maanantai 20. lokakuuta 2014

Halloween -marengit



Koska rakastan juhlia ja niiden järjestelyä, halloweenin lähestyminen innostaa minua aina tekemään erilaisia teemaleivonnaisia. Näitä marenkeja voi tarjoilla sellaisenaan tai niitä voi tarjoilla esimerkiksi jäätelöannoksen osana tai niillä voi koristaa erilaisia leivonnaisia. Marengit voivat odotella valmiina useampi päivä ennen käyttöä, mutta ne kannattaa painaa cupcakeihin/kakkuun tai muihin leivonnaisiin/jälkiruokiin vasta hiukan ennen tarjoilua, koska marenki pehmenee kosteassa hyvin nopeasti. Syötävät koristeet ovat siitä(kin) kivoja, etteivät ne jää nurkkiin pyörimään ja keräämään pölyä.

Ja itsetehdyt marengit ovat mielestäni  paljon parempia kuin kaupan valmiit marengit. Jos et ole koskaan tehnyt itse marenkeja, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ne ovat helppoja tehdä, kunhan muistaa muutaman perusasian: Valkuaisen seassa ei saa olla yhtään keltuaista, kulhojen ja vatkainten tulee olla rasvattomia (teräskulho on parempi kuin muoviset, koska siihen ei jää helposti rasvajäämiä), valkuaisia pitää vatkata tarpeeksi, muttei liikaa, sokeri kannattaa lisätä pienissä erissä ja marengit kannattaa paistaa tarpeeksi alhaisessa lämmössä, jotta ne eivät ruskistu (ellet sitten halua niihin väriä). Marengit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä hyvin ainakin viikon.

Kun haamuja pursottaessasi teet niistä hiukan erilaisia muodoltaan ja kooltaan, saat niihin vielä enemmän ilmettä ja ne ovat monikäyttöisempiä. Haamuihin saat tehtyä helposti silmät/suuaukon kastamalla puisen grillitikun tasaisen pään sulaan tummaan suklaaseen ja painamalla sen haamuun. Sitten annat vain hetken suklaan kovettua. Haamujengi kasassa...



Haamut ja kurpitsat ovat aika tyypillisiä halloweenin koristeaiheita ja näitä pursotettuja marenkeja olen nähnyt aiempina vuosina jenkkisivustoilla/blogeissa, ja nyt törmäsin samankaltaisiin söpösiin kurpitsamarenkeihin Dr. Sugar -blogissa täällä. Siitä se idea oikeastaan lopullisesti sitten kurpitsamarenkeihin lähti, tosin marenkiohjeeni ja tekotapani on hiukan erilainen kuin tuolla blogissa.

HALLOWEEN -MARENGIT (n. 2 pellillistä marenkeja, riippuen niden koosta)

5 munanvalkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
2,5 dl sokeria (mielellään erikoishienoa Siro-sokeria)
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl vanilja-aromia
(pasta- eli geelielintarvikeväriä, jos haluat värjätä marenkeja, kurpitsaan oranssia ja vihreää)

Laita uuni kuumenemaan 100-asteeseen, kiertoilmauuni 80-asteeseen ja leivinpaperoi pari peltiä.

Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa kaksi peltiä kerrallaan. Tavallisella uunilla paistettaessa, paista pelti kerrallaan.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Säästä keltuaiset johonkin muuhun käyttöön. Vatkaa valkuaisia ja valkoviinietikkaa, kunnes saat jämäkän marengin aikaiseksi. Helpoiten se käy yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sitten sokeria pienissä erissä koko ajan samalla vatkaten ja lopuksi vanilja-aroni ja vatkaa, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää.
(Marengit voi toki maustaa jollain muullakin halutessasi, esimerkiksi kaakaolla, lakritsijauheella, raastetulla sitruksenkuorella, piparmintulla tai muulla makuaineella).

Lisää lopuksi maissitärkkelys siivilän läpi ja pyöräytä pari kierrosta vielä. Jos haluat värjätä marenkia, tee se tässä vaiheessa, mikäli värjäät koko erän samanväriseksi. Jos värjäät useammalla värillä, siirrä valmista marenkia esim. juomalaseihin, joissa voit sekoittaa värit marenkimassaan ja värjää vasta valmis marenki. Vältä kovin voimakasta sekoitusta, ettei marengista poistu liikaa ilmaa.  Marengin värjäykseen ei kannata käyttää nestemäisiä värejä, koska ne löystyttävät liikaa marengin koostumusta. Pasta- eli geelivärit soveltuvat marengin värjäykseen hyvin. Jauhemaistakin väriä voi käyttää, mutta ihan niin hyvä se ei ole marengin värjäykseen kuin pastavärit.

Jos teet marenkeja vain yhdellä värillä, voit siirtää sen kerralla pursotuspussiin/tukevaan pakastepussiin. Muuten kannattaa varata useampi pursotuspussi/pakastepussi.

Haamut pursotin leikkaamalla pakastepussin kulmaan pienehkön aukon ja pursotin ne siitä suoraan leivinpaperille vieretysten. Kun haamu on sopivan korkuinen, vähennä painetta, jolloin saat päätettyä haamusi helpommin tasaisemmaksi Jos haluat osaan terävämmän huipun, kuten minulla osassa haamuista, jatka painetta samalla, kun nostat pursotuspusia ylöspäin.

Kurpitsat pursotin laittamalla pakastepussiin avoimen tähtityllan, pursotin oranssilla värillä kurpitsan ja sitten lisäsin kurpitsan kannan vihreästä marengista pursottamalla sen pienestä Minigrip -pussista, jonka kulmaan olin leikannut pienen reiän. Jos sinulla ei ole tyllaa, voit tehdä kurpitsoistasi pyöreämmän mallisia pursottamalla ne suoraan pakastepussin kulmaan leikkaamastasi reiästä.

Marengit eivät leviä paistaessa, joten ne voi pursottaa hyvin lähelle toisiaan.

Paista marenkeja kiertoilmalla kahdessa tasossa tai tavallisessa uunissa parissa erässä alatasossa 1 h (koosta riippuen) ja sammuta sitten uuni ja jätä marengit uuniin. Anna niiden jäähtyä kokonaan/lähes kokonaan uunissa, ennen kuin otat ne pois.

Säilytä valmiit marengit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

Eikös tule aika hauskoja cupcake -koristeistakin näistä - vai mitä tuumaat tästä haamu- ja kurpitsajoukkiosta?


Nämä cupcaket voi kuorruttaa valmiiksi ja sitten vain tarjolle asetettaessa painaa niihin marengit päälle. Nopeaa ja helppoa tarjoilutilanteessa. Minä tein sekä normaalikokoisia cupcakeja että mini cupcakeja. Silloin tietenkin myös koristeissa kannattaa varautua siihen, eli minikokoisia cupcakeja varten kannattaa tehdä pienempiä koristeita. Kuorrutusta tein kahta makua, toisen suklaakuorrutusta. toisen appelsiininmakuista kuorrutusta, joten sai helpolla lisää maku- ja värieroja. Näihin tein cupcaket ja kuorrutukset lonkalta, joten näihin en laita reseptiä, mutta blogini cupcake -osiosta löydät tarvittaessa paljon erilaisia cupcake -reseptejä.



Lähipäivinä blogiin tulossa vielä ainakin tämän toisen Halloween -aiheisen kakun ohje, jossa koristelussa käytetty haamumarenkeja.


Ja Juhlat: Halloween -osiosta löydät viime vuonna tekemiäni halloween - tarjoiluja...

EDIT/27.2.2017 Paistoit marengit sitten kiertoilmalla tai tavallisessa uunissa, paista kaikki marengit kerralla. Marenkimassan rakenne kärsii ja  läsähtää odottaessa

4 kommenttia:

  1. Nämä sinun halloween-leipomukset ovat kyllä upeita. Nuo haamu- ja kurpitsamarengit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan tosi hauskoja ja tuo pinjata-kakkukin tuossa alla, oijoi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina. Juhlia ei ole koskaan liikaa, joten on kiva, että halloween on alkanut saada enemmän jalansijaa Suomessakin. Saa sitten hassutella hiukan leipomuksissakin:).

      Poista
  2. Ihania! Katselin kanssa noita kurpitsa-marenkeja Dr.Sugar-blogissa ja ovat kyllä hauska keksintö :) Minäkin joskus tein haamuarmeijan ja oli hauska huomata, että kun aikansa haamuja katseli, tuntui, että jokaiselle syntyi oma persoona! Olivat niin eri näköisiä kaikki ;D
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/02/pienta-makeaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Taru. Pitipäs heti käydä katsomassa tuolta sun linkistä niitä tekemiäsi haamuja. Söpösiä :). Nyt täytyy kiiruhtaa salille sulattelemaan kaloreita, kun tuli syötyä eilen tekemääni kurpitsakakkua isohko pala jälkiruoaksi. Ehkei se kakku itsessään olisi ollut niin syntinen, mutta kuorrutuksen ja kakun kuorrutuksen päälle valutellun suolakinuskin ansiosta kylläkin. Mutta ai niin hyvää ;) (ohje tulee blogiin lähiaikoina). Kurpitsa on kyllä ihanaa myös leivonnassa.

      Poista