perjantai 8. toukokuuta 2015

Äitienpäiväleivokset




Äitienpäiväkakun sijaan äitiä voi sunnuntaina ilahduttaa vaikka näillä suht nopea- ja helppotekoisilla kääretorttuleivoksilla. Nämä ovat vähän kuin koristeltuja pikkukakkuja.

KÄÄRETORTTULEIVOKSET (6 kpl)

Kääretorttupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 liivatelehteä
65 g Mascarponea (hiukan yli 1/4 purkillinen/250 g purkki)
0,5 dl + 1 rkl kuohukermaa
3 rkl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2 dl omenasosetta (vähäsokerista. Jos makeaa, jätä tomusokeri pois)
(Omenasoseen tilalle käy hyvin vaikka mansikkasurvos)
0,5 dl + 1 rkl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
 n. 300 g valkoista vaahtokarkkimassaa/kaulintamassaa/sokerimassaa
ruusunpunaista pastaväriä
vihreää pastaväriä
TAI valmiiksi vihreää ja vaaleanpunaista massaa
 TAI massakoristeiden sijaan tuoreita mansikoita

2 dl vispi-/kuohukermaa
2 rkl tomusokeria

Koristeet:
Jos haluat koristella leivokset pienillä ruusuilla ja ruusunlehdillä, koristeet kannattaa tehdä mielellään päivää aiemmin, jotta ne ehtivät kuivua, jolloin ne kestävät paremmin. Jos teet ne samana päivänä, kuin koristelet leivokset, kannattaa laittaa ne paikalleen hetki ennen tarjoilua. Koristeet voi tehdä jo viikko-parikin ennen koristelua ja säilyttää ne ilmatiiviissä rasiassa kuvumisen jälkeen.

Nopeisiin pikkuruusuihin et tarvitse mitään muottia.  Ne tehdään yksinkertaisesti rullaamalla toisesta päästä levenevä vaalenpunainen suikale rullalle. Jätä rulla hiukan löyhälle ja voit vielä hiukan taivuttaa osaa reunoista ulospäin. Kauli massa ensin tomusokeroidun tason päällä ohueksi levyksi ja leikkaa siitä sitten n. 5 cm pituisia suikaleita, jotka levenevät toiseen päähän, rullaa ja ruusu on valmis.

Lehtikoristeet on tehty ruusunlehtiejektorimuotilla. Kauli vihreä massa ohueksi levyksi ja paina ruusunlehtimuotilla siihen kuvio. Paina sitten kuvio pois ejektorin avulla. Voit taivuttaa osaa lehtien reunoista hiukan, jolloin saat tehtyä hiukan erimallisia lehtiä.

Kääretorttupohja:
Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen, kiertoilma 200 asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti.

Vatkaa yleiskoneessa tai sähkövatkaimella kulhossa munat ja sokeri hyväksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kannattaa vatkata munia ensin hetken ilman  sokeria hiljaisella nopeudella, sitten lisätä nopeutta ja sokeri. Näin saat parhaimman vaahdon aikaiseksi. Vaahdota tarpeeksi kauan munavaahtoa.

Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään sekaisin.

Siivilöi jauhoseos parissa erässä munavaahtoon ja sekoita varovasti nuolijalla sekaisin. Levitä taikina tasaiseksi pellille ja paista uunin keskitasossa noin 7 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa.

Kumoa kääretorttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle. Rullaa se löysähkösti rullalle ja jätä jäähtymään. Kun kääretorttulevun rullaa jäähtymään, se on helpompi rullata täytettynä, eikä se murru niin helposti.

Täyte:
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

Vatkaa Mascarpone ja kuohukerma sekä tomusokeri ja vanilja keskenään vaahdoksi sähkövatkaimella kulhossa. Sekoita vaahdon sekaan jogurtti ja omenasose.

Kuumenna sitruunamehu esimerkiksi mikrossa pienessä kulhossa ja sulata siihen sitten käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna liivateliemen jäähtyä hetken ja sekoita se sitten täyteseokseen ohuena nauhana koko ajan samalla vatkaten.

Avaa kääretortturulla auki ja levitä kääretorttulevylle täyute tasaisesti. Rullaa tiukalle rullalle ja laita jääkaappiin tekeytymään minimissään pariksi tunniksi.

Leivosten kasaus:
Leikkaa kääretorttulevyn keskikohdasta haluamasi korkuisia leivoksia 6 kpl. Minulla leivokset olivat noin 5 cm korkeita. Kääretorttua jää hiukan yli, ellet halua todella korkeita leivoksia, mutta se on hyvää sellaisenaankin.

Vatkaa vispikerma ja tomusokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Levitä ohut kerros kermavaahtoa rullan sivuille kaulittavan massan tarttumapinnaksi. Nämä leivokset kannattaa tarjoilla samana päivänä, kuin teet ne, ettei massa pehmene. Vaahtokarkkimassa kestää kermavaahdon päällä pehmenemättä seuraavaankin päivään, mutta esimerkiksi sokerimassa pehmenee melko nopeasti. Jos teet kääretorttuleivosten pintaan sokerikreemin , joka eristää kosteutta paremmin, sokerimassankin voi laittaa jo edellisenä päivänä.

Kauli massa ohueksi levyksi tomusokeroidun tason päällä. Mittaa kääretorttuleivoksesi korkeus ja leikkaa levystä samankorkuinen suikale, joka ylettyy kääretorttupalan ympäri. Kiinnitä suikale kääretorttupalan ympärille painelemalla se kermavaahtoon kiinni.

Tee samoin kaikkien leivosten kanssa. Lusikoi sitten loppu kermavaahdosta pursotuspussiin, jonka päähän olet laittanut esimerkiksi avoimen tähtityllan (Wilton M1) ja pursota kääretorttuleivosten päälle ruusukkeet.

Laita kermaruusukkeiden päälle pikkuruusut ja ruusunlehtiä koristeeksi, mikäli teit niitä koristeeksi. Myös mansikat käyvät kääretorttuleivosten koristeeksi.

Nämä leivokset kävisivät hyvin myös prinsessa-aiheisten lastenjuhlien tarjoiluksi.


HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ!

6 kommenttia:

  1. Syksyn ravintolapäivän jälkeen ollaan kaipailtu mahtavia minikakkuja, osallistukaahan jälleen joskus tapahtumaan! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihana kuulla, että minikakut maistuivat noin hyvin :). Helmikuun Ravintolapäivään en osallistunut, kun meidän peräkärryssä ei ole talvirenkaita. Mutta iItseasiassa osallistun mieheni kanssa lauantain Ravintolapäivään, mutta tällä kertaa pystytämme kojumme hiukan väljemmille vesille eli Kaivopuistoon Merisatamanrantaan lähelle Kompassitoria. Joudun kyllä samaan hengenvetoon tunnustamaan, ettei meillä ole tällä kertaa tarjolla noita kaipailemianne minikakkuja. Mutta paljon muuta makoisaa leivonnaista tulee kyllä olemaan tarjolla, tervetuloa siis piipahtamaan Kaivariin kahvilakojullemme :)

      Poista
    2. Hienoa kuulla, täytyypä yrittää päästä käymään! :)

      Poista
    3. Toivottavasti siis tapaamme lauantaina :).

      Poista
  2. Siis todella ihastuttavia leivoksia :) Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annis :). Ja tällaiset leivokset ovat silti aika nopeatekoisiakin, kun kääretorttulevy paistuu niin nopeasti.

      Poista