leikata siivuja ja pehmeämmästä, vähemmän jauhoja sisältävästä taikinasta tulee vielä mehevämpiä ja maukkaampia leipiä. Tämä leipä kuuluu meillä itseoikeutetusti jouluun, mutta leivotaan sitä meillä silloin tällöin muulloinkin.

Tällä ohjeella tulee 3 suorakaiteen malliseen leipävuokaan leivottua leipää:

 

Taikinan voit tehdä joko yleiskoneessa tai sitten käsin taikinakulhossa. Lämmitä piimä 37-asteiseksi eli noin kädenlämpöiseksi esimerkiksi mikrossa. Minä käytän melkein kaikissa hiivaleivonnaisissa kuivahiivaa, joten jos sinäkin käytät kuivahiivaa, niin lämmitä piimä sitten noin 42-asteiseksi, eli selkeästi kättä lämpimämmäksi.

Tuorehiivaa käyttäessäsi liota hiiva lämpimään piimään. Vastaavasti kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita 2 pussia (á 11g) kuivahiivaa pieneen määrään jauhoja ja vasta sitten lämmitettyyn piimään.


Hienonna huhmaressa fenkolin- ja aniksensiemeniä hiukan. Lisää piimän sekaan suola, pomeranssinkuori,
fenkolin- ja aniksensiemenet hienonnettuna, siirappi sekä rusinat. Jos olet niitä ihmisiä, jotka eivät voi sietää rusinoita, niin ne voi jättää hyvin poiskin. Lisää molempia jauhoja noin puolet ja sekoittele taikinaa voimakkaasti, joko käsin tai yleiskoneessa, jotta saat taikinaan hyvän sitkon alun. Lisää sitten jauhoja pieni määrä kerrallaan koko ajan alustaen samalla.

Koskaan ei kannata humauttaa koko ohjeessa ilmoitettua jauhomäärää kerralla. Aina voi lisätä jauhoja, mutta pois niitä on vaikea saada. Alusta taikina, mutta jätä se kuitenkin melko pehmeäksi ja tarttuvaksi. Peitä taikinakulho leivinliinalla tai puhtaalla muovipussilla ja jätä nousemaan lämpimään paikkaan n. 1/2 tunniksi.

Voitele leipävuoat kevyesti. Jaa kohonnut taikina leivinpaperoidun ja jauhotetun työtason päällä kolmeen osaan tarvittaessa jauhoja apunasi käyttäen ja painele taikina leipävuokiin. Peitä ja anna taas kohota n. 30-45 minuuttia.

Laita uuni ajoissa lämpenemään 225-asteeseen. Kun leivät ovat kohonneet, paista niitä uunissa hiukan keskitasoa alempana noin 1/2 tuntia. Voitele leipien päälliosa paistoajan puolivälissä siirappivedellä, jossa on siirappia ja vettä suhteessa 50/50. Tarvitset sitä reilut 1/2 desiä yhteensä. Voitele lopulla leipien pinta uunista oton jälkeen.

Kun leivät ovat paistuneet, nosta ne ritilälle jäähtymään ja peitä leivinpaperilla ja liinalla. Kääri jäähtyneet leivät yksitellen folioon. Leivät säilyvät hyvänä melko pitkään, jos säilytät niitä foliossa jääkaapissa. Yksi kannattaa pitää lämpimässä tai ottaa ajoissa lämpenemään, koska jääkaappikylmänä se ei ole niin hyvää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti