tiistai 5. elokuuta 2014

Mustikka- ja Mascarpone-rahka-mustikkapullat

Perheen pullahiiren iloksi meillä tehdään yleensä mustikkapiirakkaa myös pullapohjaisena. Tällä kertaa päätin tehdä piirakan sijaan mustikkapullia kahdenlaisella täytteellä. Toisissa on täytteenä vain mustikoita ja toisissa mascarpone-rahka-mustikka -täyte. Oma ehdoton suosikkini oli nuo mascarpone-rahka-mustikka -täytteiset pullat, jotka toivat mieleen paistetun mustikka-juustokakun, nam.



Kumpikohan näistä mahtaisi olla sinun suosikkisi? Tämä perinteinen mustikkapulla...


vai tämä Mascarpone-rahkamustikkapulla? Kun teet samasta taikinasta molempia pullia, pääset testaamaan oman suosikkisi.


Molemmat pullat tehdään siis samasta taikinasta, jolloin niitä tulee tästä taikinasta yhteensä 18 kpl, 9 molempia. Jos haluat tehdä vain toisia pullia, tuplaa täytteen määrä, koska täytteet on laskettu 9:lle pullalle.

Ohje pätee muilta osin molempiin pulliin, vain täyte on erilainen.

MUSTIKKA- JA MASCARPONE-RAHKA-MUSTIKKAPULLAT (YHT. 18 KPL - 9 KPL MUSTIKKA- JA  9 KPL MASCARPONE-RAHKA-MUSTIKKAPULLAA)

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (11 g) TAI 1/2 palaa tuorehiivaa
1 rkl kardemummaaa
1 kananmuna (puolet taikinaan, puolet voiteluun)
ripaus suolaa
1 dl voita tai margariinia
1 dl sokeria
6,5-7,5 dl vehnäjauhoja

n. 2,5 dl mustikoita, määrä riittää molempiin pulliin
vajaa rkl hillomarmeladi-sokeria mustikoiden sekaan

MASCARPONE-RAHKATÄYTTEISET MUSTIKKAPULLAT ( 9 kpl)

Täyte:
1 dl mascarponea
1 dl kermarahkaa
1 dl kuohukermaa
0,5dl sokeria
1 tl vaniljaa
1/2 kananmunasta

+ osa sokeroiduista mustikoista

Tee ensin peruspullataikina. Kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja vasta sen jälkeen 42-asteiseen maitoon (eli kädenlämpöistä lämpimämpään). Vastaavasti tuorehiivaa käyttäessäsi, liota tuorehiiva 37-asteiseen maitoon (kädenlämpöiseen).

Laita kananmuna kuppiin tai lasiin ja lisää ripaus suolaa sekaan. Suola rikkoo munan rakenteen, jolloin voiteluvaiheessa sillä on helpompi voidella. Sekoita haarukalla ja kaada sitten puolet munasta maitoseokseen ja säästä loppuosa pullien voiteluun. Peitä voiteluun säästetty kananmuna vaikka pakastepussilla, ettei kananmuna kuoretu ja kuivahda, ennen kuin voitelet sillä pullat. Lisää kardemumma, sokeri ja osa jauhoista. Alusta joko yleiskoneessa tai käsin hetken aikaa. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja alusta taikinaa. Lisää pehmeä rasva melko loppuvaiheessa ja lisää jauhoja sitten vielä sen verran, että saat taikinasta sopivan, melko pehmeän taikinan.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa peitettynä n. 20-30 minuuttia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpaperoidulle alustalle ja muodosta siitä tasapaksu pötkö. Leikkaa pötkö n. 18 samankokoiseen palaan ja pyörittele ne pyöreiksi pulliksi leivinpaperoiduille pelleille kohoamaan.

Kohota pullia peitettynä lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan, 205-asteeseen, kiertoilma 185-asteeseen. Tee sillävälin pullien täytteet.


MUSTIKKAPULLAT (9 KPL)

Kun pullat ovat kohonneet, paina muutamaan pullaan kerrallaan jauhotetulla lasilla syvennys ja lusikoi syvennykseen noin ruokalusikallinen sokeroituja mustikoita. Katso loppuohje alempaa.



MASCARPONE-RAHKATÄYTTEISET MUSTIKKAPULLAT ( 9 kpl)

1 dl mascarponea
1 dl kermarahkaa
1 dl kuohukermaa
0,5dl sokeria
1 tl vaniljaa
1/2 kananmunasta

Sekoita kaikki täyteaineet keskenään haarukalla sekaisin.

Täytteen päälle
n. 1 dl mustikoita

Kun pullat ovat kohonneet, paina muutamaan pullaan kerralla jauhotetulla lasilla syvennys ja lusikoi syvennykseen ensin noin ruokalusikallinen täytettä ja ripottele mustikoita täytteen päälle.

Loppuohje pätee taas molempiin pulliin:

Kiertoilmalla voit paistaa molemmat pullapellit samaan aikaan, tavallisella uunilla keskitasolla pelti kerrallaan. Jos siis paistat tavallisessa uunissa, tee vain yksi pellillinen kerrallaan valmiiksi ja tee toinen pellillinen valmiiksi vasta juuri ennen uuniin laittoa.

Voitele pullien reunat taikinasta ylijääneellä munalla ja paista pullia n. 15 minuuttia 205-asteessa, kiertoilmalla 185-asteessa. Nosta valmiit pullat ritilälle jäähtymään.


Mustikoista on ihana tehdä kaikenlaista, mutta muistathan nauttia näistä supermarjoista myös ihan sellaisenaan. Pakastetut mustikat kun eivät valitettavasti ole samanmakuisia kuin tuoreet mustikat, varsinkaan ihan sellaisenaan syötynä. Onneksi pakastetuista mustikoista kuitenkin saa tehtyä vaikka mitä herkkuja sitten talvella.



2 kommenttia:

  1. Rahkaversioita tein eilen ja toin tänään töihin loman kunniaksi. Tosi hyvä toi täyte, ei niin tuhti vaan pehmeä sopii täydellisesti noiden mussukoiden kanssa! :) Iirikselle tietysti munattomana versiona ja hyvin onnistui nekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidit täytteestä, meidänkin perheen pullahiiret on hyväksynyt sen. Mascarpone antaa tosiaan moneen paikkaan ihan omanlaisensa maun. Ja hyvää lomaa :), nythän ne ilmatkin juuri sopivasti paranivat.

      Poista