perjantai 14. huhtikuuta 2017

Mini suklaa-mangokakut pääsiäiseksi

Mini Chocolate Cakes

Mini Chocolate Cakes

Mini Chocolate Cakes

Minulla on joskus hiukan mielenkiintoiset ajat leipoa ja kokkailla. Näitä pääsiäisteemaisia minisuklaakakkuja aloin leipomaan keskiyöllä. Koska seuraavana päivänä oli kuitenkin tiedossa työpäivä, päätin leikata ja täyttää minikakut hyvin nopeasti uunista oton jälkeen. Myös suklaaganachet ja koristelun tein ennen nukkumaan menoa. Seuraavana aamuna oli sitten vuorossa nopea kuvaus, ennen töihin lähtöä (ihana kevät ja luonnonvalo jo suht aikaisin aamulla). Koska leikkasin kakut vielä hiukan lämpimästä kakkupohjasta ja täytin ja koristelin ne myös aavistuksen lämpiminä, näistä ei tullut niin viimeistellyn näköisiä, mitä niistä saa, kun malttaa antaa kakkulevyn jäähtyä ennen kuin leikkaa siitä minikakkuja ja ehtii hiukan odottaa, ennen suklaaganachen levitystä. Onneksi maku ei kuitenkaan hätiköidystä kasauksesta kärsinyt. Ja makuhan se on kaikista tärkein, eikö vain?

MINI SUKLAA-MANGOKAKUT (n. 10 KPL)

Kuivat aineet:
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl kaakaota, tummaa makeuttamatonta
2 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 tl espressojauhetta

Kosteat aineet:
200 g rasvatonta maitorahkaa
200 g turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa (L-kokoa)
0,5 dl (rypsi)öljyä
2 dl fariinisokeria

Lopuksi:
100 g voita
1,5 dl kiehuvaa vettä

Mango-tyrni Mascarpone-kerma:
110 g tuoretta/pakastettua mangoa
20 g tyrnimarjoja
Hienonna mango ja tyrni esim. sauvasekoittimella. Paseeraa tiheän siivilän läpi.
Jätä odottamaan.

1 dl vispikermaa
1 dl + 2 rkl  Mascarponea
2 rkl tomusokeria
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
(keltaista pastaväriä)

Suklaaganache:
3/4 dl vispikermaa
1 rkl voita
50 g tummaa 70 % suklaata
50 g maitosuklaata
TAI
Valkosuklaaganache:
0,5 dl vipikermaa
100 g valkosuklaata
Hiukan keltaista pastaväriä

Koristeeksi:
Erilaisia suklaamunia

Kakkupohjat:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa uunipellin pohja ja reunat leivinpaperilla ja suihkaise vuokaspraylla.

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita toisessa, pienemmässä kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä kosteat aineet kuiviin, joko sähkövatkaimella hiljaisella nopeudella vatkaten, tai käsin esim. tukevaa pallovatkainta käyttäen. Taikina on melko paksua, joten helpointa ainesten sekoittaminen on sähkövatkaimella. Sekoita kuitenkin vain sen verran, etä ainekset menevät kunnolla sekaisin.

Laita voi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää muiden aineiden joukkoon ja sekoita vielä tasaiseksi.

Lusikoi taikina esivalmistelemallesi uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 18 minuuttia.  Kakku saa jäädä melko kosteaksi, joten varo ylipaistamasta kakkua, ettei se kuivu. Anna jäähtyä uunivuoassa ritilän päällä 10 minuuttia, ennen kuin siirrät levyn leivinpapereineen jäähtymään ritilälle loppuun.

Mascarpone-kerma ja minikakkujen täyttö:
Vatkaa kerma, Mascarpone, tomusokeri, vaniljajauhe ja vaniljakreemijauhe keskenään napakaksi vaahdoksi, sähkövatkaimella korkeassa kulhossa. Kääntele vaahdon sekaan paseerattu mango-tyrniseos. Lisää halutessasi hiukan keltaista pastaväriä ja sekoita tasaiseksi. Siirrä pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt avoimen tähtityllan (esim. Wilton M1).

Ota jäähtyneestä kakkulevystä pyöreällä muotilla tai lasilla, jonka halkaisija on noin 6,5 cm pieniä kakkusia, siirrä ritilälle, jonka alla on puhdas leivinpaperi. Pursota joka toiselle kakulle mascarpone-kermaa, aseta toinen kakku päälle ja paina kevyesti. Päällimmäinen kakkuosa kannattaa laittaa niin päin, että ylöspäin on paistopinta, eli tasaisempi puoli, jotta suklaaganachella kuorruttaessa pinnasta tulee kauniin tasainen.

Tein osasta pieniä pyöreitä minileivoksia ottamalla levystä pieniä pyreitä kiekkoja ja pursotin kiekkojen päälle Mango-Mascarpone -kermaa. Painoin suoraan siihen koristeeksi suklaamunia.

Suklaaganachet:
Valitse, kumpaa suklaaganachea teet. Yksi suklaaganache riittää kaikkiin minikakkuihin. Voit myös tehdä molempaa ganachea, puolita silloin molempien ganachen ainemäärät.

Rouhi suklaa. Kuumenna kerma ja voi mikrossa (älä anna kiehua) ja kaada  suklaan päälle. Anna olla hetken, ennen kuin sekoitat.  Anna hiukan jäähtyä ja paksuuntua, ennen kuin kuorrutat kakut. Kaada kakun pinnalle ganachea ja työnnä lusikalla varovasti reunan yli sieltä täältä pieni määrä ganachea. Toista samoin kaikkien minikakkujen kanssa.

Tee samoin valkosuklaaganachen kanssa, jos haluat kuorruttaa osan sillä. Valkosuklaaganacheen ei kannata laittaa voita, se on muutenkin pehmeää, eikä kovetu samoin kuin tavallisesta suklaasta tehty ganache. Lisää lopuksi halutessasi valkosuklaaganacheen hiukan keltaista pastaväriä.

Koristele lopuksi minikakut erilaisilla suklaamunilla. 

HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti