lauantai 18. lokakuuta 2014

Halloween pinjata-kakku






Tämä Halloween aiheinen kakku maistui mielestämme erehdyttävästi Fazerinalta suklaapohjien, -täytteen sekä -ganachen ja appelsiinikuorrutuksen ansiosta. Kun kakun sisältä vielä paljastui M&M´s Crispy -rakeita, joiden maku kävi hyvin yhteen kakun muiden makujen kanssa, tästä tykkäsivät kaikki kakkua maistaneet. Kakun pinjata-toteutus on helppo tehdä, mutta tarvitset 4 kakkupohjaa. jotta saat tehtyä sopivan kolon kakun sisälle tulevia karkkeja varten.

HALLOWEEN PINJATA-KAKKU (18 cm halkaisijaltaan oleva 4-kerroksinen kakku)

Kakkupohjat (2 kakkupohjaa, molemmat vuoat 18 cm halkaisijaltaan):
200 g tummaa suklaata (70 %), sulatettuna
200 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl ruokosokeria
4 kananmunaa
2 tl espresso -jauhetta
1 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta, jos haluat gluteenittomat kakkupohjat)
1 dl makeuttamatonta kaakaota (Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
4 rkl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista, kuitenkin paksua jogurttia)

Suklaakreemi:
50 g tummaa suklaata (n. 70 % kaakaopitoisuus)
100 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia tai Mascarpone)
1 dl tummaa makeuttamatonta kaakaota
2 rkl kuohukermaa

Appelsiinikreemi:
70 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl + n. 1,5 dl tomusokeria
100 g Mascarponea
3/4 (luomu)appelsiinin raastetusta kuoresta
3 rkl appelsiinimehua (appelsiinista puristettua)
1,5 rkl Cointreau -appelsiinilikööriä
vähän oranssia pastaelintarvikeväriä

Kostutus:
3 rkl kaakaota, jonka sekaan lisäät  2 rkl appelsiinimehua (appelsiinista puristettua, ei tölkkituoremehua)

Pinjata -osaan:
n. 2 dl ilman käärettä olevia pienehköjä karamelleja, minulla M&M´s Crispy -rakeita

Suklaaganache kakun päälle:
3/4 dl kuohukermaa
50 g tummaa suklaata (74 %)
50 g maitosuklaata
1 rkl voita

Kakun päällä olevaa kurpitsaa varten:
Kakkupohjista pinjatan karkkikoloa varten leikatut pyöreät ylijäämäpalat
vähän (2-3 rkl) appelsiinikreemiä
sokerimassaa/marsipaania kurpitsan päällystämiseen ja lehtien/kannan tekoon
(suht pieni määrä riittää. Itse värjäsin valkoista sokerikreemiä oranssiksi ja vihreän kahdeksi sävyksi)
(vihreää/ruskeaa tomusväriä kurpitsan pintaan tehosteeksi raitojen kohtaan)

Kakkupohjat:
Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa 2 x 18 cm:n irtopohjavuokien pohjat leivinpaperilla pingottamalla pohjan ja reunan väliin leivinpaperit. Voitele vuoan reunat ja pohjalla oleva leivinpaperi kevyesti.

Paloittele suklaa pienehköön astiaan ja sulata se mikrossa puoliteholla pari minuuttia. Jätä odottamaan.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella voi ja ruokosokeri vaahdoksi. 

Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, kaakao, espresso -jauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja vanilja keskenään.

Laita ruokalusikallinen jauhoseosta muanvaahtoon ja lisää yksi kananmuna. Vatkaa se kunnolla sekaisin. Lisää taas lusikallinen jauhoseosta ja yksi muna vatkaten. Toista sama, kunnes kaikki neljä munaa on lisätty. 

Lisää sitten loppu jauhoseoksesta ja jogurtti ja nostele ne seokseen sekaisin nuolijalla. Lisää viimeiseksi sulatettu suklaa ja nostele se myös seokseen nuolijalla.

Lusikoi taikina tasaisesti kakkuvuokiin ja paista uunin alatasossa n. 35 minuuttia. Minulla sopiva paistoaika oli kiertoilmalla 155-asteessa 37 minuuttia. Kakut saavat jäädä meheväksi paiston jälkeen, mutta niitä ei saa jättää liian kosteaksi, jotta leikatut kakkukerrokset pysyvät kasassa. Nosta kakut vuokineen ritilälle jäähtymään. Ne loppukypsyvät vielä hiukan uunista oton jälkeen ja kiinteytyvät jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä, mielellään seuraavaan päivään (peitä vaikka foliolla tai kakkukuvulla, kun kakku on jäähtynyt), ennen kuin leikkaat ne kahtia ja täytät ne.

Suklaakreemi:
Sulata suklaa varovasti mikrossa tai kattilassa.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi esim. sähkövatkaimella korkeareunaisessa kulhossa. Lisää tomusokeri ja sekoita ensin hiljaisella nopeudella, ettei se pöllyä kauheasti. Vatkaa hetki kovemmalla nopeudella.

Lisää jääkaappikylmä tuorejuusto ja  kaakao ja vatkaa taas ensin hiukan hiljempaa. Lisää lopuksi suklaa kuohukerma ja vatkaa sitten kovempaa vielä hetki.

Appelsiinikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi esim. sähkövatkaimella korkeareunaisessa kulhossa. Lisää 3 dl  tomusokeria ja sekoita ensin hiljaisella nopeudella, ettei se pöllyä kauheasti. Vatkaa hetki kovemmalla nopeudella.

Lisää jääkaappikylmä tuorejuusto, raastettu appelsiininkuori, appelsiinimehu ja Cointreau sekä tomusokeria ja vatkaa taas ensin hiukan hiljempaa ja lisää  sitten nopeutta. Tarkista kreemin koostumus ja lsiää tarvittaessa vielä hiukan tomusokeria ja vatkaa tasaiseksi. Kreemi saa olla aika napakkaa.

Kakun kasaus:
Leikkaa kunnolla jäähtyneet kakkupohjat kahtia, jotta saat 4 kakkukerrosta. Käsittele pohjia varoen, koska ne murenevat helposti.

Laita 1 kakkupohja tarjoilualustalle ja kostuta sitä kevyehkösti appelsiini-kaakaolla. Levitä kakun päälle kerros suklaakreemiä.

Leikkaa kahteen kakkupohjaan kakun keskustaan pyöreä aukko karkkeja varten. Kohdista aukko molemmissa pohjissa samaan kohtaan, jotta kun täytät kakun, karkkeja varten tuleva kolo on suht iso. Itse painoin lasilla tuon aukon kakkupohjiin. Aukko ei saa olla niin suuri, ettei kakku pysy hyvin kasassa, eli reunoille pitää jäädä jonkun verran kakkua.

Siirrä seuraavaksi varovasti toinen aukollinen kakkupohja ensimmäisen täytetyn kakkupohjan päälle. Älä kostuta aukollisia pohjia, jotta pohjat pysyvät kasassa, eivätkä ne anna karkkeihin kosteutta. Levitä suklaakreemiä tämän kakkukerroksen reunoille. Paina sitten toinen aukollinen kakkupohja edellisen päälle ja täytä sitten muodostunut kolo haluamillasi karkeilla. Levitä taas suklaakreemiä aukollisen kakkupohjan reunoille ja paina viimeinen (kokonainen) kakkupohja kanneksi päälle. Kostuta sitä kevyesti päältä ja anna kosteuden hetken imeytyä, ennenkuin levität kakun päälle ja reunoille suklaakreemiä. Parhaiten levitys onnistuu esimerkiksi palettiveitsellä. Laita kakku kylmään minimissään noin 15 minuutiksi.

Aukko voi olla suurempi, kuin minulla tässä kuvassa, mutta on tärkeää, että reunoille jää kuitenkin kerros kakkua, jotta kakku pysyy hyvin kasassa.  Eli tämän jälkeen laitoin päälle vielä kansiosan, joka oli ilman aukkoa.


Levitä kakun päälle ja reunoille seuraavaksi appelsiinikreemiä kerros, laita kakku taas kylmään noin 15 minuutiksi. Helpoiten saat tasaisen kerroksen levittämällä appelsiinikreemiä kahdessa erässä, välillä kakku kylmässä käyttäen. Jos haluat skipata tuon toisen levityskerran, levitä kreemiä kerralla paksumpi kerros. Jos levität kreemin kahdessa erässä, levitä vielä viimeinen kerros appelsiinikreemiä kakun päälle ja reunoille ja laita kakku taas hetkeksi kylmään, ennen suklaaganachen levitystä ja koristelua.

Jos haluat tehdä kakun päälle kurpitsan koristeeksi:
Murustele kakkupohjista ylijääneet leikatut ympyrät, jotka jäivät, kun leikkasit karkkeja varten kolon. Sekoita kakkumuruihin vähän applesiinikreemiä, jotta saat koossapysyvän pallon aikaiseksi.

Muotoile palloa hiukan matalammaksi painamalla sitä kämmentemn välissä.

Levitä pallon päälle hiukan appelsiinikreemiä sokerimassan/marsipaanin tarttuma-alustaksi.

Kauli oranssista massasta, tarvittaessa tomusokeria apunasi käyttäen, pyöreä hiukan kurpitsaa suurempi pala ja nosta se kurpitsan päälle. Tasoittele reunat ja painele massa kiinni kurpitsaan.

Tee kurpitsaan veitsen/marsipaanityökalun avulla pystysuorat painanteet koko pallon ympäri, jotta saat pallon enemmän kurpitsaa muistuttavaksi.

Paina kurpitsan päälle pieni kolo ja kiinnitä siihen kanta sekä halutessasi lehtiä/kärhöä vihreästä massasta.

Voit vielä tehdä korostuksia esimerkiksi ruskealla/vihreällä tomusvärillä pensselin avulla raitakohtiin.

Kurpitsa pysyi hyvin suklaaganachen päällä ilman erityistä kiinnitystä, kun sen laittoi kakun päälle, kun ganache oli vielä pehmeää.

Suklaaganache:
Paloittele/rouhi suklaat pieniksi paloiksi.

Kuumenna kerma mikrossa/kattilassa lähes kiehuvaksi,(ota pois levyltä, jos kuumensit kattilassa) lisää suklaapalat ja voi joukkoon ja anna seoksen olla sekoittamatta noin 5 minuuttia. Sekoita seos sitten tasaiseksi.

Kaada ganachea kakun päälle ja työnnä lusikalla ganachea kakun reunoille siellä täällä, jotta se valuu reunoja alas jonkun matkaa.

Koristelu:
Koristele kakku mieleiseksesi. Minulla on tulossa lähipäivinä lisää halloween -aiheisia postauksia, mm. toinen halloween -kakku, jossa koristeena on marengista tehtyjä koristeita.

Nosta tekemäsi kurpitsa kakun päälle, kun ganache on vielä pehmeää, niin kurpitsa kiinnittyy hyvin kiinni.

Minulla kakun päällä oleva pöllö on brownies, jonka leivoin pöllön mallisessa silikonivuoassa. Pursotin yksityiskohdat värjätyillä tomusokerikuorrutuksilla. Pöllö seisoo tukevasti kakun päällä pystyssä brownien pohjaan painettujen kolmen puisen grillitikun ansiosta. Lyhensin tikut, työnsin ne varovasti brownien pohjaan ja painoin pöllön kakkuun kiinni.


Älä peitä kakkua, jos teet sen aiemmin ja käytit koristeena sokerimassaa tai marsipaania, koska varsinkin sokerimassa sulaa peitettynä melko nopeasti. Marsipaani kestää hiukan paremmin, mutta sekin hikoilee ikävästi peitettynä.

Pahoittelut heikoista kuvista. Nyt on illalla jo niin pimeää, että oli pakko käyttää keinovaloa ja lisäksi tummien ja vaaleiden värien kontrasti kakussa vaikeutti kuvausta. Siksi osassa kuvista tausta on musta, osassa valkoinen...

Tämä oli nyt tehty halloween -koristeluilla, mutta samalla pinjata -idealla voit tehdä vaikka hauskan synttärikakun lasten syntymäpäiville koristelemalla sen eri tavalla.

6 kommenttia:

  1. Ihan mieletön! Om nom nom nom nom! Oon suunnitellut halloweenherkkuteemaista postausta blogiini, saisinko mä käyttää kuvituksena yhtä tämän postauksen kuvista ja linkittää oheen, että ohje löytyy täältä sun blogista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos AnniinaK :). Ilman muuta saat käyttää kuvaa kakusta, kunhan tosiaan linkität sen blogiini. Mulla on muuten tulossa pari muutakin halloween -aiheista herkkua lähipäivinä blogiin...

      Poista
  2. Ihan mahtava ja hauska! Kuvista näkee, että kakku on kostea ja mehukas :)
    Mun mielestä sun kuvat kakusta on hyviä, mutta tiedän tuon taistelun valon kanssa näin syksyllä ja talvella. Itsekin olen jo joutunut turvautumaan keinovaloihin ja sen kyllä huomaa kuvista...

    VastaaPoista
  3. Kiitos Taru. Niin, kyllä kuvausten kannalta luonnonvalo olisi ainoa oikea, mutta minkäs mahtaa, kun asutaan täällä pohjoisessa, missä kesä ja valoisa aika on niin kortilla.

    VastaaPoista
  4. Tuohan on aivan mielettömän nerokas idea, että laittaa kakun sisään karkkeja tai mitä tahansa muuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps :), idea pinjata -kakusta on kiva. Tosin en voi ottaa tällaisen pinjata -kakun keksimisestä kunniaa itselleni, kun olen aiemmin nähnyt kuvia kakuista, joiden sisältä paljastuu karkkeja.

      Poista