lauantai 21. helmikuuta 2015

Helppo appelsiinikakku



Kakun voi tarjota myös leivoksen tyyliin, esimerkiksi kermavaahdolla, appelsiinisiirapilla ja appelsiinilla koristeltuna. Jos aiot tarjota kakkua näin, kannattaa tehdä appelsiinisiirappia sitä varten hiukan enemmän. Tuo allaolevassa ohjeessa oleva appelsiinisiirappi käytetään kokonaisuudessaan kakkujen kostutukseen paiston jälkeen.


Löysin viimeksi Punnitse & Säästä -liikkeessä asioidessani hiukan terveellisempiä "strösseleitä", eli monivärisiä suklaalla kuorrutettuja auringonkukansiemeniä. Nuo ruskeat maistuivat muuten hiukan mokkapavuille. Tein appelsiinimehusta, tomusokerista ja tipasta elintarvikeväriä kahteen pikkukakkuun appelsiininmakuisen tomusokerikuorrutuksen ja ripottelin auringonkukansiemeniä päälle koristeeksi.  Aika kiva lopputulos mielestäni. Tosin kun auringonkukansiemenissä on joskus sellaisia pahanmakuisia siemeniä joukossa, niin valitettavasti myös näissä suklaisissa versioissa tuntui olevan muutama.


Tämän appelsiinikakun ohjeen löysin Jaelin blogista Appelsiineja ja hunajaa, täältä. Jael oli nimennyt kakun - Ihan totta paras ja helppotekoisin appelsiinikakku! Pitihän noin paljon lupaavaa ohjetta tietenkin heti kokeilla. Kakku olikin helppotekoinen ja ihan hyvä, muttei meidän perheen mielestä kuitenkaan sentään paras appelsiinikakku, mitä ollaan syöty. MUTTA Jael oli blogipäivityksensä kommenteissa maininnut jauhaneensa kookoshiutaleita ja mannaryynejä hienommaksi, vaikkei alkuperäisessä ohjeessa niin lukenut. Uskoisin, että kakku olisi ollut meidän mielestämme parempaa, jos olisimme myös hienontaneet ainakin kookoshiutaleet pienemmiksi, ne kun tuntuivat jäävän hiukan "suuhun pyörimään". Suosittelen siis tuota hienontamista.

HELPPO APPELSIINIKAKKU (1 iso pitkulainen leipävuoka + pikkuvuoka)

2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl (10 g) leivinjauhetta
2,5 dl mannaryynejä
2,5 dl kookoshiutaleita
2,5 dl sokeria
2,5 dl öljyä
2,5 dl appelsiinimehua
4 munaa
2 appelsiinin kuoriraaste

Appelsiinisiirappi:
2,5 dl appelsiinimehua
130 g sokeria ( 1 dl = 85 g)
muutama tippa sitruunamehua

Koristeluun:
Kookoshiutaleita tai tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Sekoita taikinakulhossa kuivat aineet, eli vehnäjauhot, leivinjauhe, mannaryynit, kookoshiutaleet ja sokeri keskenään. Lisää öljy, appelsiinin kuoriraaste, appelsiinimehu ja kananmunat.

Paista voidellussa vuoassa/vuoissa noin 50 minuuttia. Itselläni oli iso leipävuoka ja kaksi pientä kartonkivuokaa. Pienet paistuivat kiertoilmalla noin 25 minuutissa, isompi 40 minuutissa. Kaikki uunit ovat kuitenkin yksilöitä, joten tarkista tikulla kakun kypsyys. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä, muuuten paista vielä hetki.

Tee kakun paistuessa appelsiinisiirappi. Mittaa kattilaan appelsiinimehu, sokeri ja sitruunamehu.  Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna kiehua muutaman minuutin. Nosta jäähtymään.

Valele uunista otettujen kuumien kakkujen päälle appelsiinisiirappia. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan, jolloin appelsiinisiirappi imeytyy koko kakkuun ja mehustaa sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti