lauantai 8. maaliskuuta 2014

Naistenpäivän suklaakakku



Hyvää Naistenpäivää! Tällä amerikkalaistyylisellä kakulla kelpaa juhlistaa Naistenpäivää ja siinä toteutuu hyvin sanonta more is more. Meheviä suklaapohjia on 3, täytteenä on suolakolaa, marshmallow - täytettä ja päällä vielä maito- ja tummaa suklaata sisältävä tuorejuusto-voikuorrutus. Kakku on halkaisijaltaan melko pieni, mutta koska se on aika korkea ja niin tuhtia, siitä riittää pieni siivu kerrallaan.

Kakkupohjat olisi parasta paistaa 20-22 cm halkaisijaltaan olevissa vuoissa niin, että sinulla olisi 3 pyöreää halkaisijaltaan samankokoista vuokaa. Ainakin 22-senttisessä vuoassa paistettuna pohjat olisivat valmiiksi sopivan ohuita. Itse paistoin kakkupohjat 2:ssa erässä, 18 senttiä halkaisijlataan olevissa vuoissa. Eli 2 kakkupohjaa kerrallaan, ja minulle jäi sitten yksi puolikas pohja vielä yli. 18-senttinen vuoka on sen verran pieni halkaisijaltaan, että pohja on leikattava ohuemmaksi, jotta kakusta ei tule liian kuiva, koska sitä ei kostuteta. Kakkupohja on mehevähkö ja kunhan sitä ei ylipaista, se oli ok ilman kostutustakin. Jos kuitenkin pidät hyvin kosteasta kakusta, voit kostuttaa kakkupohjia kevyesti esim. sokerisiirapilla tms.

Kakun täytteeksi tein Hembakat -lehdestä Roy Faresin ohjeella suolaisen kolakastikkeen (jossa glukoosin vaihdoin hyvällä menestyksellä glukoosisiirapiksi) ja hyvin, hyvin paljon soveltaen samasta ohjeesta Marshmallow -täytteen. Lehdessä olevassa ohjeessa oli käytetty mm. valmista Marshmallow -fluffia, jota saa kaupasta purkissa, mutta tottakai minun piti tehdä marhsmallow -fluff itse, kun löysin siihen ohjeen. Jos haluat päästä helpommalla, käytä kaupan valmista Marshmallowfluffia. Kakussa on aika paljon vaiheita, mutta kakkupohjat on helppo leipoa. Niihin käytin omaa suklaa cupcaken ohjettani ja hyvinhän se taipui kakkuunkin. Lisäksi kakun täyttö ja koristelu on nopeaa.





NAISTENPÄIVÄN SUKLAAKAKKU (n. 15 hengelle)

Kakkupohjat ( 3 kpl)
6 dl sokeria
5 dl + 4 rkl vehnäjauhoja
2 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
4 kananmunaa
3 dl kermamaitoa
2 dl (hiukan vajaa) (rypsi)öljyä
 2 tl vanilja-aromia
3 dl kiehuvaa vettä johon sekoitettu 1 sticki Nescafé Espresso -jauhetta
(tai hyvin vahvaa kahvia)

Suolainen kolakastike
50 g glukoosisiirappia
100 g sokeria (1 1/4 dl)
100 g kuohukermaa (1 dl)
30 g voita
suolaa

Itsetehty Marshmallowfluff
Ohje mukaeltu Brown Eyed Bakerin -sivuilta

HUOM! 1 cup=2,5 dl

3/4 cup sokeria
1/2 cup glukoosisiirappia
1/4 cup vettä
suolaripaus
2 munanvalkuaista
2 tl sitruunamehua
1 1/2 tl vanilja-aromia

Marshmallow -täyte
250 g voita, huoneenlämpöistä, mielellään suolatonta
150 g tomusokeria (n. 2,5 dl)
1 tl vaniljasokeria
koko marshmallow -fluff, jonka teit TAI  n. 195 g kaupan Marshmallowfluffia
2 rkl tummaa laadukasta rommia

Kuorrutus
Loput marshmallow -täytteestä
1 prk Philadelphia tuorejuustoa (maustamaton 200 g)
2 rkl tummaa laadukasta rommia
100 g tummaa suklaata (74 %)
50 g maitosuklaata
n. 1/4 dl tomusokeria

Tee ensin kakkupohjat:
Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Voitele samankokoiset pyöreät vuoat, mielellään 3 kpl, halkaisijaltaan 20-22 cm.
Jos teet pohjat pienemmässä kuin 22-senttisessä vuoassa, joudut varmaankin leikkaamaan pohjia ohuemmaksi. Tarkoitus on kuitenkin, että sinulla on kolme tasaista samanpaksuista pohjaa, jotka täytät ja päällystät. Kuten ylempänä kerroin, itselläni oli hyvin pienet 18-senttiset vuoat käytössä, joten leikkasin pohjat ohuemmiksi, ja minulle jäi sitten vielä pohjaa yli.

Mittaa kulhoon sokeri, jauhot, kaakao, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja vanilja-aromi. Sekoita ainekset keskenään.

Lisää jauhoseokseen munat, kermamaito ja öljy ja vatkaa niitä noin minuutin verran.

Kiehauta vesi ja sekoita siihen Espresso -jauhe. Lisää kahviseos taikinaan ja sekoita aineet keskenään.
Taikina on aika löysää, älä pelästy, että olet tehnyt jotain väärin. Sen kuuluu ollakin löysää.

Kaada taikinaa samanverran joka vuokaan ja paista 180-asteessa, kiertoilma 160-asteessa n. 20 minuuttia. Jos uunisi paistaa vähän epätasaisesti, vaihda noin puolessavälissä paistoaikaa vuoan paikkoja. Älä ylikypsennä pohjia, vaan kokeile tikulla niitä paistoajan loppupuolella. Mikäli tikkuun ei tartu taikinaa, ovat pohjat kypsät. Paista vielä hetki, mikäli tikkuun tarttui taikinaa. Anna pohjien jäähtyä vuoissa, ennen kuin kumoat ne. Jos kokoat kakun myöhemmin, säilytä pohjat tuorekelmulla vuorattuna, etteivät ne kuivu.

Tee seuraavaksi täytteet valmiiksi.

Itsetehty Marshmallowfluff:
Yhdistä sokeri, glukoosisiirappi, vesi ja suola kattilaan. Keitä silloin tällöin sekoittaen, kunnes karamellin lämpötila on 115-astetta.

Sillä aikaa kun karamelli kiehuu, vatkaa munanvalkuaiset ja sitruunanmehu mielellään yleiskoneessa (sähkövatkainkin käy), kunnes marenkiin muodostuu pehmeät huiput.

Kaada karamelli hitaasti marengin sekaan koko ajan samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes esos jäähtyy, eli noin 7-9 minuuttia, Lisää vatkauksen loppupuolella vanilja.


Kaavi todella tahmea massa kulhoon/rasiaan, jonka peität muovilla, ettei pinta kuivu. Tähän kakkuun menee tämä koko marshmallowfluff.

Suolainen kolakastike:
Lämmitä glukoosisiirappi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sokeri erissä ja sekoittele, kunnes sinulla on sileä kullankeltainen karamelli. Sekoita kerma sekaan hyvin varovasti erissä varoen polttamasta itseäsi, koska karamelli on todella kuumaa. Nosta pois levyltä ja lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla makusi mukaan, mutta laita kuitenkin melko paljon suolaa, koska sen on tarkoituskin maistua suolaiselta ja antaa hyvän säväyksen kakun makuun. Jätä jäähtymään.

Marshmallow -täyte:
Vatkaa voi, suurin osa tomusokerista ja vaniljasokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella kulhossa. Lisää marhsmallowfluff ja rommi ja vatkaa vielä kunnolla sekaisin. Tarkista paksuus ja lisää tarvittaessa vielä tomusokeria. Täyte saa olla paksuhkoa, mutta kuitenkin levittyvää.

Kuorrutus:
Sulata paloitellut suklaat samaan aikaan mikrossa kulhossa puoliteholla ensin 40 sekuntia, sekoita ja kuumenna vielä puoliteholla, kunnes suklaa on melkein sulanut. Ota pois ja sekoita tasaiseksi, lopun suklaan pitäisi silloin  sulaa joukkoon. Mikäli ei, kuumenna vielä ihan hetki mikrossa. Jätä suklaasula hetkeksi jäähtymään.

Vatkaa loppu marshmallow -täytteestä ja tuorejuusto suoraan jääkaapista keskenään kuohkeaksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja rommi ja vatkaa sekaisin. Lisää suklaasula ja vatkaa kuohkeaksi. Tarkista vielä paksuus ja lisää tarvittaessa vielä tomusokeria. Kuorrutus saa olla melko paksua, jotta se pysyy pursotettaessa muodossa.

Kakun kasaus:
Kokoa kakku suoraan tarjoiluvadille. Laita vadin suojaksi leivinpaperisuikaleet, jotka vedät vasta kakun täyttämisen ja koristelun jälkeen tarjoiluvadilta pois, jolloin tarjoiluvati jää siistiksi.

Laita tarjoiluvadille ensimmäinen kakkupohja. Levitä sen päälle kerros marshmallow -täytettä. Marshmallow -täytettä on tarkoitus jäädäkin aika paljon jäljelle, koska sitä käytetään myös kuorrutukseen. Valuta marshmallow -täytteen päälle suolaista kolakastiketta lusikan avulla.

Paina seuraava pohja päälle ja toista täyttö, kuten ensimmäisen pohjan kanssa.

Paina viimeinen kakkupohja kanneksi ja painele kakkua varovaisesti päältä, jotta saat tiiviit kerrokset.


Kuorrutus:
Sulata paloitellut suklaat samaan aikaan mikrossa kulhossa puoliteholla ensin 40 sekuntia, sekoita ja kuumenna vielä puoliteholla, kunnes suklaa on melkein sulanut. Ota pois ja sekoita tasaiseksi, lopun suklaan pitäisi silloin  sulaa joukkoon. Mikäli ei, kuumenna vielä ihan hetki mikrossa. Jätä suklaasula hetkeksi jäähtymään.

Vatkaa loppu marshmallow -täytteestä ja tuorejuusto suoraan jääkaapista keskenään kuohkeaksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja rommi ja vatkaa sekaisin. Lisää suklaasula ja vatkaa kuohkeaksi. Tarkista vielä paksuus ja lisää tarvittaessa vielä tomusokeria. Kuorrutus saa olla melko paksua, jotta se pysyy pursotettaessa muodossa.

Levitä kakun päälle ja reunoille ohut kerros kuorrutetta ja laita kakku sitten mielellään kylmään n. 15 minuutiksi.


Koristele kakku mieleiseksesi lopulla muorrutuksella. Jos haluat tehdä kakkuun vastaavanlaisen ruusupursotuksen, joka minulla on kuvissa, lusikoi loppu kuorrutus pursotinpussiin, jonka päässä on M1 tylla, eli 6 sakarainen avoin tähtitylla. Pursota vieri viereen ruusuja niin, että aloitat pursottamaan ruusua keskeltä ja teet ympyrän pursottaessasi. Voit tehdä erikoikoisia ruusuja, jolloin saat pinnasta elävämmän näköisen.

Nykäise lopuksi varovasti kakkuvadin suojana olleet leivinpaperisuikaleet pois. Jos kakku ei mene kerralla, säilytä sitä kylmässä, mutta ota se noin puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta täytteet ja kuorrutus kerkeävät hiukan lämmetä.

Löysin tämän omasta mielestä ihanan turkoosin käsinmaalatun Toscanalaisen jalallisen kakkuvadin Porvoosta Kretuliini -nimisestä liikkeestä. Tämä on niin suuri halkaisijaltaan, että siihen mahtuisi melko suurikin kakku. Heh, näin ne maut menevät ristiin, mieheni ei ollut tästä kakkuvadista lievästi sanottuna yhtä innoissaan kuin minä. No, makuja on monenlaisia. Mutta kakku, se maistui miehelleni oikein hyvin :-).


2 kommenttia:

  1. Näyttääpäs kerrassaan herkulliselta! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-). Kakku kyllä hupenikin meidän nelihenkisen perheen kesken aika nopeasti, joten ainakin oman perheen mielestä oli herkullista. -R-

      Poista