sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Pumpkin Pancakes + linkki ihanaan kurpitsakakkuun


Rakastan kurpitsaa melkein muodossa kuin muodossa. Kypsennän yleensä kurpitsaa kerrallaan uunissa melko suuren määrän ja teen osasta paahdettua kurpitsaa sosetta, osan jätän paloiksi. Näin minulla on jääkaapissa useampaan ruokaan valmiina kypsää kurpitsaa käytettäväksi. Nopeuttaa ruoanlaittoa/leivontaa melkoisesti.


Tällä kertaa otin jääkaapista aiemmin tekemääni kurpitsasosetta kurpitsapannareita varten. Kun pannarien kanssa tarjoaa vaahterasiirappia, ei valkoista sokeria kaipaa taikinaankaan, kun kurpitsasose on luonnostaan hiukan makeaa. Heittäydyin hiukan hurjaksi ja kokeilin pannarien lisukkeeksi uunissa rapeaksi paistettua ja vaahterasiirapilla glaseerattua pekonia.  Jos pekoni kuulostaa pannarien kanssa hiukan liian villiltä, sen sijaan lisukkeeksi vaahterasiirapin kanssa sopisi hyvin esimerkiksi saksan- tai pekaanipähkinät.

PUMPKIN PANCAKES (n. 20 kpl ~ 10 cm pannareita)
Kuivat aineet:
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1,5 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1/2 tl neilikkaa
0,5 tl vaniljajauhetta
suolaripaus

Kosteat aineet:
2 kananmunaa (L-koko)
2 dl (kevyt)maitoa
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl (rypsi)öljyä
1,5 dl kurpitsasosetta (ohje alempana)

Lisukkeeksi:
Vaahterasiirappia
Saksan- tai pekaanipähkinöitä (paahda mielellään kuivalla pannulla) TAI
Vaahterasiirapilla glaseerattua rapeaa pekonia (ohje alempana, 170 g pekonipakettia varten)

Kurpitsasose:
Aloita pannarien valmistus kypsentämällä kurpitsa. Voit kypsentää kurpitsan joko uunissa paahtamalla tai kattilassa keittämällä. Kurpitsan voit kypsentää vaikka pari päivää ennen leipomista ja säilyttää sen jääkaapissa rasiassa. Itse tykkään kypsentää kurpitsan aina uunissa paahtamalla, jolloin kurpitsan maku on mielestäni parhaimmillaan. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Pese kurpitsa. Paloittele se kuorineen ja koverra pois siemenet sekä höttöinen sisus lusikalla. Laita kurpitsanpalat leivinpaperoidun pellin päälle ja ripottele hiukan öljyä kurpitsapalojen päälle. Kypsennä uunin keskitasossa n. 30-45 minuuttia, välillä paloja käännellen, kunnes kurpitsanpalat tuntuvat kypsiltä niitä haarukalla kokeiltaessa. Kypsymisaika vaihtelee kurpitsalajikkeesta riippuen.

Voit toki  kypsentää kurpitsan halutessasi myös kuorittuna ja paloiteltuna keittämällä, jolloin saat hiukan nopeammin soseen tehtyä (n. 15 minuutissa).

Anna palojen jäähtyä hiukan ja  kuori uunipaahdetut palat  kulhoon (tai lisää keitetyt siivilässä hyvin valutetut palat kulhoon), jossa ajelet ne sauvasekoittimella soseeksi tai laita ne blenderiin.

Vaahterasiirapilla glaseeratut rapeat pekonisiivut uunissa:
Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen. Leivinpaperoi pelti ja asettele pellille pekonisiivut vieri viereen niin, etteivät ne mene päällekkäin.

Paahda pekonia uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Ota pelti pois uunista ja sivele pekonisiivujen pintaan noin 2 rkl vaahterasiirappia pullasudin avulla. Paahda vielä samassa lämmössä noin 4 minuuttia. Nosta pekonisiivut sitten talouspaperoidulle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.

VINKKI: Pekoni kannattaa laittaa paahtumaan hiukan ennen, kuin alat paistaa pannareita, jotta se on vielä lämmintä, kun saat pannarisi paistettua.

Pannaritaikina + pannarien paisto:
Sekoita kuivat aineet kulhossa yhteen. Sekoita toisessa kulhossa kosteat aineet yhteen. Yhdistä seokset ja vatkaa seos tasaiseksi vispilällä.

Laita pannulle ennen ensimmäisen pannarierän paistoa noin ruokalusikallinen (rypsi)öljyä. Myöhemmin rasvaa ei tarvitse lisätä, jos pannusi on kunnollinen. Annostele pannaritaikinaa pannulle esimerkiksi pienellä kauhalla, jolloin saat pannareistasi saman kokoisia,  noin 3-4 pannaria kerrallaan, pannusi koosta riippuen. Paista aavistus keskilämpöä kuumemmalla, kunnes pintaan nousee kuplia, ja käännä sitten pannari varovasti lastan avulla ympäri. Paista toista puolta vielä jonkun aikaa, jotta pannarit kypsyvät myös sisältä. Nosta lautaselle odottamaan tarjoilua.

Pinoa pannareita lauatsellesi sopivan kokoinen kasa ja laita niiden päälle joko paahtamaasi pekonia tai paahdettuja pähkinöitä ja valuta pannarikeon päälle vaahterasiirappia. Selvyyden vuoksi mainitsen, etten todellakaan syönyt koko tuota pannaripinoa, joka kuvassa näkyy :) Itselleni sopiva annoskoko oli 4 pannaria, kun nämä ovat aika täyttäviä.

Eilen herkuttelimme vanhemman pojan synttäreillä tällä kurpitsakakulla, joka on syksyisistä kakuista perheen suosikkeja. Samalla ihmettelimme, mihin ihmeeseen vuodet ovat lentäneet. Eihän siitä nyt kauhean kauaa ole, kun hän syntyi. No eipä, vain 23 vuotta :).


Jos pidät porkkanakakusta, pidät varmasti myös tästä, pari vuotta sitten kehittämästäni kurpitsakakusta. Ohje kurpitsakakkuun täältä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti