sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Valkosuklaakuorrutetut sitruunadonitsit

Donuts_ct4u.jpg

Donuts2_ct4u.jpg

Donuts3_ct4u.jpg

Donuts4_ct4u.jpg

Donuts5_ct4u.jpg

Näiden ihanien uunissa paistettavien donitsien tekoon tarvitset donitsipellin, joko normikoossa tai minikoossa. Toki voit paistaa donitsit vaikka minimuffinsipellillä, jolloin saat samasta taikinasta pieniä kakkusia. Uunissa donitsit paistuvat nopeasti ja helposti ja ne ovat astetta terveellisempiä ja vähärasvaisempia kuin uppopaistetut donitsit. Blogistani löytyy aiemminkin uunissa paistettavien donitsien ohjeita. Donitseista tulee erilaisia maultaan ja koostumukseltaan kuin uppopaistetuista, mutta itse pidän oikeastaan enemmän juuri uunipaistetuista donitseista.

Käytän uunidonitseissa lähes aina jogurttia, joka antaa donitseihin mukavasti mehevyyttä. Parhaimpia donitsit ovat leivontapäivänä, jolloin niiden rakenne on paras.

UUNISSA PAISTETUT SITRUUNADONITSIT 
(Minikokoisia n. 55 kpl, n. 12 kpl normikoossa)

3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
0,25 tl muskottipähkinää
ripaus suolaa
0,5 dl sokeria
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
0,5 dl fariinisokeria
1 kanannmuna
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl (kevyt)maitoa
3 rkl (rypsi)öljyä

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Voitele donitsipellin syvennykset vuokasprayllä tai sulalla rasvalla (voi/margariini).

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kardemumma, muskottipähkinä, raastettu sitruunan kuori ja kidesokeri keskenään. Lisää kosteat aineet,  eli fariinisokeri, muna, jogurtti, maito ja öljy. Yhdistä ainekset välttäen liiallista sekoitusta, ettei donitseista tule sitkeitä.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin tai pursotuspussiin, solmi pussin suu ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan/päätyyn pienehkö reikä. Pursota taikinaa donitsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista MINIdonitsipellillistä uunin keskitasolla n. 5 minuuttia, NORMIkokoista donitsipellillistä n. 9 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Jos donitsit eivät irtoa kumoamalla, kopauta pellin pohjaan kädelläsi, niin niiden pitäisi irrota kauniisti. Pese ja kuivaa donitsipelti tarvittaessa välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput donitsit samoin.

DONITSIEN KUORRUTUS:

VALKOSUKLAAKUORRUTUS:
100 g valkosuklaata
1 rkl (rypsi)öljyä
n. 12 kpl Candy Meltsejä haluamassasi värissä
Strösseliä

HUOM! Jos haluat kahta eri väriä kuorrutusta, saat samoilla ainemäärillä molempia värejä. Laita toiseen kulhoon puolet kuorrutusaineista ja halaumasi värisiä Candy Meltsejä, toiseen toinen puolisko aineista ja eriväriset Candy Meltsit.  Sulata ensin toisen värinen kuorrutus ja kuorruta donitsit, ennen kuin sulatat toisen värisen kuorrutuksen.

Mittaa kaikki aineet mikronkestävään kulhoon ja kuumenna puoliteholla erissä noin 30 sekuntia kerrallaan, välillä sekoittaen, kunnes kaikki sulaa.

Dippaa/kasta donitsit kauniimpi puoli alaspäin (donitsipellin pohjaa vasten ollut puoli) kuorrutukseen ja valuta hetki ylimäääräistä kuorrutusta pois. Nosta ritilälle, ripota halutessasi strösseliä tai muita koristeita heti pintaan. Toista samoin muiden donitsien kanssa.

Parhaimpia donitsit ovat leivontapäivänä, jolloin niiden rakenne on paras. Jos donitseja jää yli, säilytä ne viileässä, koska valkosuklaa pehmenee helposti lämpimässä.

VINKIT:

Minimuffinsipellillä paistettaessa:
Kuumenna uuni 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen. Valmistele muffinsipelti voitelemalla se. Helpoiten se käy vuokaspraylla.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin, solmi pussi ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan pienehkö reikä. Pursota taikinaa muffinsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista minimuffinsipellillistä noin 7 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Pese ja kuivaa pelti välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput minimuffinsit samoin. Kuorruta ja koristele.

Tänä vappuna en oikein osannut päättää, leipoisinko uunissa paistettavia donitseja vai munkkirinkilöitä, joten tein molempia ja munkkirinkilätaikinasta vielä pieniä pyöreitä minimunkkeja (minimunkit suolakaramellitäytteellä)

Donuts6_ct4u.jpg

Donuts7_ct4u.jpg

HAUSKAA VAPPUA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti