lauantai 28. joulukuuta 2013

Marenkikakku Mascarponekermalla

Marengin makeutta tässä kakussa taittaa Mascarpone sekä passionhedelmät ja granaattiomenan siemenet. Voit paistaa marenkipohjat aiemmin ja esivalmistella päälle tulevat hedelmät ja tehdä Mascarponevaahdon aiemmin, mutta kakku pitää kuitenkin koota vasta hetkeä ennen tarjoilua, jotta marenki ei pehmene liikaa. Melko näppärä vierastarjottava kuitenkin, koska kokoamisessa ei mene kuin hetki.MARENKIKAKKU (2 kpl n. 22 cm pohjaa + pikkumarenkeja kakun koristeeksi n. 10 kpl)

5 munanvalkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
2,5 dl sokeria (mielellään erikoishienoa Siro-sokeria)
1 rkl maissitärkkelystä

Laita uuni kuumenemaan 100-asteeseen, kiertoilmauuni 80-asteeseen. Jos sinulla on kiertoilmauuni, ota kaksi leivinpaperiarkkia ja piirrä niihin vaikka lautasen avulla molempiin samankokoinen ympyrä kynällä. Käännä leivinpaperit, jotta kynällä piirretty ympyrä jää alapuolelle (mutta sen on siis tarkoitus näkyä läpi). Tavallisella uunilla paistettaessa pohjat olisi hyvä saada samalle pellille mahtumaan, eli piirrä yhdelle leivinpaperille kaksi ympyrää. Tai paista 1 pohja kerrallaan.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Säästä keltuaiset johonkin muuhun käyttöön. Vatkaa valkuaisia ja valkoviinietikkaa, kunnes saat jämäkän marengin aikaiseksi. Helpoiten se käy yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sitten sokeria pienissä erissä koko ajan samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää.

Lisää lopuksi maissitärkkelys siivilän läpi ja nostele se nuolijalla marengin sekaan.

Levitä lusikalla marenki ympyränmuotoon, kahden aiemmin valmistelemasi leivinpaperin päälle piirtämäsi ympyrän sisään. Jätä marenkia noin 2-3 rkl levittämättä ja siirrä se pursotuspussiin. Pursota tyllan kera tai ilman tyllaa pieniä marenkihuippuja pyöreiden marenkipohjien viereen, jotta saat ne kypsennettyä pohjien kanssa samaan aikaan. Nämä pikkumarengit tulevat kakun päälle koristeeksi.

Paista marenkeja kiertoilmalla kahdessa tasossa tai tavallisessa uunissa alatasossa 1,5 h ja sammuta sitten uuni ja jätä marengit uuniin. Anna niiden jäähtyä kokonaan uunissa.

Täyte + kakun päälle

3 dl kuohu-/vispikermaa
1 prk Mascarponea (250 g)
2 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria

1 mango
1 granaattiomena
3 passionhedelmää

Vatkaa kerma ja Mascarpone keskenään vaahdoksi ja mausta vaahto vaniljasokerilla ja tomusokerilla. Koska marenki on tosi makeaa, tämä ei mielestäni kaipaa paljoa makeutusta.

Paloittele mango pienenehköiksi kuutioiksi. Pyöritä granaattiomenaa pöytää vasten, jotta siemenet irtoavat helpommin. Leikkaa granaattiomena puoliksi ja kopista siemenet ulos napauttamalla puolikasta kuoren päältä vaikka puukauhalla. Granaattiomenasta käytetään vain siemenet eikä välikalvoja. Valkoiset välikalvot ovat kitkeränmakuisia, joten tarkista, ettei niitä tule siemenien sekaan. Granaattiomenan mehu on hyvin värjäävää, joten kannattaa pyyhkäistä mahdolliset roiskeet työtasoilta pois samantien. Puolita passionhedelmät ja jätä kaikki valmistellut hedelmät hetkeksi odottamaan.

Laita tarjoilulautaselle lusikallinen mascarponevaahtoa ja levitä sitä hiukan. Se "liimaa" pohjan tarjoilulautaseen kiinni, jolloin kakkua on helpompi leikata. Laita toinen marenkilevyistä tarjoilulautaselle ja levitä sen päälle noin puolet mascarponekermasta. Lisää toinen marenkilevy täytteen päälle ja levitä loput mascarponekermasta sen päälle. Tee lusikalla huippuja mascarpone -vaahtoon.

Ripota kakun päälle nyt ensin mangokuutiot ja sitten granaattiomenan siemenet. Kaavi pikkulusikalla passionhedelmän sisustat kakun päälle sinne tänne.

Nostele päällimmäiseksi vielä pikkumarengit. Kakku kannattaa syödä melko nopeasti täytön jälkeen, koska marenki pehmenee melko nopeasti.Minulla kävi vahingossa niin, että unohdin laittaa pikkumarengit kakun päälle ;-). Huomasin vasta kun kakusta oli jo leikattu maistiaispalat, että jotain unohtui. Nopeasti siis pikkumarengit vielä kakun päälle, jotta sain muutaman kuvan kakusta sellaisena, kuin sen piti olla. Siksi kakku siis aika erinäköinen eri kuvissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti