torstai 2. lokakuuta 2014

Townie (1/2 tart, 1/2 brownie) - puoliksi piiras, puoliksi brownie

Cronutin jälkilöylyissä syntyy suuressa maailmassa monenlaisia leivontahybridejä, kuten tämä Townie, jonka kehitti  Bea Vo/Bea’s of Bloomsbury -leipomossa Lontoossa, vastaiskuksi Cronutille. Ja kuuluu tämä leivonnaishitti levinneen jo Jenkkeihinkin. Towniessa yhdistyy rapea piiraspohja tahmeaan brownieen. Muistuttaa siis melko pitkälle Brookieta/Brooksteria, jossa brownie ja Cookie vastaavasti yhdistyvät. Kun kaksi hyvää herkkua ymppää yhteen, eihän siinä kovin pahasti voi mennä metsään.

Nää oli ihania! Suosittelen lämpimästi (... toinen menossa teen kanssa juuri tätä kirjoittaessa). Siis toisin sanoen vaarallisen hyviä, erityisesti jos pidät suklaata sisältävistä leivonnaisista. Hyvä brownie kuuluu omiin leivonnaissuosikkeihin ja lisäksi pidän pienistä rapeapohjaisista piiraista. Rapea piiraspohja pitää näissä leivonnaisen kasassa, vaikka jättää brownien hyvin pehmeäksi. Tietenkin, jos pidät kiinteämmästä browniesta, voit paistaa niitä hiukan kauemmin.


Bea Von sanotaan muuten olevan myös toisen hittileivonnaisen eli Duffinin kehittäjä. Duffinissa yhdistyy donitsi ja muffinsi. Niitä olen leiponut, mutta huomasin, että blogissa ei olekaan niistä ohjetta. Kaikkia tuotoksia kun ei kerkeä aina blogiin kuvaamaan/kirjoittamaan. Blogissani on kuitenkin sekä Brookien että Cronutin ohjeet, ja tässä tulee nyt oma versioni Towniesta, johon yhdistin pienin muutoksin oman makean suosikkipiirakkapohjan ohjeeni sekä brownie -ohjeeni.

Paistoin Towniet normaalikokoisella muffinsipellillä ja voitelin kolot vuokasprayllä ennen torttutaikinan siihen painelua. Brownie -taikinaa jäi hiukan yli (vajaa 2 muffinsikoloa), joten pursotin taikinaa suoraan voideltuun muffinsivuoan koloon samaan aikaan kun pursotin brownie -taikinan piiraspohjille. Ylimääräiset browniet paistuivat sopivasti samassa ajassa.

TOWNIET (17 kpl)

Piiraspohjat:
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
0,5 dl tomusokeria
ripaus suolaa
125 g voita (jääkaappikylmää)
1 muna

Brownie:
200 tummaa suklaata (n. 70 % kaakaopitoisuus)
150 g voita
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
2 tl espresso -jauhetta

2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa


Piiraspohjat:
Laita muut piiraspohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-leivinjauhe-suola-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 20 minuutiksi.

Voitele normaalikokoisen muffinsivuoan kolot esim. vuokasprayllä. Painele taikinaa sormin noin ruokalusikallinen per muffinsipellin syvennys pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös kaulia taikinan, ja ottaa siitä hiukan muffinsipellin koloja suuremmalla pyöreällä muotilla paloja ja nostaa palat koloihin ja painella ne sormin reunoille ja pohjalle.

Nosta muffinsipelti peitettynä kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 195-asteeseen, kiertoilma 175-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla ja esipaista pohjia 195-asteessa, kiertoilma 175-asteessa 8 minuuttia uunin alatasolla.

Tee pohjien paistuessa brownietäyte:
Sulata paloiteltu suklaa + voi keskenään. Voit tehdä sen joko mikrossa puoliteholla (n. 1,5 minuuttia) tai kattilassa matalalla lämmöllä levyllä. Älä ylikuumenna, ettei suklaan rakenne kärsi. Sekoita keskenään.

Ota tarvittaessa isompi taikinakulho ja kaada voi-suklaseos siihen. Lisää sokeri, sekoita keskenään lusikalla/lastalla. Tee samoin jauhojen kanssa.  Lisää lopuksi munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Vältä liian voimakasta sekoitusta, ettei brownie -taikinastasi tule liian kakkumaista. Siihen ei ole tarkoitus sitoutua ilmaa, vaan valmiin brownien on tarkoitus olla tahmea.

Piiraspohjat voi täyttää heti niiden esipaiston jälkeen kuumana. Mielestäni helpointa ja nopeinta Townien täyttö oli niin, että lusikoin brownie -taikinan tukevaan muovipussiin, leikkasin kulmaan pienen reiän ja puristin taikinaa esipaistetuille piiraspohjille. Piiraspohjat saa täyttää melko täyteen, koska tämä brownie -taikina ei juurikaan nouse paistettaessa.

Alenna uunin lämpö 170-asteeseen, kiertoilma 150-asteeseen ja paista täytteen kanssa uunin keskitasossa  noin 10 minuuttia. Brownie -täytteen kuuluu jäädä melko löysäksi. Se kuitenkin kiinteytyy jäähtyessään melko paljon. On tietenkin makuasia, kuinka tahmeaksi brownien haluaa jättää, siksi tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Itse paistoin omiani kiertoilmalla 150-asteessa 10 minuuttia ja tuli juuri itselle mieleinen lopputulos, eli hyvin pehmeä, lämpöisenä hiukan valuva. Ei kannata ainakaan ylipaistaa niitä, muuten niistä tulee kuivia eikä sellaisia, kuin niiden kuuluu olla.

Nosta muffinsipelti ritilälle jäähtymään noin 5 minuutiksi. Nosta sitten Towniet varovasti esim. haarukkaa apunasi käyttäen ritilälle jäähtymään hiukan lisää. Lämpöisenä Townien sisus on vielä hiukan valuvaa, mutta ne tosiaan jähmettyvät melko paljon jäähtyessään.


2 kommenttia:

  1. Mahtava blogi sinulla. Itseltä jäänyt jostain syystä täysin huomaamatta. Täytyykin lisätä välittömästi blogilistaani:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack Bauer :). Blogeja on kuin sieniä sateella, joten eipähän tuo ihme, ettet ole blogiani aiemmin löytänyt. Kiitos myös blogilistaan lisäämisestä.

      Poista