torstai 12. joulukuuta 2013

Puolukkaunelma

Suklaata sisältävä brownie -pohja, mascarponea, kermaa... voiko siitä muuta tulla kuin unelmainen juustokakku. Siispä ristin tämän Puolukkaunelmaksi. Puolukka antaa kivasti twistiä suklaalle ja taittaa makeutta. Tämä kävisi hyvin jouluna jälkiruoaksi/kahvin kanssa tarjottavaksi. Kakku voi hyvin odottaa täysin valmiina kylmässä tarjoamista.


PUOLUKKAUNELMA (n. 24 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan)

Brownie -pohja:
115 g voita, huoneenlämpöistä
60 g tummaa suklaata
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa (pieniä)
1,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
3 dl kermaa
1,5 dl sokeria
1/2 prk kermarahkaa
1 prk/250 g Mascarponea
3 dl makeutettua puolukkahilloa/-hyytelöä
4 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
2 rkl vettä

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla pingottamalla pohjan ja reunan väliin leivinpaperi tei leikkaa vuoan pohjalle pyöreä vuoan pohjan kokoinen leivinpaperipala.

Brownie -pohja:
Sulata paloiteltu suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Kun suklaa on sulanut, ota pois levyltä, lisää sokeri ja vaniljasokeri. Lisää sitten munat yksitellen sekoittaen välillä.

Sekoita vehnäjauhot suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n.15 minuuttia (minulla kesti 13 minuuttia). Pohjan on tarkoitus jäädä brownielle tyypillisesti hiukan tahmeahkoksi, joten älä paista sitä liikaa.

Irroita irtopohjavuoan reunus ja pese se, sekä anna pohjan jäähtyä.

Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää muut täyteaineet paitsi vesi ja llivatelehdet ja sekoita tasaiseksi.

Purista liivatelehdistä vesi pois käsissäsi ja liota ne kattilassa tai mikrossa kuumentamasi veden sekaan.
Liruttele liivateliemi täyteseoksen joukkoon koko ajan samalla hiljaisella vatkaten, jotta liivateseos sekoittuu hyvin täytteeseen.

Kiinnitä nyt takaisin irtopohjavuoan reunus, jossa sinulla on brownie -pohja ja voitele ohuesti öljyllä irtoreunus, jotta juustokakku irtoaa kauniisti hyydyttyään. Voitelun voi jättää poiskin halutessaan.

Kaada täyte brownie -pohjan päälle ja kopauta pöytää vasten vuokaa pari kertaa, jotta täyte tasoittuu ja saat mahdolliset ilmakuplat pois.

Hyydytä kylmässä peitettynä vähintään 3 tuntia tai vaikka yön yli.

Tarjolle laitettaessa, vedä veitsellä täytteen ja reunan välistä varovasti koko matkan, jotta irtoreunus irtoaa kauniisti. Poista pohja ja irtoreunus ja koristele kakku halutessasi.

Koristele makusi mukaan tai kuten kuvassa
Kermavaahtoa ruusukkeina ja nauhana kakun päälliosaan pursotettuna
Sulatetulla Candy Meltsillä tehtyjä suklaakoristeita
Pinkkiä koristesokeria

VINKKI ERITYISESTI JOULUA AJATELLEN:

Vaihda brownie -pohja keksipohjaan, jonka teet piparkakuista, saat vielä jouluisemman makumaailman:
170 g piparkakkuja
 70 g voita

Murskaa piparkakut monitoimikoneessa tai  vaihtoehtoisesti voit myös murskata keksit esim. muovipussissa kaulimella. Lisää sulatettu voi keksimurskeen joukkoon.

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin levinpaperi. Voitele vuoan reunat kevyesti öljyllä, jotta juustokakku irtoaa kauniisti vuoasta hyydyttämisen jälkeen. Painele keksiseos tasaisesti vuoan pohjalle. Laita kylmään täytteen teon ajaksi.

Tee täyte ja muut vaiheet samoin kuin brownie -pohjaisen kakun ohjeessa.

Jos sinulla on kokonaisia puolukoita pakastimessa, ne kävisivät loistavasti koristeeksi joulukakkuun kermaruusukkeiden päälle aseteltuna. Laita puolukat suoraan pakkasesta n. 15 minuuttia ennen tarjoilua kakun päälle.




2 kommenttia:

  1. Vitsi, että ollaan saatu suht samanlainen idea! :)
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/09/puolukkajuustokakku-brownies-pohjalla.html

    Sulla on ihania juttuja täällä blogissa! Olen jo jonkin aikaa täällä pyörinyt ja täällä on vaikka kuinka paljon ihasteltavaa! :) Googlen kautta eksyin tänne, kun hain inspiraatiota kakkuhommiin ja tulen kyllä toistenkin. Mutta hetken vielä tutkin sun arkistoja, että mitä kaikkea täältä löytyykään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti heti käydä kurkkaamassa sun vastaavaa kakkua :). No joo, oli todellakin hyvin samanlainen.

      Kiitos! Ja kiitos samoin, sulla näyttäää olevan ihana blogi. Täytyypäs tutkiskella sitä tarkemmin. On hassua, että monia kivoja blogeja löytää nimenomaan ihan sattumalta. Blogeja kun on niin mahdoton määrä nykyään.

      Leivontailoa! -Raili

      Poista