keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Fudge/kermatoffee=Toffeen ja fudgen onnistunut liitto

Tämä fudge on hiukan toffeemaista ja mietinkin tätä nimetessäni, kummaksi tämä pitäisi nimetä, toffeeksi vai fudgeksi, vai ehkä kermatoffeeksi. Olipa nimi mikä hyvänsä, tässä yhdistyvät mielestäni fudgen ja toffeen parhaat puolet. Rakenne on pehmeä, mutta ei lohkeileva, kuten monesti fudgessa, eikä myöskään hampaisiin tarttuva tai venyvä, monien toffeiden tavoin. Lisäksi kookos(palmu)sokeri antaa fudgeen mukavan paahtuneen kinuskinmaun. Tätä meidän perheessä tehdään myös joulunamuksi, sen verran hyvää tämä on.


Oman jouluherkuttelun lisäksi fudgesta saa mukavia pikkulahjoja tai herkkukorin osan. Ainakin Prisman valikoimiin oli tullut jokin aika sitten kivoja pahvisia jätskipikareita kertakäyttöastioihin. Niissä oli vieläpä montaa eri kuosia. Taisipa ostoskoriini päätyä 4 eri kuosilla olevaa pakettia... Nämä punaiset, polka dot -kuosiset sopivat hyvin (myös) jouluun. Sellofaania ympärille ja kauniilla narulla kiinni - valmis!

 
FUDGE - KERMATOFFEE  (n. 24 palaa - n. 10 x20 cm:n kokoinen vuoka)

1 rkl glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
1,5 dl (hiukan vajaa) kookos(palmu)sokeria
2,5 rkl voita
14 kpl vaahtokarkkeja
100 g maitosuklaata

Mittaa kattilaan glukoosisiirappi, kerma, sokeri ja voi. Keittele välillä sekoitellen, kunnes seos  selkeästi paksuuntuu ja muuttuu kinuskimaiseksi. Aikaa menee noin 15 minuuttia.  Tee kuulakoe: Tiputa kuumaa fudgea muutama tippa kylmällä vedellä täytettyyn lasiin. Jos tipoista muodostuu selkeä kuula, eikä seos liukene veteen, seos on keittynyt tarpeeksi. Muuten keitä vielä muutama minuutti ja tarkista tilanne uudestaan.

Fudgen keittyessä, öljyä sakset kevyesti ja leikkaa vaahtokarkit pienemmiksi paloiksi. Paloittele/rouhi maitosuklaa pienemmiksi paloiksi. Vuoraa myös n. 10x20 cm:n kokoinen vuoka leivinpaperilla valmiiksi.

Ota kattila pois lämmöltä ja sekoittele fudgea hetki. Lisää sitten vaahtokarkit ja sekoita, kunnes ne ovat sulaneet tasaiseksi seokseen. Lisää vasta sen jälkeen suklaa ja sekoita koko seos tasaiseksi. Levitä seos samantien tasaiseksi kerrokseksi aiemmin valmistelemaasi vuokaan nuolijalla.

Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se sitten peitettynä jääkaappiin jähmettymään lisää pariksi tunniksi. Leikkaa haluamasi kokoisiin paloihin.

Säilytä fudge jääkaapissa. Rakenne on mukavan pehmeä myös suoraan jääkaapista otettuna.

Tein fudgea pari erää ja ylläoleva oli ainemääriltään/-osiltaan mielestäni paras maultaan ja rakenteeltaan. Koska fudgea oli sitten parin erän jälkeen aika paljon, ajattelin leipoa siitä jotain, ettei sitä tule napsittua sellaisenaan liikaa. Niinpä kokeilin cookieseihin fudgea. Uups, ojasta allikoon, nimittäin cookieseista tuli sairaan hyviä. Ihania kinuskimaisia sattumia sisältäviä cookieseja... arvatkaa tuliko ne sitten syötyä nopeasti? Laitan myös cookiesien ohjeen jossain vaiheessa blogiin. Mutta menee ehkä joulun yli, kun jouluun sopivia postauksia on vielä tulossa ennen joulua.

 

4 kommenttia:

  1. Fudge on kyllä ihan ylihyvää... kesällä tuli tehtyä useampaankin kertaan, vaikkei se lämmönkestävyydeltään mikään hellekelin makeinen varsinaisesti olekaan. Pitääkin tehdä jouluksi pieniä paketteja tutuille ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Juu, maistuu fudge kaikkina vuodenaikoina, eli kannattaa tehdä muulloinkin kuin joulunaikaan. Ja ruokalahjoja on kiva sekä antaa että saada :).

      Poista
  2. Tosi hyvännäköisiä! Ihana lahja jonka mielelläni antaisin ja ottaisinkin! :)

    VastaaPoista