sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Posset x 2, veriappelsiini ja perinteinen Lemon
Posset on varmaan helpoimpia jälkiruokia, mitä löytyy ja aineosiakin on vain kolme, kermaa, sitruunamehua (tai muuta sitrusmehua) ja sokeria.  Sitruunamehun happo hyydyttää kerman ilman liivatteita. Posssetin teko on helppoa ja nopeaa, mutta niiden pitää hyytyä kylmässä useamman tunnin, minimissään nelisen tuntia, mutta ne voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä valmiksi. Nyt kun tuli tehtyä possetteja pitkästä aikaa, laitellaan myös tänne blogiin niiden ohjetta.

Posset on vanha englantilainen jälkiruoka, joka rantautui kunnolla Suomeen noin kolmisen vuotta sitten. Silloin itsekin tuli possettia ensimmäisen kerran tehtyä, Lemon possetin ohjeen taisin joskus löytää Glorian ruoka&viini -lehdestä. Tosin alkuperäisessä ohjeessa oli muistaakseni enemmän sokeria, mutta minä pidän siitä, että jälkiruoka on kirpeän makea, joten vähensin sokerin määrää. Oman makuni mukaan sokeria voisi vähentää varmaan enemmänkin, mutta sitten saisin varmaan syödä meidän perheen possetit yksin.


Ainakin pari viikkoa sitten sai vielä kaupoista veriappelsiineja, en tiedä, löytyykö niitä enää. Veriappelsiinien sesonkiaika kun on kovin lyhyt tammikuusta maaliskuun alkuun. Ihan hyvää oli veriappelsiineista tehty posset, mutta kyllä tuo perinteisempi eli sitruuna posset on meidän mielestä vielä parempaa.

VERIAPPELSIINI POSSET (6 annosta)

4 dl kuohukermaa
1 dl (jätä aavistus vajaaksi) sokeria
1 dl veriappelsiineista puristettua mehua, jonka seassa 2 rkl sitruunamehua

Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Anna kiehua reippaasti poreillen 3-5 minuuttia.

Ota pois lämmöltä, mittaa sekaan veriappelsiinimehu, jonka sekaan olet lisännyt sitruunamehua. Sitruunamehua on hyvä lisätä tähän possettiin, koska veriappelsiinit eivät ole välttämättä tarpeeksi happamia hyydyttämään possettia ilman tuota sitruunamehun lisäystä.

Kaada tarjoiluastioihin, anna hetken jäähtyä ja laita sitten peitettynä kylmään hyytymään neljäksi tunniksi tai pidemmäksi aikaa.

Koristeeksi voit pursottaa esimerkiksi kermavaahtoa. Lisää vielä  sitruksen kuorta ja mintunlehteä tai vastaavaa.


LEMON POSSET (6 annosta)

4 dl kuohukermaa
1,25 dl sokeria
1 dl sitruunamehua

Tämä tehdään samoin kuin tuo veriappelsiini possetkin.

Nykyään korvaan aika usein valkoisen sokerin kookossokerilla, mutta possettiin se ei käynyt alkuunkaan mielestäni, ei ainakaan veriappelsiinin makuiseen possettiin. Veriappelsiini possetista tuli omituisen väristä ja makukin oli outo. Oli pakko tehdä sitten toinen satsi tavallisella sokerilla ja sitten ne olikin ihan hyviä. En siis suosittele kookossokeria possettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti