keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Halloween Brownie valkosuklaaganachella ja paukkukarkeilla



Vietetäänkö teillä jotenkin Halloweenia? Meillä ei kovin isosti, mutta koska rakastan juhlia, leivontaa ja näpertelyä, tulee Halloweeniksi yleensä ainakin leivottua jotain teemaan sopivaa. Koska suklaa käy yleensä tilanteeseen kuin tilanteeseen, tuumin, että suklaisesta browniesta saa helposti viritettyä Halloween brownien. Laitoin tavallisen brownie taikinan sekaan Mini Smarties -rakeita, päällystin kypsän brownien oranssiksi värjätyllä valkosuklaaganachella ja ripotin pinnalle vielä Popping Candya, joka poksahtelee mukavasti suussa ja sitten  nostelin erikseen tekemäni Halloween koristeet päälle.

Postauksen lopusta löydät teko-ohjeet syötäviin noidanhattuihin, hämppiksiin ja haamuihin. Niitä voisi hyvin käyttää jonkun muunkin leivonnaisen koristeena (esim. cupcake, kakku) tai jälkiruoan koristeena (esim. rahka-annos, pannacotta, jätskiannos) brownien sijaan.

HALLOWEEN BROWNIE (n. 20X30 cm suorakaidevuokaan)

200 tummaa suklaata (50-60 % kaakaopitoisuus)
160 g voita
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1,5 tl espresso -jauhetta
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa (L-koko)

4 pikkurasiaa Mini Smarties rakeita (LIDListä ostettuja)

Valkosuklaaganache:
1/2 dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
0,5 rkl voita
keltaista pastaväriä (tarvittaessa hiukan myös punaista)

Koristeluun:
n. 3 pikkurasiaa Mini Smarties rakeita (LIDListä ostettuja)
n. 1/2 pussia paukkukarkkia (Popping Candy)
Syötäviä Halloween -koristeita, ohje alempana

Brownie:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa n. 20x30 cm:n kokoisen suorakaiteen mallisen vuoan pohja ja reunat leivinpaperilla

Sulata paloiteltu suklaa + voi keskenään. Voit tehdä sen joko mikrossa puoliteholla (n. 1,5 minuuttia) tai kattilassa matalalla lämmöllä levyllä. Älä ylikuumenna, ettei suklaan rakenne kärsi. Sekoita keskenään.

Ota tarvittaessa isompi taikinakulho ja kaada voi-suklaseos siihen. Lisää sokeri, sekoita keskenään lusikalla/lastalla. Lisää sitten vanilja, espresso -jauhe ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Vältä liian voimakasta sekoitusta, ettei brownie -taikinastasi tule liian kakkumaista. Siihen ei ole tarkoitus sitoutua ilmaa, vaan valmiin brownien on tarkoitus olla tahmea.

Siirrä taikina vuokaan ja tasoita se nuolijalla. Paista uunin keskitasolla noin 17 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä melko löysäksi, koska se kiinteytyy jäähtyessään jonkun verran. On tietenkin makuasia, kuinka tahmeaksi brownien haluaa jättää, siksi tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Ei kannata ylipaistaa, muuten siitä tulee kuiva, eikä rakenne ole oikeanlainen.

Nosta brownie ritilälle jäähtymään vuoassaan noin 10 minuutiksi, ennen kuin nostat sen varovasti leivinpaperin avulla vuoasta pois ritilälle jäähtymään loppuun

Suklaaganache:
Rouhi suklaaganachea varten suklaa pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kerma ja voi mikrossa tai kattilassa levyllä lähes kiehumapisteeseen. Älä anna sen kuitenkaan kiehua. Ota pois lämmöltä.

Lisää kuuman kerman joukkoon suklaarouhe ja jätä seos hetkeksi odottamaan. Lisää keltaista väriä ja sekoita suklaaganache tasaiseksi. Tarkista väri, itselläni pelkkä keltainen väri aikaansai voimakkaan oranssin. Lisää tarvittaessa hiukan punaista väriä. Anna hetki jäähtyä ja levitä sitten jäähtyneen brownien päälle esimerkiksi palettiveitsellä.

Anna ganachen jähmettyä hiukan ja ripota pinnalle Mini Smarties rakeita. Ripota vielä paukkukaramellia (Popping Candy) noin puolikas pussi brownien pintaan.

Jos haluat, voit vielä koristella browniesi syötävillä Halloween -koristeilla. Tässä ohjeet noidanhattuun, hämppiksiin ja haamuihin.

NOIDANHATUT

Tarvitset yhtä noidanhatua varten:

1 kpl Hershey's Kisses suklaanamin (minulla oli Cookies n' Cream versioita, joten tarvitsin dipata karkin ensin ruskeaan Candy Melts -sulaan. Suklaakin käy. Jos sinulla on valmiiksi perussuklaiset Kisses -karkit, 1. vaihe jää pois)

Ruskeita Candy Meltsejä n. 3 kpl tai tummaa suklaata n. 10 g
Puolikas Oreo -keksistä (täytteet poistettuna)
Vihreitä Candy Meltsejä n. 3 kpl tai valkosuklaata, jonka värjäät pastavärillä vihreäksi
Pari pientä keltaista sokerihelmeä/koristeraetta


Sulata tumma Candy Melts/tumma suklaa mikrossa pienessä kupissa, kunnes se on juoksevaa. Dippaa Kisses - karkki siihen ja nosta leivinpaperin päälle jähmettymään. Laita hetkeksi jääkaappin, jolloin jähmettyy nopeammin.

Irrota Oreo -keksin puolikkaat toisistaan ja kaavi täyte pois. Yhteen hattuun tarvitaan vain toinen puolikas ilman täytteitä.

Sulata vihreä Candy Melts/valkoinen suklaa mikrossa suoraan pienessä Mini Grip -pussissa. Jos käytit valkosuklaata, värjää se vihreäksi. Leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota ympyrä Oreo -keksin keskelle ja paina sitten kevyesti aiemmin valmistelemasi Hershey´s karkki keskelle. Lisää vielä sokerihelmi/koristerae. Anna jähmettyä ja käytä koristeena.

HÄMPPIKSET

Tarvitset yhtä hämppistä varten:

Ruskeita Candy Meltsejä n. 3 kpl tai tummaa suklaata n. 10 g
Pyöreä karkki (minulla Halvan Suklaa lakukuula)
Jelly Bean
Punaisia Candy Meltsejä 2 kpl tai valkosuklaata, jonka värjäät punaiseksi n. 5 g


Sulata tumma Candy Melts/tumma suklaa mikrossa pienessä kupissa, kunnes se on juoksevaa. Dippaa suklaasulaan ensin kuula ja nosta leivinpaperille jähmettymään. Dippaa sitten heti perään puoliksi leikkamaasi Jelly Bean ja paina se kuulaan pääksi.

Sulata punaiset Candy Meltsit/valkoinen suklaa mikrossa suoraan pienessä Mini Grip -pussissa. Jos käytit valkosuklaata, värjää se punaiseksi. Pursota hämppikselle silmät (leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota siitä). Laita hetkeksi kylmään jähmettymään.

Jalat pursotetaan sulasta Candy Meltsistä tai suklaasta, mutta ne kannattaa pursottaa vasta, kun hämppis on jo lopullisessa paikassa brownien päällä, Pursota nekin pussin kulmaan leikkaamastasi pienestä reiästä sulalla Candy Meltsillä tai suklaalla.

HAAMUT

Tarvitset yhtä haamua varten:

1 kpl valkoinen vaahtokarkki
Sakset
3 kpl valkoisia Candy Meltsejä tai n. 10 g valkoista suklaata
(valkoinen suklaa on aika kellertävää, voi värjätä sulatetun suklaan valkoisemmaksi lisäämällä siihen hiukan valkoista pastaväriä)
Ruskeita Candy Meltsejä 2 kpl tai tummaa suklaata n. 5 g
Puutikku/pensseli


Pyöristä vaahtokarkin toinen pää hiukan pyöreämmäksi muotoilemalla sitä saksilla pyöreämmäksi.
Sulata Candy Meltsit tai valkosuklaa pienessä kupissa. Nosta pyöristetty vaahtokarkki leivinpaperin päälle ja valele sen päälle lusikan avulla sulaa Candy Meltsiä/suklaasulaa. Valuva Melts/suklaasula sopii hyvin haamun alaosaan eli anna sen olla. Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.

Sulata silmiä varten ruskeat Candy Meltsit tai tumma suklaa mikrossa pienessä kupissa. Maalaa haamulle silmät ja halutessasi suu puutikun/pensselin avulla.

VINKIT:

- Koristeet voit tehdä hyvin pari päivää aiemmin ja säilyttää kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä

- Brownien voit leipoa päivää aiemmin ja säilyttää huoneenlämmössä peitettynä, mutta kuorrutus ja koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä

- Koristeet sopivat hyvin monen Halloween -herkun koristeeksi. Kun koristeet ovat valmiina, koristelu käy kädenkäänteessä.

Itselläni on viikonloppuna paljon mieleistä ohjelmaa, kun torstaista sunnuntaihin on Messukeskuksessa Viini ja Ruoka -tapahtuma (olen menossa sinne ainakin sunnuntaina) ja Wanhassa Satamassa lauantaista sunnuntaihin Lakritsi- ja Salmiakkifestivaalit. Suosittelen molempia tapahtumia lämpimästi. Ehkä törmätään viikonloppuna :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti