keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Kuusimarengit & joulutoivotukset!




Kuusimarengit käyvät hyvin joululeivonnaisten koristeeksi tai sellaisenaan tarjottavaksi. Kermaa/kiillettä tai vastaavaa sisältäviin leivonnaisiin kuuset kannattaa lisätä vasta hetki ennen tarjoilua, jotta marengit pysyvät rapeina.

KUUSIMARENGIT (n. 2 pellillistä marenkeja, riippuen niden koosta)

5 munanvalkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
1 dl tomusokeria
1,5 dl sokeria (mielellään erikoishienoa Siro-sokeria)
2 tl maissitärkkelystä
1 tl vanilja-aromia
vihreää pasta- eli geelielintarvikeväriä

Sokeritähtiä ja nonparelleja tai muita sokerikoristeita

Laita uuni kuumenemaan 105-asteeseen, kiertoilmauuni 85-asteeseen ja leivinpaperoi pari peltiä.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Säästä keltuaiset johonkin muuhun käyttöön. Vatkaa valkuaisia hetki ja lisää sitten valkoviinietikka. Vatkaa, kunnes saat marengin aikaiseksi. Helpoiten se käy yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sitten tomusokeria erissä, samalla vatkaten ja sitten Siro -sokeri myös erissä, samalla vatkaten. Lisää vielä vanilja-aromi ja maissitärkkelys siivilän läpi sekä vihreää elintarvikeväriä. Vatkaa, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää.

Siirrä marenki pursotuspussiin/tukevaan pakastepussiin, jonka päähän olet virittänyt avoimen tähtityllan (esim. Wilton M1). Pursota kuusi niin, että pursotat alimmaiseksi suurimman tähden, sitten seuraavaksi hiukan pienemmän ja viimeiseksi pienimmän tähden. Marengit eivät leviä paistaessa, joten ne voi pursottaa hyvin lähelle toisiaan. Pursota kaikki kuuset ja paina sitten varovasti huipulle sokeritähti ja ripota nonparelleja tai muita sokerikoristeita kuusille.

Paista marenkeja noin 1,5 h, koosta sekä haluamastasi rapeusasteesta riippuen ja sammuta sitten uuni ja jätä marengit uuniin. Anna niiden jäähtyä lähes kokonaan uunissa, ennen kuin otat ne pois.

Säilytä valmiit marengit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Niitä ei kannata pinota päällekkän, koska sokeritähti irtoaa hyvin herkästi. Jos kuitenkin niin käy, sen voisi varmaan kiinnittää tarvittaessa tomusokerikuorrutuksella tai sulalla valkosuklaatipalla takaisin kiinni.

IHANAA, MAUKASTA JOULUNAIKAA!

-Raili

4 kommenttia:

  1. Onpa hienoja kuusimarenkeja, wau! Oikein mukavaa joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :). Ihanaa ja herkullista joulunaikaa sinullekin!

      Poista
  2. Onpas onnistuneita kuusimarenkeja, niin hienoja! Mä mietein kanssa noita palloja mun lumiukko-marenkitikkareihin, mutta en uskaltanut laittaa, kun luulin että sulavat. Hyvinhän nuo olis uunin kestäneet! :D Ensi kerralla sitten! Ihanaa joulua sinulle ja perheellesi ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru:). Kun marengit paistellaan niin alhaisessa lämmössä, niin hyvin ne kestivät sulamatta. Samoin sinulle ja koko teidän perheelle :)

      Poista