keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän mustikkajuustokakku

Tässä kakussa kotimaiset mustikat kohtaavat valkoisen kuohkean tuorejuustotäytteen. Kakun voi tehdä vaikka edellisenä päivänä täysin valmiiksi ja sitten vain seuraavana päivänä nostaa tarjolle. Juuri ennen tarjoamista tätä ei voikaan tehdä, koska sen pitää ehtiä hyytyä.

 

MUSTIKKAJUUSTOKAKKU (n. 22 cm irtopohjavuokaan)

Keksipohja:
170 g kaurakeksejä
65 g voita

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Sipaise kevyesti öljyyn kastetulla talouspaperilla vuoan reunat, jotta valmis kakku irtoaa kauniimmin vuoasta ja saat tasaisemmat reunat (tai käytä reunakalvoa).

Murskaa keksit joko monitoimikoneessa tai suljetussa muovipussissa, jonka päältä painelet kaulimella. Sulata voi mikrossa tai kattilassa levyllä. Sekoita keksimurut ja voisula keskenään.

Painele voi-keksimuruseos vuoan pohjalle lusikan kuperalla puolella tai käsin. Laita kylmään jähmettymään täytteen teon ajaksi.

Täyte:
2 munaa
4 dl kuohu-/vispikermaa
2 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
50 g valkosuklaata
1 prk (250 g) mascarponea
2 rkl raastettua (luomu)limen kuorta
5 liivatelehteä
2 rkl limen mehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ensimmäiseksi, jotta ne kerkeävät pehmenemään. Niiden olisi hyvä pehmetä n. 10 minuuttia.

Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä joko mikrossa tai vesihauteessa liedellä ja jätä odottamaan.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa ensin valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja jätä valkuaisvaahto odottamaan.

Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset ja molemmat sokerit keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.

Kuumenna limen mehu joko mikrossa tai kattilassa levyllä ja liota siihen liivatelehdet, joista olet puristanut käsin ylimääräisen veden pois. Sekoita ja tarkista, että ne liukenevat kunnolla, ettei juustokakkuun jää ikäviä liivateklimppejä.

Lisää keltuais-sokerivaahtoon ensin tuorejuusto ja raastettu limen kuori ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten liivateliemi hitaasti sekaan kaataen ja koko ajan vatkaten, jotta liivateliemi jakautuu tasaisesti.
Lisää seokseen aiemmin vatkaamasi kerma ja pyöräytä taas ainekset sekaisin. Lisää vielä sula valkosuklaa ja nostele se kevyesti nuolijalla sekaan.

Viimeiseksi nostele sekaan valkuaisvaahto kevyesti nuolijalla sekoittaen ja varoen, ettei vaahto laskeudu.

Lopuksi kaada täyteseos vuokaan keksipohjan päälle, tasoita pinta  ja hyydytä jääkaapissa minimissään 2 tuntia tai kauemmin.

Kakun päälle:
n. 250 g (pakaste)mustikoita
1,5 dl hyytelösokeria
3 dl mustikka-/mustaherukkamehua

Asettele hyytyneen juustokakun päälle mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, lisää ne suoraan pakastimesta jäisinä. Kuumenna ensin kattilassa mehu ja kun mehu kiehuu, lisää siihen hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja ota pois levyltä. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja sakeutua välillä sekoittaen.

Lusikoi alussa varovasti hyytelöseosta sinne tänne mustikoiden päälle. Loput voit lusikoida jo reippaammin kakun päälle. Jos hyytelösokeriseoksesi jähmettyy liikaa ennen kuin saat sen kakun päälle, voit kuumentaa sitä uudestaan, jolloin se muuttuu taas juoksevaksi.

Hyydytä vielä kylmässä tarjoiluun asti, minimissään kuitenkin pari tuntia.

Erityisesti jos et käyttänyt reunakalvoa etkä voidellut irtopohjavuoan reunoja öljyllä, niin laittaessasi kakkua esille, vedä veitsellä kakun reunan ja irtoreunan välistä, jotta kakku irtoaa kauniisti.

Nosta tarjoiluvadille ja koristele halutessasi. Minä koristelin omani yksinkertaisesti laittamalla valkosuklaalastuja kakun keskelle.





HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ !

2 kommenttia:

  1. Kiitos, kolmevuotiaskin kehui! Tätä teen toistekin.
    Mummi Vantaalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Olipas mukava kuulla, että kolmevuotiaallekin maistui. Sen ikäiset kun eivät turhaan kaunistele, vaan sanovat suoraan, jos eivät jostain pidä.

      Poista