sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Minisuklaakakut



Viime Ravintolapäivään tein luottosuklaakakkureseptilläni suklaakakut vaihteeksi minikokoisena. Aika kivoja niinkin, varsinkin kun haluaa tehdä isommalle porukalle tarjottavia. Blogiani seuranneet ovat varmaan huomanneet, että olen hiukan hurahtanut kaikkiin minikokoisiin tarjottaviin. Minikokoisena suklaakakut myös kypsyvät tosi nopeasti.

Paistoin kakut minimuffinsipellillä, jolloin kerralla sai uunissa paistettua 24 minikakkua. Kun minikakut kumoaa ritilälle heti paiston jälkeen, ne irtoavat helposti ja muffinsipellin pesaisun ja uudelleenvoitelun jälkeen pääsee paistamaan seuraavaa erää. Tällaisen alakuvassa näkyvän, yhden isomman kakun sijaan, joka paistetaan 26-28 cm halkaisijaltaan olevassa pyöreässä vuoassa, minikakkuja saa samasta taikinasta noin 50 kappaletta. Kesällä,  kun on reilusti tuoreita marjoja saatavilla, suosittelen kyllä tekemään tällaisen isomman kakun, johon saa lastattua paljon marjoja ja kuorrutuskin on hiukan erilainen eli valuvampi.


MNISUKLAAKAKUT ((n. 50 kpl minimuffinsipellillä paistettuna)

200 g tummaa suklaata (70 %), sulatettuna
200 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl ruokosokeria (tai 1,5 dl fariinisokeria ja 1,5 dl tavallista sokeria)
4 kananmunaa
2 tl espresso -jauhetta
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai halutessasi tavallisia vehnäjauhoja, jolloin kakku ei luonnollisestikaan sitten enää ole gluteeniton))
1 dl makeuttamatonta kaakaota (Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
4 rkl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista, kuitenkin paksua jogurttia)

Kuorrutus: koristelu:
2 dl vispikermaa
250 g Mascarponea
1,5 rkl tomusokeria
1,5 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristelu:
Tummaa suklaata, tuoreita/pakastevadelmia (kotimaisia)
Salted Caramel Saucea/Suolakaramellikastiketta
(sitruunamelissan/mintun lehtiä)

Minikakut:

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.

Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.  Voitele minimuffinsipellin kolot suihkaisemalla ne esim. vuokaspraylla.

Paloittele suklaa pienehköön astiaan ja sulata se mikrossa puoliteholla pari minuuttia. Jätä odottamaan.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella voi ja valitsemasi sokeri(t) vaahdoksi. 

Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, kaakao, espresso -jauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja vanilja keskenään.
Laita noin 1/4 jauhoseoksesta voi-sokerivaahtoon ja lisää 2 kananmunaa. Vatkaa  kunnolla sekaisin. Lisää loput jauhot ja munat ja vatkaa taas kunnolla. 

Nostele jogurtti seokseen sekaan nuolijalla. Lisää viimeiseksi sulatettu suklaa ja nostele se myös seokseen nuolijalla.

Lusikoi taikina pursotuspussiin tai todella tukevaan isohkoon pakastepussiin, leikkaa päähän/kulmaan pienehkö reikä ja pursota muffinipellin koloihin taikinaa melko täyteen asti. Paista uunin keskitasossa n. 10 minuuttia. Minulla sopiva paistoaika kiertoilmalla 165-asteessa oli 11 minuuttia. Minikakut saavat olla hyvin pehmeitä/alikypsiä, kun otat ne uunista. Kippaa minikakut samantien vuoasta ritilälle jäähtymään.

Pese muffinsipelti, kuivaa ja voitele uudestaan. Pursota seuraava satsi pellille, paista samoin loput.

Kuorrutus + koristelu:

Salted Caramel -kastike pitää tehdä ensin, jotta se ehtii hiukan jäähtyä. Sen voi tehdä jo viikko-pari aiemmin jääkaappiin ja hiukan lämmittää sitä ennen koristelua, jotta sen saa juoksevammaksi.

Mittaa kaikki kuorrutusainekset korkeaan kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimella hyväksi vaahdoksi. Lusikoi pursotuspussiin/tukevaan pakastepussiin, jonk apäähän/kulmaan olet virittänyt avoimen tähtityllan.

Pursota minisuklaakakun ylä- tai alapuolelle, valintasi mukaan, kuorrutuksesta ruusuke, lisää suklaasta lastuja, valuta Salted Caramel -kastiketta päälle ja paina vielä vadelma koristeeksi huipulle. Vihreä sitruunamelissan/mintun lehti sopisi vielä pisteeksi i:n päälle.

VINKIT:
Jääkaappisäilytyksen jälkeen, minisuklaakakut kannattaa ottaa noin 20 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta suklaakakku pehmenee sopivasti.

Nämä voi hyvin pakastaa koristeltuna, sulavat melko nopeasti tarjoilukuntoon. Älä kuitenkaan pakasta uudestaan kerran pakastettua vadelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti