sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Säilötyt sitruunat


Säilöttyjä sitruunoita löytää ainakin etnisistä ruokakaupoista valmiinakin, mutta niitä on hyvin helppo tehdä itsekin. Hiukan kärsivällisyyttä näiden teko kyllä vaatii, koska sitruunoiden pitää tekeytyä kuukauden verran, ennen kuin ne ovat valmiina käytettäväksi. Vastaavasti ne säilyvät pitkään ja purkillinen niitä riittää kauan. Kun käytin näitä pari päivää sitten ruokaan höysteeksi, muistin samalla, etten olekaan laittanut ohjetta blogiin, vaikka näiden teosta onkin kulunut jo lähes vuosi.

Säilötyissä sitruunoissa on ihan omanlaisensa sitruunan maku, jota on hiukan vaikea kuvailla, se on voimakkaan sitruunainen ja hyvin intensiivinen. Säilöttyjä sitruunoita käytetään erityisesti marokkolaisessa keittiössä mm. tagineissa. Ne käyvät hyvin kalan, kasviksien ja lampaan maustamiseen ja oikeastaan mihin tahansa, mihin halutaan sitruunan aromia. Itse käytän tuoreita sitruunoita tosi paljon leivontaan ja ruoanlaittoon, mutta säilötyt sitruunat ovat paljon riittoisampia maunantajia ruokiin, koska niiden maku on paljon vahvempi.

SÄILÖTYT SITRUUNAT (1 isohko lasipurkillinen)
6-7 luomusitruunaa
1-1,5 dl karkeaa merisuolaa

Desinfioitu isohko lasipurkki

Pese lasipurkki ja kansi hyvin. Lasipurkki kannattaa desinfioida, jotta sitruunat säilyvät kunnolla pidempään, eivätkä homehdu.

Pese sitruunat hyvin ja poista niistä kannat ohuelti.  Ripota lasipurkin pohjalle pari ruokalusikallista merisuolaa. Leikkaa sitruunat neljään osaan niin, että lohkot jäävät kiinni toisiinsa. Aukaise leikattua sitruunaa varovasti ja ripota noin teelusikallinen suolaa sitruunan sisään ja paina se sitruuna sitten tiiviisti purkkiin niin, että mehua irtoaa kunnolla.

Käsittele samoin kaikki sitruunat.  Painele sitruunat tiiviisti purkkiin. Jos mehu ei riitä peittämään sitruunoita, purista vähän mehua lisää ylimääräisestä sitruunasta. Ripota lopuksi suolaa vielä pari ruokalusikallista purkin pinnalle.

Anna olla 3-4 viikkoa huoneenlämmössä auringonvalolta suojattuna, välillä käännellen ylösalaisin, jotta sekoittuu kunnolla. Nyt säilötyt sitruunasi ovat valmiita käytettäväksi eli siirrä ne jääkaappiin.

Säilyvät avaamattomana vaikka kuinka kauan, kunhan purkki on desinfioitu kunnolla ja sitruunat ovat nesteen peitossa. Avattunakin säilyvät todella pitkään. Jos neste ei peitä avaamisen jälkeen, lisää joko kiehautettua vettä tai sitruunan mehua ja vähän suolaa. 

Useimmiten säilötyistä sitruunoista käytetään pelkkä kuori, koska hedelmäliha on aika mössöä, mutta esimerkiksi erilaisiin tahnoihin voit hienontaa koko sitruunan. Sitruunat ovat todella suolaisia, joten voit halutessasi huuhdella niitä ennen käyttöä. Silppua kuori pieneksi ja käytä erilaisissa ruoissa lisäaromia antamaan.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ohje. Etnisissä kaupoissa olen noita nähnyt, mutta en ole ikinä maistanut/kokeillut leivontaan tai ruoanlaittoon. Käytätkö millaisiin makeisiin leivonnaisiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruoanlaittoon todella monipuolisia, mutta makeisiin leivonnaisiin en ole näitä kokeillut, koska ovat niin suolaisia.

      Poista