sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Munattomat marengit - Aquafaba muuhunkin kananmunaa korvaamaan



Joko olet ehtinyt kokeilla Aquafabaa eli kikhernepurkin (tai papupurkin) lientä kananmunan korvikkeena? Tuntuu oudolta, että kikherne-/papupurkin liemestä ja sokerista saa aikaiseksi esimerkiksi marenkeja.  Siis marenkeja ilman munanvalkuaista! Kuulostaa todella oudolta, joten sitähän oli ihan pakko kokeilla, vaikka kanamunia meidän taloudessa käytetäänkin. Ja kyllä se vain toimii, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

Vegaanipiireissä tieto Aquafabasta on levinnyt kovaa vauhtia sen jälkeen, kuin ranskalainen Joël Roessel keksi, että kikhernepurkin liemen voi vaahdottaa. Vähän myöhemmin Goose Wohlt USA:ssa keksi, että sokerin kanssa vaahdottamalla siitä voi tehdä uunissa paistettavia marenkeja.

Erityisesti kananmuna-allergikot ja vegaanit ovat varmasti ottaneet ilolla vastaan Aquafaban.  Yhden kananmunan voi korvata hyvin monessa paikassa 3 rkl:lla Aquafabaa. Tietoa, mihin kaikkeen Aquafabaa voi käyttää,  löytyy aquafaba.com virallisilta sivuilta. Sieltä löytyi tietoa, että Aquafabaa voi käyttää vaahdotettuna kypsentämättä esimerkiksi piirakan päällysteenä, erilaisissa vaahdoissa jne., kypsennettynä marenkeihin, macaroneihin jne. ja siitä voi tehdä vaahtokarkkeja, nougata ym. Myös esimerkiksi kakkuihin, kekseihin ja majoneesin tekoon se käy. Ja Aquafaballe kehitellään koko ajan uusia käyttötapoja.

Minä päätin nyt ensimmäiseksi testata nuo marengit, sen verran oudolta kuulosti, että periaatteessa kahdesta aineesta, eli kikhernepurkin liemestä ja sokerista vatkaamalla saa marenkeja aikaiseksi. Aineosien suhteen vedin hiukan hatusta, kun olin tutkinut asiaa sieltä täältä netin syövereistä. Aika vaihtelevia olivat nuo ainesuhteet eri puolella. Jossain luki, että mitä enemmän laittaa sokeria, sitä jämäkämpää vaahtoa saa aikaiseksi. Koska maustan marenkini usein vaniljalla, maustoin myös tämän marenkimassan vaniljalla, jotta makua olisi helpompi verrata tavallisten marenkien makuun. Maistoimme tuota marenkivaahtoa sellaisenaan ja se oli oikein hyvänmakuista, jopa parempaa, kuin paiston jälkeen marengit. Omasta mielestäni marengeista kyllä tuli ihan hyviä, jonkun verran erimakuisia kuin nk. normaalit marengit, mutta osa perheestä oli sitä mieltä, että ne maistuivat oudolle.

KANANMUNATTOMAT/VEGAANIT MARENGIT AQUAFABASTA (1 pellillinen, n. 35 pienehköä marenkia)

1 dl kikhernepurkin lientä
1,5 dl erikoishienoa Siro sokeria
1/2 tl valkoviinietikkaa
1/2 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen, kiertoilma 80 asteeseen.

Laita kaikki aineet samaan aikaan kulhoon ja vastkaa sähkövakaimella, kunnes marenkisi on tarpeeksi jämäkkää pursotettavaksi. Minulla kesti 7-8 minuuttia sähkövatkaimella.

Siirrä marenki pursotuspussiin ja pursota leivinpaperoidulle pellille haluamasi mallisia marenkeja. Minä pursotin nämä omat marenkini pursotuspussilla, johon olin laittanut pyöreäaukkoisen tyllan.


Paista uunin keskitasolla n. 1 h 40 min, tai kunnes marenkisi ovat sopivan kypsiä.

Anna jäähtyä ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitenköhän tuo ranskalainen on alunperin saanut päähänsä kokeilla kikhernepurkin liemen vaahdottamista. Ei ehkä ihan ensimmäiseksi olisi tullut meikäläisen mieleen tuollaista kokeilla.

9 kommenttia:

  1. Hyvin maistuivat testiryhmän pienimmille (sisältäen siis myös mut). ;) Perheen"pää" ei muutenkaan marengista tykkää niin sen mielipidettä on turha kysyä -marengilta senkin mielestä tosin maistui.. Muna-allergikko hotki hetkessä kitusiin, vanhempi sentään hiukan hitaammin.
    Mä en ainakaan mitään kummosta sivumakua näissä huomannut, mutta mun oikean marengin syönnistäkin on jo aikaa! Summasummaarum: hyviä! Varmasti pidetään mielessä myöhempää leipolua varten. Kiitos! :)

    Pitää itsekin googletella tota aguafabaa, välillä on niin vaikea tehdä munattomia juttuja. Esim lätyt ja pannukakut on vaikeita saada pysymään kasassa jos ei halua banaania laittaa sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että maistuivat :). Ja mä vähän veikkaan, että meidän perheen miehet ei välttämättä olis maistanut sivumakua, elleivät olisi tienneet, mistä marengit on tehty.

      Varmaan toimii hyvin lätyissä ja pannareissa toi aquafaba vaahdotettuna. Täytyy itsekin kokeilla vähän lisää tän ihmeaineen kanssa.

      Poista
  2. Kuulin näistä jonkin aikaa sitten ja nyt googlella löysin ne täältä! Kiitos reseptistä. Yritän saada tehtyä näitä tänään niin, että kukaan ei huomaa "huijausta" ja katsotaan, miten maistuu miesväelle, niin ja minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kiva, että löysit ohjeeni näihin :). Olisi kiva kuulla, mitä teidän perheen makuraati näistä sanoi. Kuten tuossa aiempaan kommenttiin olen vastannut, luulen, ettei meidän perheen miesväki olisi huomannut "huijausta", ellen olisi kertonut, mistä ne on tehty. Maistuuhan ne vähän erilaiselle, jos maistaa tavallista ja Aquafaba -marenkia ihan peräkkäin tietty, mutta yllättävän vähän. Ehdin kokeilla Aquafabaa myös lettuihin, ne upposivat perheen miesväelle ilman mutinoita oudosta sivumausta. Sekin ohje löytyy jo blogista muuten.

      Poista
  3. Mulle kävi ihan niin kuin yleensäkin marenkien kanssa, ne läsähti ja ruskettu. Tai ei ne aina läsähdä, mutta ruskettuu. Vaikka kuin paistaisin ohjeitten mukaan. Makua lapset kehu. Mies ei koskaan tykkää minun tekemistä marengeista, muttei huomannut noissa muuta, kuin liikaa sokeria. Vaikka hän inhoaa kikherneitä yli kaiken. Olikohan vika siinä, että vatkasin vahingossa muovikulhossa. Aion kyllä yrittää joskus uudelleen.
    Olin ajatellut blogata noista itsekin, mutta ehkä jätän sen siihen kertaan, kun ne näyttävät vähän houkuttelevammilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi, ettei tullut ihan nappisuoritusta marenkien kanssa :(. Ruskettuminen johtuu liian kuumasta uunista, ilmeisesti uunisi sitten on erityisen tehokas. Kokeilepa siis seuraavalla kerralla vähentää ainakin 10 astetta uunisi lämpöä. Minulla marengit jäivät ihan vitivalkoisiksi, mutta uuneissa on paljon eroja ja minulal tuo 80 astetta on kiertoilmalla juuri passeli aina marenkien kanssa. Läsähtäminen taas viittaa joko siihen, että kulhossasi on saattanut olla hiukan rasvajäämiä, niinkuin usein muovikulhossa voi olla. Teräskulho on paras, mutta kyllä muovikulhollakin onnistuu. Sen voi pyyhkäistä sitruunalla pesun jälkeen ja sitten vielä pesasta uudestaan. Sitruuna neutraloi rasvaa pois. Tai sitten et vatkannut tarpeeksi napakaksi vaahtoa. Parempaa onnea ensi kerralla!

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Olen ennenkin huomannut, että tuo minun nykyinen uuni on ilmeisesti kuumempi, kuin mitä se väännin näyttää. Yritän ensi kerralla muistaa käyttää metallikulhoa, se on ehkä varmempi keino. Niitä marenkeja maistoi vielä nuorin lapseni ja lasteni isä, kaikkien mielestä maku oli ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit vielä kommentoimaan muidenkin maistajien mielipiteet :).Kyllä uuneissa on tosiaan paljon eroja, kokeile tosiaan alentaa lämpöä. Mutta onneksi maku on silti tärkeämpi kuin ulkonäkö.

      Poista