maanantai 22. joulukuuta 2014

Punavalkoiset piparminttumarengit




Piparmintunmakuiset punavalkoraidalliset marengit käyvät täydellisesti joulun herkuksi sellaisenaan tai leivonnaisten/jälkiruokien koristeluun. Niistä  saa myös kivan ruokalahjan, pakkaamalla ne kauniiseen purkkiin tai rasiaan. Piparmintun maun lisäämisen kanssa kannattaa olla maltillinen, koska  liiallisesti piparminttua annostellessa, marengit alkavat muistuttaa enemmänkin hammastahnaa kuin makeaa pikkuherkkua.

PUNAVALKOISET PIPARMINTTUMARENGIT (n. 2 pellillistä marenkeja, riippuen niden koosta)

5 munanvalkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
2,5 dl sokeria (mielellään erikoishienoa Siro-sokeria)
1 rkl maissitärkkelystä
n. 0,5 tl piparminttuaromia (MAISTA marenkimassaa ja tarvittaessa lisää tippa kerrallaan)
n. 1 tl punaista pasta- eli geelielintarvikeväriä

Marengit:
Laita uuni kuumenemaan 100-asteeseen, kiertoilmauuni 80-asteeseen ja leivinpaperoi pari peltiä.

Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa kaksi peltiä kerrallaan. Tavallisella uunilla paistettaessa, paista pelti kerrallaan.

EDIT/27.2.2017 Paistoit marengit sitten kiertoilmalla tai tavallisessa uunissa, paista kaikki marengit kerralla. Marenkimassan rakenne kärsii ja  läsähtää odottaessa

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Säästä keltuaiset johonkin muuhun käyttöön. Vatkaa valkuaisia ja valkoviinietikkaa, kunnes saat jämäkän marengin aikaiseksi. Helpoiten se käy yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sitten sokeria pienissä erissä koko ajan samalla vatkaten ja lopuksi piparminttuaromia ja vatkaa, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää. Maista marenkivaahtoa ja lisää tarvittaessa vielä hiukan piparminttuaromia, jos se maistuu mielestäsi liian miedolta. Lisää lopuksi maissitärkkelys siivilän läpi ja pyöräytä pari kierrosta vielä.


Marengin värjäykseen ei kannata käyttää nestemäisiä värejä, koska ne löystyttävät liikaa marengin koostumusta. Pasta- eli geelivärit soveltuvat marengin värjäykseen hyvin. Jauhemaistakin väriä voi käyttää, mutta ihan niin hyvä se ei ole marengin värjäykseen kuin pastavärit. Riippuen, minkälaista lopputulosta haet, marenkeja voi värjätä/pursottaa useammalla eri tavalla, alla muutamia.

Selkeän raidalliset marengit:
Jos haluat tehdä marengeistasi selkeän raidallisia, lusikoi marenkia pursotuspusssin tai tukevaan pakastepussiin. Ota sitten toinen pursotuspussi, ja maalaa pursotuspussin sisäosaan eri puolille pussia noin 3-4 pystysuoraa raitaa punaisella pastavärillä alhaalta ylöspäin. Väriraidat saavat olla melko vahvoja. Pursota maalaamasi pursotinpussin sisälle marenkia varovasti siitä pursotuspussista/pakastepussista, johon lisäsit marengin leikkaamalla alakulmasta pala pois. Kun raidallinen pursotuspussi on melko täysinäinen, leikkaa sen alakulmasta pala pois ja pursota marenkeja esivalmistelemillesi pelleille aika vieri viereen. Riippuen, minkäkokoisia marenkeja haluat, suurenna tarvittaessa pursotinpussiin leikkaamaasi reikää.
HUOM! Tarvitset marenkierään luultavimmin pari pursotuspussia, johon molempiin maalaat raidat, jotta saat koko marenkimassaan siistit raidat. Minulla ei ainakaan ollut niin suuria pursotuspusseja, että koko marenki olisi mahtunut kerralla pursotuspussiin. Eli pursotin ensin toisen pursotuspussillisen ja sitten valmistelin toisen pursotuspussin ja toimin samoin kuin ensimmäisen pursotuspussin kanssa. Näin sain siistit raidat kaikkiin marenkeihin.

Marmoroidut marengit:
Mikäli haluat kevyesti marmoroituja marenkeja, sekoita hiukan punaista väriainetta marenkimassaan puolihuolimattomasti, esimerkiksi nuolijalla ja lusikoi marenki sitten pursotuspussiin/tukevaan pakastuspussiin, leikkaa alakulmaan sopivankokoinen reikä  ja pursota esivalmistelluille pelleille. Tai nostele lusikalla nokareita pellille.

Kaksiväriset marengit:
Kaksiväristä marenkia tehdessäsi, ota valmista marenkia noin puolet toiseen kulhoon ja värjää seos punaiseksi. Lusikoi punainen marenki ja valkoinen marenki omiin tukeviin pakastepusseihin. Valmistele pursotuspussi ja tylla, kiinnitä pursotuspussiin esimerkiksi Wilton M1 tähtitylla eli avoin tähtitylla. Pursota sitten toiselle puolelle pursotuspussia valkoinen marenki, toiselle punainen ja pursottele marengit normaalisti esivalmisteluille pelleille. Allaolevassa kuvassa näkee, minkälaisia marenkeja tulee tällä tavalla. Minulla loppui kuitenkin punainen väri tässä vaiheessa kesken, joten marenkien toinen puoli ei ole kirkkaanpunainen, jollaiseksi sen aioin tehdä, vaan enemmänkin tumma lohenpunainen. Käytä siis mielikuvitustasi ja kuvittele ne samanväriseksi, kuin nuo ylemmät marengit, kiitos.

VINKIT:
- Marengit eivät leviä paistaessa, joten ne voi pursottaa lähelle toisiaan.

- Paista marenkeja kiertoilmalla kahdessa tasossa tai tavallisessa uunissa parissa erässä alatasossa 1,10 h (koosta riippuen). Kokeile nostaa marenkia kevyesti. Mikäli se irtoaa suht helposti pelliltä, se on kypsä, jos se taas on sisältä vielä täysin vaahtomaista, jatka vielä paistamista. Sammuta sitten uuni ja jätä marengit uuniin. Anna niiden jäähtyä kokonaan/lähes kokonaan uunissa, ennen kuin otat ne pois.

- Säilytä valmiit marengit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Ne säilyvät minimissään viikon, niiden rakenteen muuttumatta.

- Pursota erikokoisia/erimallisia marenkeja erilaisia käyttötarkoituksia varten. Minimarengit käyvät monien jälkiruokien ja leivonnaisten koristeluun, kun taas isommista voi sen lisäksi tehdä esim. marenkisuukkoja yhdistämällä kahden marengin pohjaosat keskenään suklaalla tai sen lisäksi täyttää ne vaikka mascarpone -kermalla.

. Marenkimassaa voi maustaa monella tavalla, raastetuilla sitruksen kuorilla, kaakaolla, sulatetulla suklaalla, pähkinämurskalla, vaniljalla, erilaisilla aromeilla, liköörillä jne.

Tänä vuonna saadaan näköjään valkea joulu tänne Etelä-Suomeenkin, nyt alkoi luvattu lumisade...

IHANAA JOULUNAIKAA - NAUTTIKAAHAN JOULUHERKUISTA JA LÄHEISTEN KANSSA OLOSTA!

4 kommenttia:

  1. Hyvää joulun aikaa sinulle Raili :)

    VastaaPoista
  2. Kuinka kauan nämä säilyvät maksimissaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanoisin, että säilyvät ainakin kolme viikkoa, mahdollisesti pidempäänkin, mikäli ne paistaa sisältäkin kypsäksi asti, eikä halua niistä pehmeitä sisältä.

      Poista