tiistai 12. tammikuuta 2016

Kurpitsa-bataatti-porkkanakeitto


Tämä kurpitsa-bataatti-porkkanakeitto on kauniin oranssinkeltaista siinä käytettyjen juureksien ja kasviksien ansiosta. Kuvat on otettu illalla keinovalossa, luonnossa keitto oli vielä kauniimman väristä. Lempeän makuinen keitto saa sopivaa mausteisuutta inkivääristä, valkosipulista ja srirachasta.

Kun kasvikset paahtaa paloiteltuna uunissa ennen kattilaan siirtämistä, keiton maku saa syvyyttä ja keiton teko loppuun sujuu nopeasti ja helposti. Valmiin keittoannoksen päälle murusteltu feta, paahdetut kurpitsansiemenet ja tuore timjami viimeistelevät sekä maun että keiton ulkonäön.

KURPITSA-BATAATTI-PORKKANAKEITTO (n. 8:lle hengelle)

Paahdetaan uunissa:
1 myskikurpitsa
1 bataatti
3 porkkanaa
2 banaanishalottisipulia (tai esim. 1 keskikokoinen keltasipuli)
1 yksikyntinen valkosipuli (tai n 5 valkosipulin kynttä)
mustapippuria myllystä
1/2 rkl suolaa
n. 3 rkl öljyä
timjamia varsineen noin 5 vartta

Siirrä kattilaan uunissa paahdetut juurekset+kasvikset sekä:
1,4 L vettä (tarvittaessa hiukan lisää keiton soseutuksen jälkeen)
2 rkl balsamicoa
1 rkl srirachaa (tai maun mukaan)
1 rkl häränlihafondia (tai  esim.1 liemikuutio, kasvisyöjille tietty kasvislientä)
1/2 appelsiinin mehu
n. 2 cm:n pala inkivääriä raastettuna
hiukan lisää timjamia

Lisukkeeksi:
fetaa murusteltuna
paahdettuja kurpitsansiemeniä
timjamia

Paahdetaan uunissa:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Pese kurpitsa, bataatti ja porkkanat. Poista halkaisemastasi kurpitsasta tukevalla lusikalla/jäätelökauhalla siemenet ja höttöinen sisus. Kuori bataatti ja porkkanat ja sipulit. Paloittele juurekset ja kasvikset pienemmiksi paloiksi, kurpitsa kuorineen, koska se on helpompi kuoria kypsänä. Asettele kaikki paloitellut juurekset+kasvikset uunipellille ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla sekä asettele timjaminvarsia sinne tänne. Valuttele öljyä kaikkien ainesten päälle.


Paista uunin keskitasolla noin  45-60 minuuttia, kunnes kypsiä. Kannattaa kääntää aineksi noin pulivälissä, jotta kypsyvät ja ruskistuvat tasaisesti.

Anna jäähtyä hiukan ja kuori sitten kurpitsanpalat. Ota timjamit pois. Siirrä kuoritut kurpitsanpalat ja muut paahdetut ainekset kattilaan ja lisää samalla vesi, balsamico, sriracha, fondi, appelsiinin mehu, raastettu inkivääri ja hiukan lisää tuoretta timjamia (pelkkiä lehtiä, ei varsia nyt). Anna kypsyä kannen alla vielä noin 10 minuuttia.

Poraa keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Tarkista keiton paksuus ja lisää tarvittaessa hiukan vettä.

Kata lisukkeet pieniin kulhoihin, jotta jokainen voi laittaa mieleisensä lisukkeet keittoannokseensa tai ripota lisukkeet valmiiksi keiton päälle.

Ylijääneen keiton voi hyvin lämmittää maun kärsimättä. Säilytyksessä keitto saattaa sakeutua jonkun verran, joten pieni vesimäärän lisäys voi olla tarpeen.


2 kommenttia:

  1. Nam!!! Näyttää ihanalta. Itse oon tuon myskikurpitsan suurkuluttaja, niin hyvää. Harmi vain, että sesonki meni jo ohitse. :/ Hokkaido-kurpitsa vielä parempaa mutta katosivat jos halloweenin jälkeen pian kaupoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura :). Kaikki kurpitsat uppoaa meillä. Prismasta ostin juuri 2 päivää sitten myskikurpitsan, joka meni tähän keittoon, joten kyllä sitä vielä kaupoissa on :).

      Poista